Remiterile romanilor din strainatate au cunoscut anul trecut o scadere de 7%, ceea ce a facut ca numarul de locuinte noi livrate in piata sa cunoasca o scadere de 5,8%, arata datele Xella Romania, care apreciaza ca in aceasta situatie nu ne putem astepta la o revenire a sectorului de locuinte noi in detrimentul renovarilor.

Potrivit datelor BNR, citate de Xella Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de zidarie pe baza de BCA, principalul motiv pentru care romanii ce lucreaza in afara tarii aleg sa economiseasca banii este constructia sau achizitia unei locuinte noi pentru familie sau la revenirea in tara, practic un procent important din sumele trimise din afara tarii fiind investit in dezvoltarea de locuinte noi. Astfel, din datele Bancii Nationale a Romaniei reiese ca remiterile romanilor care lucreaza in strainatate s-au diminuat cu 7% ceea ce a condus la o subtiere si mai mare a numarului de locuinte noi.

Facand o analogie intre remiterile de bani ale romanilor din strainatate si scaderea numarului de locuinte noi de pe plan local, Xella a observat ca scaderea investitiilor noi in sectorul rezidential are ca una din principale cauze si scaderea remiterilor venite de la romanii care lucreaza peste hotare. “Atunci cand sumele trimise de romanii care lucreaza in afara tarii scad se diminueaza volumul constructiilor noi, dar se observa si o crestere a volumului renovarilor. Investitiile in dezvoltarea de constructii noi au scazut cu 11%, in timp ce fondurile trimise de romanii care lucreaza in strainatate s-au diminuat cu 7%. In acelasi interval a crescut volumul lucrarilor de reparatii si renovari cu peste 11%, lucrarile de renovare in piata de constructii avand la nivelul anului trecut o pondere de 38,7%

Principalele scaderi a numarului de locuinte noi au fost inregistrate tocmai in regiunile cu un numar foarte mare de romani care lucreaza in afara tarii (NE, NV, Sud), in timp ce in zona de centru si Bucuresti/Ilfov evolutia a fost total diferita existand stagnari, precum si cresteri ale livrarilor de locuinte noi.

Exemplul unei case in valoare de 60.000 de euro

Pentru a analiza relatia dintre sumele trimise de romanii care lucreaza in strainatate si constructia de locuinte noi Xella a luat o valoare etalon, respectiv o medie pentru constructiile noi de 60.000 de euro.

Pornind de la aceasta valoare compania germana a urmarit raportul dintre sumele trimise de romanii din afara tarii si constructia de locuinte rezidentiale in intervalul 2005-2013. Valoarea investitiilor in constructii rezidentiale calculata de Xella difera de valoarea pietei costructiilor noi raportata de INS (aceasta valoare include si lucrarile ingineresti, de infrastructura, etc)

Cum va arata piata rezidentiala in 2014: Nu va aduce schimbari majore. Va fi un an in continuare dificil

Desi rezultatele din anii anteriori nu au aratat deloc imbucurator, nici in 2014 situatia nu se va imbunatati, crede Marius Dragne, CEO-ul Xella Romania. Potrivit acestuia, chiar daca prima parte a anului a fost resimtita o evolutie fata de aceeasi perioada a anului trecut, anul electoral, dar si lipsa investitiilor in domeniu va pastra un trend similar cu cel din 2013.

“In prima jumatate a acestui an s-a observat o evolutie a numarului de locuinte noi, dar nu putem vorbi de o crestere spectaculoasa. Anul electoral nu va aduce o revenire, ba din contra. Nu vor fi schimbari majore, iar 2014 va fi in continuare un an dificil”, a aratat Marius Dragne.

Xella, producatorul german al brandului de BCA Ytong, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de solutii de zidarie de pe plan local, mizeaza in acest an pe o crestere a rulajului de cel mult 10%, in conditiile in care piata de profil nu va inregistra o revenire nici in 2014. Compania germana cu activitate pe plan local a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, rulaj care a cunoscut o evolutie de peste 10%, fata de anul anterior.

“Ne asteptam ca in acest an afacerile sa cunoasca un avans cuprins intre 7 si 10%, la un rulaj de pana la 11 milioane de euro. Focusul nostru principal va fi consolidarea business-ului si incercarea de a intra pe profit. Estimarea noastra este ca in cel mult doi ani vom inregistra profit operational, insa profitul net se va vedea abia dupa cativa ani. (…) Ultimii trei ani au fost imbucuratori, simtim ca suntem pre drumul cel bun”, a declarat Marius Dragne, CEO-ul Xella Romania, in cadrul unei intalniri cu presa.

Xella detine in Romania una dintre cele mai moderne facilitati de productie de solutii BCA, fabrica ce si-a pornit motoarele in anul 2010, in plina criza, in urma unui proces investitional care s-a ridicat la 32 de milioane de euro. Produsele Ytong in Romania sunt comercializate in prezent in proportie de 80% prin intermediul distributiei traditionale, in timp ce 20% din vanzari sunt reprezentate de comertul modern tip DIY.

Principalii concurenti ai Xella in Romania sunt Macon, Celco Constanta sau Prefab.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri