Ce sunt mai exact garantiile imobiliare?

Ce sunt mai exact garantiile imobiliare?

Dezvoltatorul datoreaza garantii in cazul in care are rol de vanzator, adica cel care a finantat constructia unei cladiri tot el este si vanzatorul acesteia. In acest caz, dezvoltatorul/vanzator datoreaza garantia pentru viciile ascunse ale imobilului (de la probleme minore legate de finisaje pana la disfunctionalitati mai ample) conform dispozitiilor Codului Civil.

"Chiar daca o astfel de garantie nu este prevazuta in mod expres in contract, dezvoltatorul/vanzator o datoreaza conform legii. Desigur, ii puteti solicita sa se insereze in contract raspunderea vanzatorului pentru vicii ascunse conform Codului Civil", a raspuns Ioana Negrea, la o intrebare adresata de catre un cititor Wall-Street.ro.

Pe langa garantia pentru vicii ascunse acordata, exista conform legii o garantie pentru vicii ascunse ale constructiei, valabila 10 ani de la receptia lucrarii, in timp ce eventualele vicii ale structurii de rezistenta sunt garantate pe toata durata de existenta a constructiei. In acest caz insa, nu dezvoltatorul, ci factorii implicati in ridicarea constructiei sunt raspunzatori pentru aceste vicii - de la proiectant, la specialistul verificator de proiecte atestat, producatorii si furnizorii de materiale de constructie, dirigintele de specialitate etc.

Shutterstock / Contract de leasing

Daca ati efectuat deja reparatiile

Daca ati efectuat deja reparatiile

"In cazul in care ati cumparat deja respectiva casa, vanzatorul va datoreaza garantie pentru vicii ascunse. In masura in care ati descoperit viciile in primii trei ani de la data cumpararii aveti un termen de 3 ani de la data descoperirii viciului sa il actionati in instanta pe vanzator sa il obligati la remedierea deficicientelor", a notat Ioana Negrea.

Daca ca ati efectuat reparatiile si doriti sa solicitati vanzatorului plata cheltuielilor efectuate, iar termenul de 3 ani de la data descoperirii viciului nu a trecut, puteti incerca sa obligati vanzatorul la plata respectivelor cheltuieli de reparatii, insa in lipsa unei expertize de specialitate intocmite la data la care s-au descoperit viciile, va fi destul de dificil sa probati in instanta ca deficientele se datorau unor vicii ascunse ale locuintei, mai spune reprezentatul Mitel & Partners.

Daca ati dobandit casa in baza unui contract de antrepriza, beneficiati de garantia legala a antreprenorului datorata pe o durata de 10 ani de la finalizarea imobilului. Si in acest caz, pentru a va recupera cheltuielile de la antreprenor ar fi utila o expertiza tehnica intocmita la data descoperirii viciilor, care sa evidentieze tipul lucrarilor de reparatii si documentele justificative ale cheltuielilor efectuate.

Shutterstock / Model de casa si chei

Garantiile imobiliare influenteaza pretul de vanzare

Garantiile imobiliare influenteaza pretul de vanzare

"Pretul de constructie ale unui imobil si respectiv si pretul de vanzare, sunt determinate si de valoarea garantiilor solicitate de investitor antreprenorului pentru constructia realizata. Totusi, garantia pentru viciile ascunse ale imobilului ar trebui sa o ofere orice dezvoltator/vanzator de imobile", a raspuns Ioana Negrea la intrebarile cititorilor Wall-Street.ro.

Shutterstock / Cedare chei pentru locuinta

Cum poti afla mai multe despre istoria unui dezvoltator imobiliar

Cum poti afla mai multe despre istoria unui dezvoltator imobiliar

"Pentru a afla starea firmei care dezvolta un proiect imobiliar solicitati de la Registrul Comertului un istoric al societatii. In acest certificat veti vedea starea societatii (activa/in insolventa/in faliment), de cat timp functioneaza, cine sunt actionarii, daca au fost formulate cereri de insolventa in trecut precum si situatiile financiare ale societatii", afirma Ioana Negrea.

De asemenea, inainte de a semna un contract, solicitati dezvoltatorului informatii despre alte proiecte pe care le-a dezvoltat, astfel veti avea reprezentarea calitatii oferite de respectivul dezvoltator, mai spune reprezentantul Mitel & Partners.

Shutterstock / Casa si chei

Solicitati asistenta de specialitate

Solicitati asistenta de specialitate

"Pentru a avea sanse in instanta intr-o actiune in raspunderea vanzatorului pentru vicii, trebuie sa acordati o atentie deosebita inspectiei proprietatii la momentul achizitiei. Este recomandabil ca la momentul cumpararii sa beneficiati de asistenta de specialitate din partea unui arhitect/proiectant care sa verifice proprietatea si sa evidentieze acele defecte de constructie care v-ar putea crea probleme ulterior", noteaza Ioana Negrea.

In cazul in care cu asistenta de specialitate nu puteti depista viciile proprietatii, atunci cel mai probabil aceste vor fi apreciate de instanta ca fiind vicii ascunse. De asemenea, pe masura ce descoperiti deficiente ale proprietatii pe parcursul folosirii acestei notificati imediat dezvoltatorul/ constructorul/ vanzatorul solicitand remedierea acestora si in cazul in care observati ca nu remediaza deficientele sesizate intr-un termen rezonabil, este recomandabil sa ii actionati in instanta pentru a nu iesi din termenul de prescr'+'iptie, a mai spus invitatul Wall-Street.ro.

Shutterstock / Schita pentru o noua casa