Fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan, arestat in dosarul Alinei Bica, a afirmat, intr-o declaratie data la DNA, ca evaluatorii terenurilor foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate pe internet "din urma cu ceva ani", valoarea proprietatilor nemafiind ulterior aceeasi.

Dragos Bogdan a facut parte, alaturi de Alina Bica, din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Bogdan le-a dat anchetatorilor o declaratie in care a afirmat ca au fost sesizate nereguli la unele dosare prin care se cereau despagubiri si ca, din cate isi aminteste, evaluatorul terenului de 13 hectare "a venit si a dat lamuririle necesare".

"Cu privire la terenul de 13,0535 ha nu imi aduc aminte daca am chemat sau nu evaluatorul, dar se poate verifica din procesul verbal al sedintei. Cred ca a venit acel evaluator si a dat lamuririle necesare. Cu privire la acest dosar, imi aduc aminte ca au fost discutii pe acest dosar, mai ales ca pentru dosarele cu valoare mare solicitam evaluatorii si discutam cu conducerea ANRP, pentru ca ei erau veneau si propuneam dosarele spre aprobare", le-a spus el anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Dragos Bogdan a mai spus, in aceeasi declaratie, ca au fost situatii in care s-a solicitat schimbarea evaluatorilor de terenuri. Referitor la acestia din urma, el a afirmat ca foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate "pe net" in urma cu "ceva ani", desi la momentul solicitarii despagubirilor valoarea proprietatilor nu mai era aceeasi. "Stiu ca parte din dosarele pe care le-am respins au castigat pe calea instantelor, in unele cazuri fiind chemati in judecata chiar noi in calitate de membri ai comisiei. Au fost situatii in care am solicitat chiar schimbarea evaluatorilor. Ca si reper, ne uitam pe un ordin al ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati - n.r.), pentru a vedea daca metodele utilizate erau dintre cele prevazute si agreate de ANEVAR. Observam ca, de multe ori, foloseau evaluari luand ca reper anunturi de pe net din urma cu ceva ani, iar la momentul la care se solicitau despagubiri valoarea terenurilor nu mai era aceeasi", a declarat fostul vicepresedinte ANAF, conform acelorasi surse.

In dosarul despagubirilor, Dragos Bogdan se afla in arest preventiv, alaturi de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu. In acelasi dosar sunt cercetati, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, Sergiu Diacomatu si Oana Vasilescu, ambii fosti vicepresedinti ai ANRP, si Gheorghe Stelian.

Ancheta il vizeaza si pe deputatul UDMR Marko Attila, in cazul caruia Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva. Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania. Potrivit DNA, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat in zona Plumbuita din Sectorul 2, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, sustin anchetatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri