Statul va decide daca isi va exercita dreptul de preemptiune in procesul de vanzare al Palatului Telefoanelor pana la 17 octombrie, a anuntat sambata Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

"MSI preconizeaza finalizarea notei de analiza tehnica, economica si juridica cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor, in vederea stabilirii necesitatii si oportunitatii exercitarii dreptului de preemtiune al statului pana la data de 17 octombrie 2014, in vederea prezentarii in sedinta de Guvern", se arata intr-un comunicat al ministerului, noteaza Mediafax.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat, miercuri, ca a scos la licitatie Palatul Telefoanelor din Bucuresti si alte doua proprietati din apropiere la un pret de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fara TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare. Activele imobiliare vor fi vandute la pachet.

Cu un pret de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 metri patrati si o suprafata utila de 12.000 metri patrati. Licitatia pentru cladirea Tandem (situata in imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) incepe de la un pret de 10,9 milioane de euro. Cladirea are o suprafata totala construita la sol de 2.030 metri patrati si un teren aferent de 5.039 metri patrati.

Informarea ministerului, trecuta cu vederea de companie

Proprietatea din strada Matei Millo, inclusa in pretul de pornire al cladirii Tandem, este un teren cu o suprafata de 1.783 metri patrati. Pentru a participa la licitatie, entitatile interesate trebuie sa furnizeze o scrisoare de garantie si sa depuna ofertele pana la data de 20 octombrie. Dupa anuntul Telekom Romania Communications, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, prezent joi la un eveniment de specialitate, s-a aratat "un pic surprins" ca executivul operatorului telecom nu a informat ministerul in legatura cu publicarea anuntului de vanzare.

"Am observat ca media a fost foarte sensibila privind publicarea anuntului de vanzare a Palatului Telefoanelor. Acum mai bine de o luna si jumatate, la initiativa MSI, a fost infiintata o echipa interministerala de analiza a situatiei acestui imobil. Probabil ca analiza va fi incheiata pana la finele lunii septembrie. Dupa ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, isi va manifesta sau nu dreptul de preemtiune. Este un cost foarte mare, trebuie sa ne gandim ce vom face cu aceasta cladire, daca o vom achizitiona", a declarat Cotovelea.

Ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecom sa continue si sa fim anuntati ca urmeaza publicarea anuntului de vanzare.

El a mai spus ca MSI, prin reprezenantii din Consiliul de Administratie al Telekom Romania Communications, si-a dat acordul de a incepe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini si de a organiza licitatia. "Daca noi vom fi in masura sa spunem ca vrem sa cumparam Palatul Telefoanelor, atunci noi vom intra in negociere directa si il vom achizitiona. Nu sunt nici suparat si nici afectat, dar ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecom sa continue si sa fim anuntati ca urmeaza publicarea anuntului de vanzare. Personal, am fost sunat de mai multe persoane, care m-au intrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor si cu ce pret", a spus Cotovelea.

In luna iunie, se aratã in comunicatul MSI remis sambãtã, Telekom Romania Communications a informat MSI cu privire la faptul ca Palatul Telefoanelor este cladire monument istoric si ca, dupa obtinerea aprobarii vanzarii de la Consiliul de Administratie al societatii, operatorul are obligatia de a instiinta statul, prin Ministerul Culturii, asupra intentiei de vanzare. Cladirile monument istoric pot fi vandute numai dupa permiterea exercitarii dreptului de preemtiune a statului (in cazul in care Ministerul Culturii nu isi exercita acest drept in termenul prevazut de legislatie, acest drept se transfera autoritatii locale), sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.

Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, potrivit unui ordin al ministrului Culturii din 2004. Conform Legii 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice, monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, (...), sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.

Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune al statului este de maximum 25 de zile de la data inregistrarii instiintarii, documentatiei si a propunerii de raspuns la Ministerul Culturii si Cultelor sau, dupa caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor. Titularii dreptului de preemtiune vor prevedea in bugetul propriu sumele necesare destinate exercitarii dreptului de preemtiune.

In cazul in care Ministerul Culturii si Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor nu isi exercita dreptul de preemtiune in termenul prevazut, acest drept se transfera autoritatilor publice locale, care il pot exercita in maximum 15 zile.

"In baza informãrii facute de MSI in sedinta de Guvern din 18 iunie 2014, prin care era prezentata intentia Romtelecom de a vinde imobilul si/sau terenurile aferente Palatului Telefoanelor, a fost constituit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala un grup de lucru interministerial format din reprezentanti ai MSI, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Culturii si ai Inspectoratului de Stat in Constructii", se mai spune in comunicatul institutiei. Obiectivul grupului de lucru coordonat de MSI este acela de a pregati in regim de urgenta o analiza tehnica, economica si juridica cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor, analiza ce va fi prezentata sub forma unei note in cadrul sedintei de Guvern.

"In data de 27 august 2014 a avut loc o intalnire a grupului de lucru cu reprezentantii Romtelecom si o prezentare a imobilului Palatul Telefoanelor. In cadrul intalnirii a fost stabilita lista documentelor ce vor fi solicitate de la Romtelecom in vederea elaborarii analizei tehnice, economice si juridice cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor", se arata in comunicat.

MSI precizeaza ca, in prezent, in Palatul Telefoanelor sunt in functiune echipamente critice de comunicatii a caror colocare este deosebit de costisitoare, iar din punct de vedere tehnic necesita masuri speciale. "In baza solicitarii MSI, Romtelecom a transmis documentele solicitate, care in prezent se afla la institutiile ce fac parte din grupul de lucru, spre analiza si elaborarea unui punct de vedere, care sa fie integrat in nota finala de analiza tehnica, economica si juridica cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor, document care sa fie prezentat in sedinta de Guvern", se afirma in comunicat.

MSI preconizeaza finalizarea notei de analiza tehnica, economica si juridica cu privire la situatia imobilului Palatul Telefoanelor in vederea stabilirii necesitatii si oportunitatii exercitarii dreptului de preemtiune al statului pana la data de 17 octombrie. "De asemenea, mentionam faptul ca, in cadrul Romtelecom functioneaza o comisie de analiza si evaluare a patrimoniului societatii, comisie care analizeaza rapoartele de evaluare a activelor imobiliare. In cadrul acestei comisii reprezentantul MSI a reiterat faptul ca la nivel guvernamental se face o analiza din punct de vedere tehnic, economic si juridic de catre un grup de lucru interministerial. In cadrul comisiei s-a dispus amanarea analizei necesare cu privire la imobilul Palatul Telefoanelor", se mai spune in comunicat.

MSI precizeaza ca in cadrul Consiliului de administratie al Telekom Romania Communications din 16 septembrie a fost aprobata "inceperea procesului" de definire a termenilor si conditiilor de vanzare si ulterior de inchiriere a unor spatii din Palatul Telefoanelor.

"Avand in vedere asigurarea conditiilor necesare de transparenta, MSI supune spre dezbatere publica, tuturor partilor interesate, procesul decizional de exercitare a dreptului de preemtiune al statului cu privire la imobilul Palatul Telefoanelor. Persoanele interesate pot transmite propuneri/observatii/opinii la adresa de e-maildezbaterepalatultelefoanelor@msinf.ro",c se arata in comunicat.

MSI detine un pachedt de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Telekom Romania Communications, restul titlurilor revenind grupului elen OTE. In actionariatul OTE, pachetul de control este detinut de grupul german Deutsche Telekom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri