Micii investitorii au inceput din nou sa isi faca simtita prezenta pe piata rezidentiala, achizitionand de obicei un numar mic de locuinte cu scopul de a le inchiria ulterior. In lipsa euforiei speculative de altadata, numarul lor este mult mai mic decat cel inregistrat in boom, insa reintoarcerea micului investitor in piata este un semnal pozitiv pentru gradul de incredere in economie si pentru stabilitatea segmentului rezidential. wall-street.ro va prezinta ce tip de locuinte cauta acum micii investitori imobiliari.

Achizitiile de apartamente "la pachet" din prezent sunt insa mult diferite fata de cele din boom, nu doar cantitativ, ci si calitativ. Astfel, daca in boom atat micii, cat si marii investitori imobiliari faceau tranzactii cu viteza luminii, in contextul preturilor care cresteau de pe o zi pe alta, si nu erau nevoiti sa acorde o prea mare atentie la ceea ce cumparau pentru ca stiau ca vor vinde maine pe un pret mai mare, acum premisele de la care se pleaca atunci cand se cumpara apartamente la pachet se schimba, mai ales ca investitiile nu se mai fac cu scopul unei revanzari imediate.

Ce cauta acum micii investitori imobiliari?

Gabriel Voicu, director new homes division in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, compania care a si lansat anul acesta un produs dedicat micilor investitori in proiectul rezidential Cosmopolis prin care garanteaza investitorului chiria pe un an pentru apartamentul achizitionat ca investitie, a explicat pentru wall-street.ro ca atat persoanele, cat si investitorii institutionali interesati de achizitia de locuinte in scop investitional “se orienteaza in primul rand spre proiecte rezidentiale care au un potential ridicat pe segmentul de inchirieri". "Aceasta orientare spre proiectele cu potential ridicat pe segmentul de inchirieri este logica tinand cont ca achizitiile nu se mai realizeaza cu scopul revanzarii imediate, piata fiind fundamental diferita fata de perioada de dinainte de 2009”, a adaugat Voicu.

Pentru micii investitori activi in prezent pe piata rezidentiala conteaza foarte mult si amplasarea, inclusiv distanta fata de o zona importanta de birouri. “Conteaza foarte mult amploarea proiectului, trebuie sa fie un proiect de mari dimensiuni, cu multe sute sau mii de unitati finalizate, cu un procent foarte redus de locuinte nevandute – in care exista deci o comunitate deja formata – un proiect care sa dispuna de numeroase facilitati si o infrastructura generala creata, toate acestea facand din respectivul proiect un ansamblu in care o persoana si-ar dori sa locuiasca. In plus, conteaza si amplasarea, sa fie la o distanta rezonabila de un poll de business – cladiri de birouri”, a completat Gabriel Voicu.

Amplasarea intr-o zona dezvoltata ca pol de birouri este vitala si pentru unul dintre clientii HomeFinders, companie specializata pe reprezentarea clientilor “Avem un client care cauta sa cumpere 10 apartamente in zona de nord. Cauta apartamente in blocuri construite dupa ‘80”, a spus Matei Malos, fondator si managing partner HomeFinders.ro, care a mentionat ca mai are un client care are un buget considerabil pentru achizitia de locuinte in urmatorii doi ani. Malos spune ca majoritatea micilor investitori sunt romani, inclusiv romani care lucreaza in afara tarii, ca specialisti IT si care profitand de o piata in care dobanzile au scazut si preturile s-au stabilizat investesc in 2-3 apartamente.

Cat de prezenti sunt micii investitori imobiliari pe piata

Cererea de locuinte "la pachet" din partea micilor investitori, care cumpara cateva apartamente pentru a le inchiria", este intr-o usoara revigorare potrivit consultantilor imobiliari. Spre exemplu Coldwell Banker a vandut in Cosmopolis 25 de apartamente in acest an catre mici investitori romani. Cel mai multi au cumparat pachete de cate 2-3 apartamente, iar cel mai mare pachet din acest an a fost de 6 apartamente.

“Nu vorbim de un volum de tranzactii realizate cu scop investitional similar cu cel de dinainte de 2009, piata este fundamental diferita si nu mai vorbim realmente de speculatori, persoane care cumparau sperand sa vanda cu mai mult dupa trei sau sase luni. Cei care achizitioneaza astazi locuinte in scop investitional pot lua in calcul o revanzare insa nu acesta este scopul imediat, isi fac planuri avand in vedere veniturile potentiale care ar fi obtinute prin inchiriere”, a spus Voicu, mentionand ca utilizatorii finali raman clientii dominanti pe piata locuinte. “Nu discutam de nivelul din 2006, vedem insa o mica revigorare incepand de anul trecut”, a mai spus si Malos.

“Utilizatorii finali, cei care achizitioneaza o locuinta cu scopul de a locui in ea, reprezinta un procent semnificativ, mult peste majoritar, din totalul tranzactiilor. Diferenta este ca sunt din ce in ce mai multe persoane interesate de achizitia unei locuinte ca plasament investitional”, a adaugat Voicu. “In cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania avem discutii cu zeci de astfel de investitori. Pot fi persoane care doresc sa cumpere locuinte intr-un proiect rezidential cu o imagine foarte buna in piata sau persoane care se uita la locuinte executate silit”, a mai spus Voicu.

Ce i-a readus in piata pe micii investitori imobiliari

“Revenirea apetitului pentru achizitia de locuinte investitionale a venit la pachet cu semnele de stabilizare arate de piata rezidentiala locala. Nu inseamna ca s-a terminat criza, in continuare sunt sute si mii de apartamente nevandute dar in acelasi timp nu putem ignora nici ca exista proiecte care s-au adaptat foarte bine noilor conditii din piata, ca exista dezvoltatori care au construit si continua sa ridice sute si mii de apartamente, care au rezultate bune de vanzari pentru ca au creat un proiect bun per ansamblu si locuinte atractive ca pret si au o echipa buna de vanzari – cele trei ingrediene necesare, in opinia mea, pentru obtinerea unor rezultate bune pe piata rezidentiala", a spus Voicu.

El a adaugat ca "semnele de stabilizare care au determinat tot mai multe persoane sa ia in calcul investitia in achizitionarea unei locuinte includ tendinta de stabilizare a preturilor inregistrata in ultimele 18 luni, aparitia a tot mai multe proiecte atractive din punct de vedere al preturilor, scaderea dobanzilor oferite la depozitele in euro si reducerea incertitudinilor privind evolutia generala a economiei”. In ceea ce priveste discounturile pe care cei care cumpara apartamente la pachet le pot obtine ele sunt direct proportionale cu numarul de locuinte achizitionate, insa mai ales pentru pachetele foarte mici acestea pot consta in facilitati de mobilare la preturi mai reduse sau, ca in cazul Cosmopolis, de facilitatea gasirii unui chirias.

Se intorc si investitorii mai mari pe piata? “Exista si investitori mai mari interesati de achizitia de locuinte in Romania insa nu vorbim de investitori care sa realizeze tranzactii de talia celor care se inregistreaza in Germania, spre exemplu. De regula sunt oameni de afaceri straini care au avut sau au contacte cu piata imobiliara locala si care dispun de resurse financiare, dorind sa-si diversifice portofoliile de investitii, o piata ca Romania, care are un potential urias de dezvoltare pe termen mediu si lung, prezentand oportunitati atractive”, a mai spus Voicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri