Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in prima jumatate a anului 132.000 metri patrati, inregistrand o crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a inchirierilor a fost realizata in cladiri existente, respectiv 40% din total.

"Este al doilea an consecutiv in care piata de birouri din Capitala creste in primul semestru, acesta fiind un semn ca intreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, in ceea ce priveste tranzactiile de birouri. Motorul pietei de birouri in semestrul unu a fost segmentul de relocare, care a fost in crestere cu 61%, spre deosebire de segmentul reinoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%. In prima jumatate din 2014, volumul spatiilor tranzactionate de catre chiriasi noi, cunoscute ca tranzactii de relocare a intrecut volumul spatiilor pentru care s-au reinoit contractele vechi de inchiriere", arata datele firmei de consultanta imobiliara Esop, potrivit Mediafax.

Astfel, relocarile au totalizat 106.750 metri patrati si au intrecut reinorile de contracte, care au totalizat doar 25.259 metri patrati si au suferit un recul, cu 33%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Relocarile includ mutarea companiilor dintr-o cladire in alta, existenta sau in constructie, precum si extinderile de spatii.

Preinchirierile, contracte incheiate pentru imobile in constructie, reprezinta peste jumatate din relocarile din primul semestru (32.800 metri patrati). Si in acest an, cea mai mare parte a spatiilor au fost inchiriate in cladirile existente, respectiv 57.573 metri patrati (40% din total).

Prima jumatate a anului piata a adus o schimbare radicala de structura inchirierii spatiilor de birouri, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea cea mai mare revenindu-le tranzactiilor cu spatii de peste 3.000 mp, cu 44% din total, o pondere mai mult decat dubla fata de anul trecut – cand a fost 21%. Altfel spus, in S1 2014, segmentul tranzactiilor mari a luat o felie mai lata de pizza, dintr-o pizza si mai mare ca in 2013 – piata totala fiind la randul ei in crestere cu 27%.

"Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in S1 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna,, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment", a declarat, intr-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting / Corfac International.

Anul trecut, primul semestru a fost dominat de tranzactiile de relocare cu spatii de pana in 1.000 metri patrati, acestea ocupand o pondere de 40% din totalul pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri