Chiria medie din mallurile din Arad, Buzau si Piatra Neamt, detinute de GTC, a ajuns in primul trimestru la 3,8 euro/mp/luna, fata de 5 euro/mp/luna in acelasi interval din 2013 sau 4,1 euro/mp/luna la finele anului trecut, nivel la care sunt disponibile pe piata spatiile industriale.

Astfel, veniturile din chirii obtinute de GTC in Romania si Bulgaria s-au diminuat cu 8%, la 5,7 milioane de euro, fata de 6,2 milioane de euro in perioada corespunzatoare a anului trecut. Veniturile totale raportate de GTC in cele doua tari au totalizat in primul trimestru 7,98 milioane de euro, in crestere cu 5% fata de intervalul ianuarie-martie 2013. Costurile totale s-au diminuat de la 5,4 milioane de euro la 4,9 milioane de euro, astfel ca rezultatul net a crescut usor de la 3 milioane de euro la 3,036 milioane de euro.

GTC opereaza centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamt si Buzau, pentru ultimele doua dintre acestea, care se confrunta cu mari probleme, compania luand decizia sa le vanda, insa fara succes. Compania a incercat anul trecut sa vanda cele doua proprietati, impreuna cu un mall din Suceava, insa a reusit sa gaseasca cumparator doar pentru cel din urma, cedat pentru 800 de euro, in conditiile in care investitia a fost de 25 de milioane de euro.

Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamt si Buzau, erau evaluate la finele lunii martie la 35,1 milioane de euro, la fel ca la finele anului trecut. Suprafata inchiriabila a celor trei centre comerciale totalizeaza 59.000 de metri patrati, din care 89% este ocupata fata de 90% la finele anului. Chiria medie generata de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/luna, nivel la care sunt scoase la inchiriere spatiile industriale si logistice. Pe piata, chirii medii in centrele comerciale ajung la 15-30 de euro pe metru patrat pe luna, scrie Mediafax.

Cel mai important proiect al grupului din Romania este complexul de birouri City Gate, cu o suprafata inchiriabila de 48.000 de metri patrati. Rata de ocupare a complexului s-a diminat anul trecut de la 95% la 93%, rata care s-a mentinut si in primul trimestru, in timp ce chiria medie pe care o genereaza proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/luna. Randamentul investitional al City Gate este de 8%, ceea ce inseamna o valoare de piata de 157,5 milioane de euro.

GTC a anuntat in anul trecut ca nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucuresti, dupa ce autoritatile au clasificat terenul ca zona verde pentru alte scopuri, astfel ca spatiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a inregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro in urma acestei decizii, reprezentand doua treimi din valoarea terenului.

Terenul se afla in zona Petricani, intr-o arie aflata pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucuresti-Ploiesti. GTC estimeaza ca ar putea recupera 7 milioane euro in urma exproprierii. Compania mai detine in Bucuresti doua complexuri rezidentiale, Rose Garden si Felicity.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langa Piata Presei in Bucuresti, insa inceperea constructiei a fost intarziata din cauza lipsei finantarii. Compania este activa in Polonia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia si Ucraina, unde detine active de 1,1 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri