Rata de neocupare a cladirilor de birouri din Bucuresti a coborat usor in acest an la 15,7%, 330.000 metri patrati neavand chiriasi, desi in primele sase luni s-a inregistrat un volum net de inchirieri record, dar in special relocari, potrivit DTZ Echinox, unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari din Romania.

Rata de neocupare s-a redus cu un punct procentual de la trimestru la trimestru, situandu-se la 15,7% la finalul primului semestru din 2014, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut scaderea este de doar 0,8 puncte, de la 16,5%, reiese din datele transmise de compania de consultanta imobiliara.

In prezent, in Bucuresti sunt 333.000 metri patrati de spatii vacante, peste 30% din aceasta suprafata fiind in Pipera. Totusi, de la un trimestru la altul, in Pipera s-a inregistrat cea mai mare scadere a ratei de neocupare comparativ cu celelalte zone din Bucuresti - 4%, la sfarsitul primului semestru atingand o rata de neocupare de 21%. In zona Pipera Sud (Str. Dimitrie Pompeiu) rata de neocupare este de 8,5%, in timp ce in CBD (zona centrala de afaceri) si Vest aceasta ajunge la 8%, se arata intr-un comunicat al DTZ Echinox, citat de Mediafax.

Zona de Centru Nord are o rata de neocupare de 16%, in timp ce sub-zona Barbu Vacarescu - Floreasca, cu un stoc de 254.000 mp, inregistra la sfarsitul semestrului 1 o rata de neocupare de 14%. Stocul modern de birouri din Bucuresti a ajuns la 2,114 milioane de metri patrati, la sfarsitul lunii iunie, aproximativ 3% din aceasta suprafata reprezentand livrari de spatii noi. In 2014 se vor livra 132.000 metri patrati de birouri, aproximativ 60% din aceasta suprafata fiind pre-inchiriata. In prima jumatate a anului au fost livrate cinci cladiri de birouri, cu o suprafata totala inchiriabila de 68.500 metri patrati, cele mai multe in Vestul capitalei.

In prima jumatate a anului, volumul total al inchirierilor a fost de 108.000 metri patrati, cu 25% mai ridicat decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2013. Acesta reprezinta cel mai mare volum al inchirierilor inregistrat intr-un semestru din 2008, fara a lua in calcul consolidarea realizata in 2010 de Petrom intr-o cladire proprie de birouri. Tranzactiile de relocare domina in continuare piata, detinand o cota de 72% din volumul total al inchirierilor, peste jumatate dintre relocari avand la baza contracte de pre-inchiriere. Cererea noua - extinderi si companii nou intrate pe piata - este cu 40% peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut si reprezinta 28% din volumul total al inchirierilor.

In primul semestru 26.500 metri patrati au reprezentat renegocieri si reinnoiri de contracte, 60% dintre acestea incheindu-se in zona de Centru Nord a capitalei. Per ansamblu, activitatea de renegociere si reinnoire de contracte a scazut cu 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si cu 60% comparativ cu semestrul doi din 2013. Pre-inchirierile au reprezentat cele mai mari tranzactii in termeni de suprafata.

"Cererea a crescut gradual in prima parte a anului si anticipam mentinerea acestei tendinte si in urmatoarele trimestre. Optiunea preferata a chiriasilor continua sa fie relocarea in cladiri existente sau ce urmeaza a fi livrate intr-o perioada de 6-12 luni. Acest comportament este incurajat atat de costurile de ocupare, care continua sa fie atractive datorita pachetelor de incentivare, cat si de calitatea spatiilor de birouri nou livrate. Identificam in piata companii mari care cauta solutii pentru a-si consolida operatiunile, dar si companii care vor sa deschida divizii noi in Romania, ceea ce ofera o perspectiva interesanta asupra noilor dezvoltari imobiliare", a declarat, in comunicat, Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri al DTZ Echinox.

Chiriile prime au ramas stabile in primele sase luni ale anului, cu variatii de la 16-18 euro/mp/luna in zona centrala de afaceri, la 15-17 euro/mp/luna in centru nord, scazand la in locatiile semi-centrale la 12-15 euro/mp/luna, iar in zonele periferice la 9 - 12 euro/mp/luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri