Imobiliare.ro lanseaza oficial saptamana viitoare primul instrument de evaluari prin aplicatia Analize Imobiliare. ACP (Analiza Comparativa de Piata) va avea un cost de pornire de 40 euro pe luna ( 20 de rapoarte generate) si se adreseaza cu precadere agentilor imobiliari, a spus Dorel Nita, coordonatorul Analize Imobiliare si managerul de proiect.

Instrumentul va avea la baza si seturi de date cu privire la preturile de tranzactionare din 6 orare, compania colectand informatii de la proprietarii care au incheiat vanzari. Potrivit lui Nita, din aceste statistici, care au la baza cateva mii de tranzactii, au reiesit si cateva concluzii interesante. Astfel, se pare ca circa 30% din totalul tranzactiilor analizate au fost incheiate prin intermediul unei agentii imobiliare. De asemenea, in cazul apartamentelor sub 60.000 euro marja de negociere fata de ultimul pret de listare este de circa 3-5%, a adaugat Nita.

ACP sprijina agentul imobiliar sa se pozitioneze in fata clientului ca un expert, venind cu informatii obiective legate de pretul de listare si valoarea de tranzactionare, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro. ACP ruleaza deja si este folosit de circa 30 de agentii imobiliare in teste.

Analiza Comparativa de Piata (ACP), dedicata agentilor imobiliari, ofera, pentru proprietatea luata in calcul, atat o recomandare pentru pretul de listare, cat si o estimare a valorii finale de tranzactionare. ACP este folosit la pozitionarea corecta a proprietatilor in piata, scopul fiind accelerarea vanzarii.

Compania mai dezvolta insa inca doua solutii. Solutia de Evaluare a Proprietatilor Imobiliare (EPI) este adaptata nevoilor evaluatorilor ANEVAR si foloseste metoda comparatiilor directe pentru a furniza, in final, valoarea de piata a unui imobil. EPI simplifica activitatea de analiza a pietei, furnizand cele mai bune comparabile pentru proprietatea de evaluat, respectiv stabilind cu rigoare elementele de comparatie si corectiile in grila. La aceasta solutie inca mai este ceva de lucru si urmeaza sa fie lansata in curand.

O alta aplicatie, dedicata evaluatorilor dar si institutiilor financiar-bancare, Evaluarea Automata a Proprietatilor Imobiliare (AVM) este un instrument rapid de evaluare ce furnizeaza in timp real valori de piata credibile. Intreg procesul de evaluare este automat si necesita doar introducerea datelor despre proprietate. Nita spune ca prin aceasta metoda, folosita spre exemplu in evaluarile din Olanda, sau facut teste deja pe marile orase. Diferentele intre valorile de piata si preturile de tranzactionare se ridica potrivit lui Nita la 7-8% in cazul apartamentelor, 10-15% in cazul caselor si 15-20% in ceea ce priveste terenurile.

Realmedia Network, compania care detine portalul imobiliar Imobiliare.ro, impreuna cu econometricianul Dorel Nita dezvolta primul sistem de evaluare automata a proprietatilor, prin aplicatia Analize Imobiliare, proiect finantat partial din fonduri europene. Proiectul co-finantat prin fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” isi propune sa creasca gradul de transparenta a pietei imobiliare si sa faciliteze accesul la date de piata de incredere.

Un studiu realizat recent de echipa Analize Imobiliare la care au participat companii de evaluare (membre ale Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania – ANEVAR) releva faptul ca gradul scazut de transparenta si dificultatea de a obtine date reprezinta o problema majora pe piata rezidentiala. Astfel, 82% dintre respondenti considera ca lipsa datelor despre tranzactii reprezinta un obstacol in activitatea lor, in vreme ce 56% sunt de parere ca timpul necesar pentru colectarea si analiza datelor este mare, comparativ cu restul activitatilor implicate in procesul de evaluare.

Proiectul Analize Imobiliare, brandul sub care sunt comercializate produsele dezvoltate de Ciberi Information Systems SRL, reprezinta asocierea dintre Realmedia Network SA, companie ce detine Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din Romania si Dorel Nita, econometrician cu o experienta de peste zece ani in cercetarea si dezvoltarea de solutii pentru analiza pietei imobiliare si evaluarea proprietatilor in Olanda si Romania.

Proiectul este co-finantat prin fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”. Valoarea proiectului conform contractului de finantare este de aproape 1,3 mil. lei, din care valoarea eligibila se ridica la aproape 870.000 lei. Dezvoltarea sa e rezultatul unei colaborari internationale la care au luat parte, alaturi de Imobiliare.ro si Dorel Nita, Iulian Stefanescu, director general adjunct al companiei Romcontrol, membru si lector in cadrul ANEVAR; Mihai Gheorghe, doctor in cibernetica si statistica economica si director preturi in cadrul Institutului National de Statistica (INS); Raoul Savos, specialist in econometrie, statistica si matematici aplicate si membru al Institutului International de Statistica (ISI) si Momentum Technologies, lider pe piata evaluarilor automate din Olanda.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri