Spatiile de birouri inchiriate de companiile medii in primele sase luni ale anului au fost de circa 35.000 de metri patrati, cu 10% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai active companii au fost cele din domeniul constructii si imobiliare, servicii personale si cele profesionale, potrivit Esop.

"Companiile medii continua sa prefere inchirierea de spatii in cladiri de birouri, segment ce a inregistrat 82% din preferintele chiriasilor, fata de aproximativ 70% cat s-a inregistrat la nivelul intregului an 2013. Este un tonus bun in piata, se resimte un reviriment al companiilor medii, ele fiind cele mai flexibile in deciziile de business si reactionand primele la semnalele pozitive din economie. Ca urmare, au aparut companii ce cauta sa optimizeze confortul angajatilor si imaginea firmei si chiar daca se mentin in continuare anumite limitari de buget, accentul pe cele doua criterii de selectie a spatiului de birouri confera un semn de incredere in piata si imbunatatesc perspectivele de viitor", a declarat Alexandru Petrescu, managing parter Esop, firma activa mai ales pe segmentul spatiilor de birouri pentru companii medii, informeaza Mediafax.

In perioada similara a anului trecut companiile medii au inchiriat in jur de 31.000 metri patrati. Esop a intermediat inchirierea a 18.500 metri patrati de birouri in acest an in crestere de aproximativ 15% fata de primul semestru din 2013. Aproape 60% din acest volum au reprezentat tranzactii cu spatii de sub 1.000 mp, realizate de companii medii.

"Am resimtit o dinamica mai accentuata in trimestrul doi, cand a inchiriat o suprafata cu 67% mai mare decat in primul trimestru al acestui an. In topul companiilor care au tranzactionat spatii s-au remarcat companiile din domeniile constructii & imobiliare, cu o pondere de 27%, ocupand prima pozitie (un semnal pozitiv, pentru ca domeniul constructiilor a fost un domeniu semnificativ afectat de criza), pe locul doi fiind serviciile personale - 24% si pe locul trei serviciile profesionale cu 16%. In cadrul serviciilor personale, s-au remarcat expansiunile de centre medicale si centre educationale (gradinite, afterschool-uri, scoli de muzica si dans etc)", a mentionat Petrescu.

Domeniul IT&C, vedeta pe piata spatiilor de birouri corporate, s-a situat pe locul patru in randul companiilor medii. "Credem ca si in a doua parte a anului 2014 companiile medii vor asigura o cerere sustinuta in acelasi ritm, in piata de birouri si estimam ca la finalul anului vom avea per total o crestere de 10-15% a spatiilor de birouri inchiriate de acestea. Dupa numarul mare de companii medii de IT&C aflate in diverse stadii de negociere acum, este posibil ca in a doua parte a anului acest domeniu sa urce din nou in topul primelor trei domenii de activitate care dau cele mai multe tranzactii de birouri in acest an", a mai spus sursa citata. Pe piata inchirierilor de spatii de birouri mai sunt active companii precum Colliers International, DTZ Echinox, CBRE, JLL, The Advisers/Knight Frank sau Activ Property Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri