Daca pana in urma cu un an, un an si jumatate majoritatea proiectelor erau realizate de dezvoltatori romani, acum lucrurile s-au schimbat, anunta specialistii DTZ Echinox. Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale - in general proiecte de dimensiuni mici, cladiri care insumeaza intre 10-50 apartamente,majoritatea dezvoltatorilor sunt romani.

Pentru proiectele de dimensiuni mari- cladiri cusute deapartamente - situate mare parte din ele in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului, dezvoltatorii sunt in mare parte straini.Aceasta situatie se prezinta astfel pentru ca dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera saconstruiasca imobile cu locatiii foarte bune, dar de dimensiuni reduse.

"Investitorii straini au posibilitatea sa investeascabugete foarte mari pentru achizitionarea de terenuri, pe care ulterior dezvolta complexe rezidentiale impresionanteca si dimensiuni. Dezvoltatorii straini au venit cu un nou concept pe piata imobiliara: dezvoltari imobiliare care reprezinta alternativa la apartamentele comuniste," declara Mihaela Pana, Head of the Residential Department in cadrul DTZ Echinox

Aceste dezvoltari ofera facilitati deosebite fata de blocurile vechi: locuri de parcare subterane, securitate, de cele mai multe ori locuri de joaca pentru copii, sala de sport si sauna, magazine etc.

Timpul necesar pentru pregatirea unui proiect rezidential variaza functie de dimensiunile lui, de investigatiile cu privire la teren etc; astfel pentru un proiect de dimensiuni mici (un imobil cu subsol, parter si 3-5 etaje) este necesar intre 6 luni si un an, pentru un proiect ce se dezvolta pe mii de metri de teren este nevoie de 1-2 ani.

In urmatorii 3 ani,pe piata rezidentiala vom asista la aparitia de proiecte mari; blocuri cu peste15-20 de etaje vor aparea in aproate toatezonele semicentrale ale Bucurestiului, dar alaturi de investitorii straini care au inteles repede oportunitatileoferite de piata imobiliara pe acest segment, isi fac loc si dezvoltatorii locali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri