Cererea de spatii de birouri ( excluzand renegocierile si prelungirile de contracte) a ajuns la 48.500 mp in primele 3 luni ale anului, peste 50% fiind tranzactii de pre-inchiriere. Aceasta reprezinta cea mai intensa cerere pe segmentul inchirierilor spatiilor de birouri inregistrata in ultimele sapte trimestre, potrivit celui mai recent raport al DTZ Echinox in care se specifica si faptul ca 55% din spatiile de birouri care se finalizeaza in 2014 sunt deja pre-inchiriate.

Stocul total de spatii de birouri din capitala a atins 2,07 milioane mp la sfarsitul acestui trimestru, iar pana la finalul anului se estimeaza finalizarea a inca 102.000 mp, in cladiri precum Green Gate, AFI Business Park II & III, City Offices, Green Court sau Ethos House. In primul trimestru s-au livrat 23.400 mp prin finalizarea proiectelor Metropolis II (reconversia hotelului Starlight) si Hermes Business Campus faza I, localizate in zona centrala a capitalei, respectiv in zona Pipera. Astfel in total in 2014 se estimeaza livrarea a 125.000 mp, o crestere de 5% fata de 2013, 55% din aceasta suprafata fiind pre-inchiriata.

Aproximativ 25% din volumul total de spatii de birouri anuntate a fi livrate in 2014 este generat de reconvertirea unor spatii cu o alta destinatie initiala. Soravia a reconvertit hotelul Starlight in Metropolis II, proiect de birouri livrat in trimestrul 1, cu o suprafata totala inchiriabila de 5.300 mp. Global Worth este in plin proces de reconvertire a CityMall intr-un proiect mixt de retail si office, cu o suprafata inchiriabila a spatiilor de birouri de 21.000 mp.

Activitatea totala de tranzactionare in trimestrul 1 a fost de 60.500 mp, din care aproximativ 12.000 mp au reprezentat prelungiri si renegocieri de contracte, majoritatea (65%) in zona centrala de business a capitalei.

Rata de neocupare a birourilor, circa 16,7%

Cererea noua (care exclude prelungirile si renegocierile de contracte-n.r), de 48.500 mp, inregistrata in acest trimestru se afla la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte trimestre si reprezinta 80% din totalul activitatii de tranzactionare, cu 16% mai mare decat cea din perioada similara din 2013. Peste jumatate din cerere au fost tranzactii de pre-inchiriere, 35% relocari si 14% extinderi.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri a ramas neschimbata in jurul valorii de 16,7%. In prezent, in Bucuresti sunt vacante 345.000 mp de spatii de birouri de clasa A si B, din care aproximativ 130.000 mp sunt in Pipera. Cele mai putine spatii disponibile sunt in zona Centrala si de Vest, ratele de neocupare din aceste zone fiind de 8, respectiv 5%.

Rata generala de neocupare a spatiilor de birouri va scadea gradual, sustinuta de extinderi, noi chiriasi care intra in piata si de relocari din cladiri clasa C, in spatii de clasa A si B. Doar in acest trimestru, 14 % din totalul cererii a fost generata de companii care s-au relocat din cladiri de clasa C in cladiri de clasa A si B. Scaderea ratei de neocupare va fi sustinuta si de faptul ca, din totalul livrarilor anuntate pentru acest an, mai sunt disponibile doar 45% din spatii.

La ce chirii sunt listate spatiile de birouri din Bucuresti

Chiriile prime au ramas stabile in primul trimestru din 2014, situandu-se in jurul valorii de 18 euro/mp/luna si se vor mentine la acest nivel pana la jumatatea anului. In cel de-al treilea trimestru s-ar putea inregistra o usoara crestere a ratei chiriilor prime, pe fondul unei rate de neocupare scazute in zona centrala de business, de aproximativ 8%, si a lipsei de activitate pe segmentul constructiilor spatiilor de birouri in acest perimetru. Pentru zonele semi-centrale chiriile variaza intre 12-15 euro/mp/luna, atingand valori de 9-11 euro/mp/luna in zonele de business de la periferia capitalei. Chiriile nete efective continua sa fie cu 10-20% mai reduse, datorita pachetelor de stimulare oferite chiriasilor de catre proprietari, in urma negocierilor. Pachetele de stimulare includ luni de chirie gratuita si, in majoritatea cazurilor, contributia proprietarului la bugetul de amenajare a spatiului.

„In primul trimestru piata de birouri a inregistrat cea mai mare cerere de spatii din ultimul an si jumatate. Tranzactiile de relocare continua sa fie dominante, reprezentand 85% din totalul cererii, in contextul in care majoritatea tranzactiilor de pre-inchiriere sunt, in fapt, tranzactii de relocare. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut se remarca o crestere considerabila a interesului chiriasilor de a semna contracte de pre-inchiriere si anticipam ca aceasta tendinta se va mentine si in trimestrele urmatoare. In ceea ce priveste zonele de business ale capitalei, zona Centru Nord cu Barbu Vacarescu Floreasca, ramane cea mai activa, atat in privinta cererii, cat si a volumului de spatii noi”, a spus Madalina Cojocaru, head of office department, DTZ Echinox.

Partea de Centru Nord (Barbu Vacarescu – Floreasca) ramane cea mai “fierbinte” arie a capitalei, atat in privinta cererii, cat si a ofertei. Cele mai mari tranzactii de pre-inchiriere din ultimii doi ani s-au concluzionat aici (Oracle – 20.000 mp; Raiffeisen – 23.000 mp; Vodafone – 16.000 mp), fapt ce demonstreaza ca zona continua sa fie atractiva pentru marile corporatii. Din totalul livrarilor anuntate pentru 2014 si 2015, peste 100.000 mp sunt in constructie in zona de Centru Nord.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri