Dezvoltatorii au finalizat in acest an circa 165.000 metri patrati inchiriabili de spatii de birouri, in crestere cu 40% fata de anul trecut, trei centre comerciale, totalizand 70.000 metri patrati, cel mai scazut nivel din 2006, si niciun proiect logistic major.

"In 2014, segmentul de birouri a inregistrat livrari insumand circa 165.000 metri patrati, in crestere cu 40% fata de anul precedent. Cladirile noi livrate in Bucuresti se ridica la un numar de 14, din care 4 reprezinta reconversii ale altor proiecte", a declarat, citat de Mediafax, Horatiu Florescu, presedinte & director executiv al The Advisers/Knight Frank.

Din acestea, nivelul livrarilor de noi spatii de birouri in 2014 in Bucuresti a fost de aproximativ 120.000 metri patrati inchiriabili, asemanator cu cel inregistrat in 2013.

"Majoritatea proiectelor noi din Bucuresti au fost construite in deja traditionalele zone din nordul capitalei - culoarul Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu dar si in Centru Vest", a declarat Andrei Drosu, research consultant JLL Romania.

In acelasi timp, pe segmentul de retail, finalizarea Vulcan Value Center, Auchan Ghencea si Shopping City Targu Jiu au adus pe piata 70.000 de metri patrati de centre comerciale, cel mai scazut nivel din 2006. Stocul curent de spatii comerciale se ridica la 922.000 metri patrati pentru Bucuresti, in timp ce la nivel national insumeaza 1,97 milioane de metri patrati.

"Segmentul de birouri a fost in mod cert cel care a atras cele mai multe investitii sub forma de dezvoltari noi in acest an. Aceasta evolutie este generata de combinatia dintre nivelul cererii, conditiile financiare pe care chiriasii sunt dispusi sa le accepte si gradul de neocupare din fiecare segment al pietei", a adaugat Drosu.

Mai mult, niciun proiect logistic major nu a fost livrat in Bucuresti in acest an. De altfel, cu un stoc relativ constant, de circa 1 milion de metri patrati in Bucuresti si 1,8 milioane de metri patrati la nivel national, segmentul de industrial si logistica nu a inregistrat dezvoltari notabile in ultimii ani. Potrivit datelor The Advisers/Knight Frank, in 2014 au crescut livrarile, dar in proiecte de mici dimensiuni, inregistrandu-se circa 99.000 metri patrati fata de 33.000 metri patrati in 2013. Majoritatea acestor proiecte sunt ocupate de proprietar, dar proiectele dezvoltate speculativ s-au inchiriat intr-o perioada foarte scurta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri