Ioannis Papalekas este unul dintre cei mai cunoscuti investitori imobiliari din Romania si, in acelasi timp, si unul dintre cei mai misteriosi oameni din real estate. Spre exemplu, cu omul de afaceri nu a existat nicio fotografie pana anul acesta. Evenimentele recente din dosarul fraudei de la SIF Banat Crisana si SIF Muntenia, in care este audiat si Papalekas, l-au adus pe discretul om de afaceri in centrul atentiei la un nivel mult mai larg decat au facut-o pana acum tranzactiile imobiliare de sute de mil. euro. Ba chiar au aparut si primele fotografii cu omul de afaceri grec. Surse judiciare au declarat miercuri seara ca omul de afaceri a fost pus oficial sub acuzare pentru complicitate la delapidare.

Cum arata parcursul tranzactional al lui Iohannis Papalekas? Pana in perioada crizei numele omului de afaceri a fost legat de mai multe tranzactii: City Mall, Upground, Eliade Tower si PGV Tower, iar unele din proiectele vandute atunci de omul de afaceri pentru sute de milioane de euro au fost rascumparate de omul de afaceri pentru sume mult mai mici dupa venirea crizei.

City Mall- vandut pentru 100 mil. euro, cumparat din nou pentru 17,3 mil. euro

Ioannis Papalekas a cumparat City Mall in 2005 pentru circa 45 mil. euro. In 2006, omul de afaceri vindea proprietatea catre fondul de investitii APN/UKA pentru mai bine de 100 mil. euro. Venirea crizei a adus la suprafata performanta slaba a centrului comercial, care a intrat in faliment in 2010, iar in 2011, la licitatie publica, Ioannis Papalekas, vanzatorul din 2006 a cumparat din nou proprietatea pentru doar 17,3 mil. euro, suma care acoperea mai putin de un sfert din totalul creantelor.

Dupa achizitie, Ioannis Papalekas, a demarat procesul de transformarea al mallului in cladire de birouri printr-un imprumut de 17 mil. euro luat de la Bancpost.

Sursa foto:GlobalVision

Upground- cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania

In mai 2008, Ioannis Papalekas si partenerul sau Dragos Bilteanu, arestat preventiv in dosarul fraudei SIF-urilor, realizau cea mai mare tranzactie imobiliara din istoria pietei, statut mentinut pana in prezent. Ei au vandut proiectul imobiliar Upground din zona Pipera catre un fond de investitii al Deutsche Bank pentru 340 mil. euro. Proiectul imobiliar a intrat din nou in portofoliul lui Papalekas in 2013 si 2014, cand omul de afaceri a cumparat proprietatea pentru o suma cumulata de circa 200 mil. euro.

Eliade Tower si PGV Tower, cladiri vandute pentru un total de peste 45 mil. euro

Ioannis Papalekas a cumparat in 2003 pentru putin peste 4 mil. euro cladirea Eliade Tower pe care a renovat-o si ulterior in 2007 a vandut-o catre Eurobank pentru mai bine de 26 mil. euro. PGV Tower este un alt proiect dezvoltat si vandut de investitori.

Ioannis Papalekas este considerat unul dintre cei mai agili imobiliari. El a reusit sa vanda in boom pe sume colosale toate proiectele dezvoltate, iar apoi la venirea crizei s-a reintors in piata in postura de cumparator, in ultimii doi ani fiind alaturi de NEPI cel mai activ investitor.

City Mall a fost tranzactia care a deschis drumul achizitiilor din perioada crizei pentru Ioannis Papalekas. Urmatoarele tranzactii pe lista omul de afaceri au fost doua cladiri de birouri in distressed: Cathedral Plaza si Tower Center International.

tower center

Tower Center International

In 2012 Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu au cumparat cladirea de birouri Tower Center International pentru circa 50 mil. euro, aflata in litigiu.atele din planul de reorganizare al societatiii, consultat de wall-street.ro, arata ca tranzactia s-a realizat printr-o preluarea unei creante de catre firma Lorient Limited. O parte din aceasta creanta, adica 128 mil. lei a fost convertita in actiuni. Conversia a fost efectuata dupa plata a 17,5 mil. euro bancii finantatoare, Alpha Bank, se arata in planul intocmit de RVA Insolvency, administratorul judiciar al societatii.

Showroom-ul Porsche din Aviatiei, achizitionat in 2012

La final de 2012 Ioannis Papalekas a achizitionat si showroomul Porsche din Aviatiei, unde acum Globalworth, fondul de investitii controlat de omul de afaceri, are in constructie cladire de birouri Bucharest One, in care ar urma sa se mute Vodafone.

Cathedral Plaza

Papalekas a inceput anul 2013 cu o noua tranzactie surprinzatoare, cumparand Cathedral Plaza, cladire de birouri de asemenea goala desi finalizata ca si Tower Center, din cauza litigiilor. Mai mult Cathedral Plaza este un proiect amenintat cu demolarea, Arhiepiscopia Romano-Catolica obtinand inclusiv decizii in instanta pentru demolarea cladirii.

Ioannis Papalekas a strans bani la bursa din Londra pentru investitii

Ioannis Ppalekas a infiintat in luna februarie din 2013 firma Globalworth Real Estate Investments, pe care a listat-o la Londra si prin care a strans fonduri pentru finantarea investitiilor din Romania. Fondul Globalworth Real Estate Investments a atras atunci 53,6 milioane euro prin listarea pe piata AIM a bursei de la Londra, fonduri care au fost investite in principal in Romania. Rezultatele neauditate de la 30 iunie 2013, aratau ca Globalworth este in negocieri pentru cumpararea Upground, atat componenta de birouri, cat si cea rezidentiala.

Primele proiecte din portofoliul Globalworth

La 30 septembrie 2013 Globalworth, detinut de Papalekas, anunta primele tranzactii incheiate, omul de afaceri trecand in portofoliul companiei anumite active achizitionate anterior.

City Mall Offices, Floreasca 1 si Herestrau 1 ( ultimele doua fiind proiecte in plan pe terenuri achizitionate in 2012 si 2013 prin alte societati de Ioannis Papalekas) era inclus in portofoliu. Tot atunci, compania a anuntat ca a semnat o intelegere pentru achizitia Timisoara Airport Park, deal incheiat recent. In decembrie 2013 s-a anuntat si achizitia birourilor BOB si BOC din Upground pentru 152 mil. euro. In martie 2014, compania a anuntat si achizitia componentei rezidentiale din Upground pentru peste 50 mil. euro.

Achizitie de teren in vara acestui an

In vara acestui an, fondul de investitii a anuntat ca a cumparat un teren langa Upground pentru peste 14 mil. euro. Terenul de 30.000 mp a fost cumparat de la proprietarul Farmexim, omul de afaceri Ovidiu Buluc, si Papalekas intentioneaza sa construiasca acolo un proiect mare de birouri, in piata zvonindu-se ca in complexul de birouri ar urma sa se mute compania Telekom Romania.

Timisoara Airport Park

Achizitia Timisoara Airport Park a fost finalizata in vara lui 2014. Tranzactia era estimata la 35 mil. euro, incluzand si investitiile in fazele viitoare ale dezvoltarii.

Nusco tower

Ofensiva in Barbu Vacarescu-Floreasca: Green Court si Nusco Tower in mai putin de o luna

Globalworth detine in cladiri finalizate in zona peste 40.000 mp de birouri prin prima cladire Green Court si Nusco Tower. Ioannis Papalekas a cumparat cu 44 mil. euro prima cladire de birouri din proiectul Green Court, tranzactie care ar urma sa se finalizeze in prima parte a anului viitor. La doar 2 saptamani, Globalworth a anuntat ca va plati 46 mil. euro pentru Nusco Tower si inca 4 mil. euro pentru un teren cu PUZ pentru o cladire de birouri. In zona Globalworth are si in dezvoltare proiectul Bucharest One pe fostul showroom Porsche.

Sediul UniCredit, preluat de Globalworth

Compania Globalworth, controlata de omul de afaceri grec, Ioannis Papalekas, a preluat de la omul de afaceri Raul Doicescu cladirea de birouri UniCredit HQ din zona Piata Presei, in care are sediul banca UniCredit Tiriac, tranzactia, de 43 milioane euro, fiind avizata de Consiliul Concurentei.

Unicredit sediu

Cele mai recente rezultate financiare ale Globalworth

La finalul lunii iunie, compania detinea active imobiliare cu o valoare de piata totala de peste 540 milioane euro. Compania a inregistrat venituri de 9 mil. euro in primele 6 luni ale anului ( taxe de administrare, chirii, iar profitul operational a depasit 3,9 mil. euro.

Audieri la DIICOT

In ultimele doua zile omul de afaceri, partener cu Dragos Bilteanu, arestat preventiv in dosarul fraudei SIF-urilor, a fost audiat la DIICOT in acest dosar. Potrivit Realitatea TV, Papalekas are calitatea de inculpat in dosar. Potrivit unor surse judiciare, citate de Realitatea, Dragos Bilteanu si Najib el Lakis au urmarit ca proiectul Bucharest Tower Center sa fie achizitionat de Globalworth si si-au insusit astfel resurse financiare de peste 6 mil. euro din dondurile SIF Banat Crisana si peste 4,7 mil. lei din cele ale SIF Muntenia. Audierile de la DIICOT au adus in media si primele fotografii cu omul de afaceri Ioannis Papalekas, care pana anul acesta a reusit sa isi ascunda chipul. Anterior, el a fost suprins si in Grecia de un ziar local.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a fost pus oficial sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare in dosarul SIF, in care au fost arestati seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in CA al societatii, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri