O simpla hotarare de Guvern, recent aprobata, a asezat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor deasupra oricarei activitati in materie de vanzari particulare de cladiri, in ideea ca ar fi de notorietate raspandirea periculoasa a \"spalarii de bani\" in Romania imobiliara, a declarat pentru Rompres, Artur Silvestri profesor de gestiune imobiliara si evaluare patrimoniala la UFI Bruxelles.
"O idee, in sine pozitiva, nu va crea, fara unele evaluari sau prin aplicare nefundamentata pe baza realitatii, decat confuzie si similitudini precum incercarea de a asemana un hot de gaini cu infractor al natiei. Fara indoiala ca acest "oficiu" nu are nici o legatura cu piata imobiliara si ar trebui sa i se recomande sa isi continue activitatea de pana astazi cu si mai multa seriozitate si, astfel, sa obtina rezultate mai solide si mai evidente decat cele firave ce ni se fac cunoscute. Dar atitudinea aceasta nu trebuie sa ne mire daca luam exemplul dat de Agentia Nationala PC I, unde un salariat se ocupa de "evaluare de case" si isi propune sa alcatuiasca un mercurial de piata.

Iar modul in care se alcatuiesc dosarele de cadastru, haosul pastorit de agentie si sumele exorbitante de bani care circula prin aceste retele ii lasa, se pare, nepasatori pe cei de la ONPCSB. Inainte de a se face asa-numita "supraveghere a pietei" ar fi fost obligatoriu sa se faca supravegherea de dinainte de piata si sa se clarifice cateva din misterele acestor ani.

Acestea ar incepe cu felul cum s-au redobandit, uneori prin frauda, coruptie, poate si institutionalizata, sute de cladiri impunatoare in Bucuresti si in orasele importante. Ar fi trebuit controlat functionarul de stat de la inceputul anilor 90, care prin conditionari diverse intervenea in viitorul insusi al pietei cu mecanisme birocratice corupte. Aceste aspecte sunt uitate. in schimb apare "acarul Paun", care, de obicei, este - ceea ce ii spune si numele - a saptea roata la caruta. Mecanismul doreste sa abata atentia de unde nu ar trebui sa se priveasca mai staruitor", declara analistul Artur Silvestri.

Prin noua indatorire a Oficiului se invoca "dezastrul" de pe piata imobiliara unde ar exista cele mai primejdioase fenomene de spalare de bani, dar mai grav, si "calitatea" cea mai detestabila de servicii din piata.

"In tarile UE, dar nu numai, aceasta atitudine nu poate exista. Daca se banuiesc culpe, acestea se documenteaza, se aduna si se demonstreaza. A demonstrat cineva, pana azi, ca "spalarile de bani" se produc in "imobiliarul de la noi" si, mai ales, in presupusele participatii oculte ale "agentiilor imobiliare" care, nu de putine ori, sunt "firme" de apartament cu angajati destul de putin instruiti? Daca s-ar incerca o demonstratie serioasa si responsabila s-ar baga de seama ca marile afaceri nu se fac la vedere, ci organizate cu virtuozitate, la adapost de priviri indiscrete", precizeaza Artur Silvestri, cunoscut de altfel pentru constanta cu care atrage atentia ca agentiile imobiliare "de apartament" sunt afaceri efemere, nedaunatoare.

Parte din "vina" de a controla "acarul Paun" revine, in acest context, mass-media care, sub forma unor articole aduce dezvaluiri cu o "celebritate de cinci minute". Mai mult, analistul sustine ca pentru a exista un argument minim in materie de "spalari de bani" prin imobiliar ar fi trebuit sa existe dosare consistente si certitudinea ca "acesta este un fenomen cu extindere si grad ridicat de pericol social. Tot ceea ce cunoastem acum este o simpla ipoteza si, in consecinta ei, un model posibil care insa supara prin caracterul discretionar al concluziilor". in acest mod de a incerca stoparea unui fenomen daunator dezvoltarii societatii in ansamblu, rezultatele vor fi, dupa cum sustine Silvestri, "aproape nule din punct de vedere al insanatosirii sectorului imobiliar, creand, in schimb, o birocratie largita".

In acest timp, analistul crede ca se vor uita adevaratele probleme ale pietei imobiliare, ca nu se vor mai observa tranzactiile in detaliu. "Centrele de afaceri vor trece de la un investitor la altul, palatele se vor redobandi prin tehnica achizitiei de drept litigios si se vor re-vinde cu de sapte ori mai mult decat s-a platit, parcurile oraselor - asezate la locul lor de pe vremea strabunilor - vor fi "schimbate" in folosul "revendicatorilor cu procura" spre a se taia copacii in vederea creatiei de plantatii de vile", spune Artur Silvestri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri