Dezvoltarile de birouri speculative sau bazate pe relocari anuntate in Bucuresti vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil, a declarat Liviu Tudor, presedinte Genesis Development, companie care are in portofoliu parcurile de birouri West Gate si Novo Park, transmite Mediafax.

"Daca ar trebui sa fiu foarte succint in ceea ce priveste piata de birouri in acest an, as spune ca a fost un an german. Mai multe companii germane precum Deutsche Bank, Allianz sau Deutsche Bahn au intrat pe piata din Romania, inchiriind suprafete mari de birouri, iar altele, deja prezente, si-au extins operatiunile si ma astept sa urmeze noi extinderi. In ceea ce priveste noile constructii, cred ca asistam la un fenomen de exagerare. Au fost anuntate mai multe dezvoltari speculative sau bazate pe relocari, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil", a spus Tudor.

Consultantii estimeaza pentru anul viitor livrarea a circa 120.000 de metri patrati de birouri in Bucuresti, iar pentru 2016 un nivel record de pana la 500.000 metri patrati livrati, circa 20% din stocul actual. In prezent, stocul de birouri din Bucuresti este estimat la circa 2,2 milioane de metri patrati, iar gradul de neocupare este de circa 14%.
Omul de afaceri, unul dintre cei mai mari proprietari de spatii de birouri din Bucuresti, a reiterat intentia de a incepe dezvoltarea unui nou proiect doar in conditiile in care ar avea chiriasi pentru minim 80% din spatii.

"Speram ca in 2015 sa castigam noi licitatii si sa avem astfel toate premisele necesare pentru a incepe dezvoltarea unui nou proiect de birouri. Decizia de a dezvolta o noua cladire o vom lua doar in contextul unui grad de preinchiriere de cel putin 80%", a spus Tudor.

Afaceri in usoara crestere, in 2014

In 2014, cifra de afaceri a Genesis Development, companie al carei portofoliu include, pe langa parcurile de birouri West Gate si Novo Park, si campusul privat West Gate Studios, a fost de aproximativ 33,7 milioane de euro, in crestere cu 2% fata de anul precedent.

Cresterea usoara a cifrei de afaceri din 2014 s-a datorat in principal extindei suprafetelor ocupate de actualii chiriasi, in urma contractelor semnate in cursul anului 2013. Spre exemplu, in 2013 companiile WNS si Societe Generale si-au extins suprafetele de birouri ocupate in West Gate, in timp ce UniCredit si-a extins suprafata din Novo Park. Tot in Novo Park, compania a reusit sa atraga in 2013 un nou chirias, compania Sodexo.

"In 2014 ne-am concentrat pe programul de imbunatatire continua a spatiilor din cele doua parcuri, astfel incat sa facilitam extinderea chiriasilor deja existenti. West Gate si Novo Park au in prezent un grad ocupare de aproape 100%. Singurul chirias atras in 2014 a fost lantul de cafenele Starbucks, care a inaugurat in Novo Park prima cafenea dintr-un parc de birouri din Romania, un concept nou pentru piata locala. Noua cafenea Starbucks ocupa o suprafata de 200 de metri patrati la parterul cladirii D din Novo Park",

In cursul anului 2014, Genesis a investit aproximativ 3,5 milioane de euro in peisagistica, imbunatatiri si lucrari de fit-out aduse parcurilor de birouri West Gate si Novo Park, investitii care fac parte din programul de imbunatatire continua a proprietatilor din portofoliu.

"Ma astept ca cifra de afaceri sa creasca usor si in 2015, cu un procent similar cu cel din 2014, avand in vedere extinderile recente ale chiriasilor. In ceea ce priveste investitiile, vom continua programul de imbunatatire continua in spatii, instalatii si infrastructura, astfel incat sa pastram cladirile mereu noi", a mai spus Tudor.

Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park si West Park, totalizand 150.000 de metri patrati, precum si campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere si apartamente destinate inchirierii. Investitiile realizate de companie in Romania se ridica la 300 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri