Digitalul reprezinta o prelungire a comertului fizic, avantajul fiind acela ca interactiunea cu clientul incepe acum de acasa, a declarat Tatian Diaconu, director general al al Immochan Romania, in cadrul conferintei retailArena - Innovation in Retail, organizata de wall-street.ro cu sprijinul MasterCard, PayU si Evozon.

Retailerii si proprietarii de centre comerciale au spus in dezbaterile de la retailArena ca digitalul ocupa un rol din ce in ce mai important si are un impact puternic asupra clientului. Prin digital comunicarea brandului cu un consumator incepe inca de cand acesta este acasa si ii faciliteaza astfel accesul la informatiile din magazine oriunde s-ar afla. In contextul unui consumator conectat, tot ecosistemul din retail incepe sa redeseneze traseul clientilor in interactiunea cu brandul.

Tatian Diaconu, directorul general al Immochan, dezvoltatorul centrului comercial Coresi Shopping Resort din Brasov, a declarat ca daca inainte interactiunea unui consumator cu un centru comercial incepea din parcare, acum aceasta interactiune, prin intermediul mediului digital, poate incepe de cand consumatorul este inca acasa. “Digitalul ocupa un loc tot mai important in retail, in randul clientilor si este, in mod natural, o componenta importanta si pentru dezvoltatorii de centre comerciale. Digitalul este intr-o anumita forma o prelungire a comertului fizic. Interactiunea incepe cu clientul de cand acesta este inca acasa acum: se informeaza si intra in contact cu brandul cu mult timp inainte de a ajunge in magazin", a spus Diaconu.

Practic digitalul ofera acces la informatii, conexiune cu brandul si o experienta pentru consumator oriunde s-ar afla acesta. Experienta multichannel reprezinta una din tendintele clare din retailului local.

In cadrul dezbaterii a fost adusa in discutie si suprafata ocupata de retaileri in ultimii ani si daca evolutia dinamica a vanzarilor online va avea un impact asupra suprafetelor ocupate de retaileri.

Bogdan Belciu, partener in cadrul departamentului de consultanta pentru management al PwC, spune ca evolutia online-ului trebuie sustinuta cu schimbarea formatului de magazine. “Cresterea online-ului trebuie sustinuta cu schimbarea formatului de magazine. Nu inseamna ca magazinele nu vor mai exista, dar vor avea suprafete mai mici, ideea fiind de a le folosi mai mult ca un showroom decat ca un spatiu de vanzare sau a combina cele doua elemente”.

Totusi, pentru moment nu se observa pe piata o scadere a suprafetelor de vanzare, din contra pe anumite tipuri de retaileri suprafetele cresc. In aceeasi discutie, Simina Istrate, associate director Colliers International, arata ca se incearca sa se observe ce vor consumatorii si care sunt obiceiurile de consum ale acestora. “In ancore vedem o crestere a suprafetelor de vanzare. Marirea spatiului nu ne asteptam sa vina ca urmare a cresterii online-ului. In domeniul fashion nu exista inca aceasta tendinta de scadere a spatiilor”, a precizat Simina Istrate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri