Programul guvernamental Prima casa va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat astazi pe site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala.

Prin proiectul de act normativ, MFP propune realocarea pentru programul Prima casa a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, in conditiile in care, din acest plafon pentru anul 2014, in suma de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordata nicio garantie, ca urmare a faptului ca nu au fost depuse cereri in acest sens.

“Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima casa – si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru – si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor”, afirma ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Bilantul Prima Casa 2014

De la inceputul anului 2014, numarul de garantii acordate este de peste 16.556, iar finantarile accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilantul la zi al Programului „Prima Casa” arata ca ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari/zi. La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achizitionarii locuintelor construite prin ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finantelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program, deoarece acestia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

Prin Hotararea Guvernului nr. 818/2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului „Prima casa”, prin realocarea plafonului nealocat si/sau alocat si neutilizat de cca 500 milioane lei destinat achizitiei de locuinte construite de ANL. Programul „Prima casa” a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009 si are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte, prin contractarea de credite garantate de stat.

De la lansarea Programului pana in prezent au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei. Valoare medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.216 Euro. 31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

Programul „Prima Casa” s-a derulat atat in valuta cat si in lei, pana la jumatatea anului 2013, cand prin hotarare de guvern s-a instituit numai creditarea in lei. Bancile participante la Program sunt: BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING si MARFIN.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri