Compania franceza Immochan, care va deschide in martie centrul comercial Coresi din Brasov, vrea sa inceapa in vara a doua faza a proiectului, constand in 13.500 metri patrati de spatii comerciale, pentru care deja exista cereri din partea unor retaileri, investitie de 10 milioane euro.

"Cererea de metri patrati suplimentari fata de ceea ce am inchiriat deja a aparut destul de repede, mai repede decat ne asteptam noi si atunci am demarat deja proiectarea pentru faza a doua. Suntem in proiectare pentru extensia centrului comercial, care va fi sub forma de retail parc, unde astazi stim ca putem sa facem undeva la 13.500 de metri patrati suplimentari si unde ne propunem sa incepem constructia in luna iunie, cu termen de finalizare cel mai probabil in aprilie 2016. Investitia totala se ridica la 10 milioane de euro, inclusiv teren", a declarat pentru Mediafax Tatian Diaconu, director general al Immochan Romania.

Extinderea va cuprinde spatii de tip big-box, cu suprafete intre 800 si 2.000 de metri patrati. "Negociem cu un operator de fitness, care vrea sa vina pe 2.000 de metri patrati, cu unul de mobila si cu un operator de sport. In principiu incercam sa aducem operatori care sa fie complementari cu partea de mall. Surprinderea a fost mare prin prisma faptului ca acesti operatori au venit catre noi solicitandu-ne spatii de mari dimensiuni in partea de mall si noi nu mai avem aceste suprafete mari, fiind limitate, la sub 10 spatii. Cererea aceasta de pe piata ne-a fortat sa demaram mai repede faza a doua cu cel putin 6 luni", a explicat Diaconu.

Immochan va deschide pe 27 martie centrul comercial Coresi din Brasov, amplasat pe terenul fostei uzine Tractorul, investitie de 60 de milioane de euro. "Din punct de vedere al constructiei, suntem pe ultima suta de metri, am predat spatiile catre chiriasii mari, cu peste 1.000 de metri patrati. Suntem in proces de predare a spatiilor pentru chiriasii medii, de 400-500 metri patrati, iar incepand din 2 februarie vom preda spatiile mici", a apreciat reprezentantul companiei.

Immochan a incheiat contracte pentru 85% din suprafata de 45.000 de metri patrati a centrului comercial, inclusiv hipermarketul Auchan (13.300 metri patrati), iar la livrare Diaconu estimeaza un grad de ocupare de 95-98%. Veniturile din inchirierea centrului comercial sunt estimate la 5 milioane de euro in primul an, in conditiile in care retailerii platesc o chirie fixa, insa dupa primii ani de functionare acestia vor plati chirie procentuala, stabilita in functie de vanzari.

"Vor mai ramane cateva spatii goale pe care nu ne grabim sa le inchiriem. Suntem in negociere cu anumiti operatori, negocieri pe care le-am demarat un pic mai tarziu, astfel ca acestia vor deschide magazinele cu un decalaj de 2-3 saptamani. Ne dorim ca in ziua livrarii toate magazinele sa fie deschise, lucru dorit si de retaileri, avand in vedere fluxul de clienti din ziua deschiderii", a precizat Diaconu.

Tot in acest an, compania vrea sa inceapa si pregatirea terenului pentru dezvoltarea zonei rezidentiale. "Pe partea de rezidential, vrem sa incepem demolarile si celelalte lucrari de pregatire a terenului, dupa deschiderea centrului comercial, in mai-iunie. Este un proiect in sine, prin care pregatim tot terenul de vizavi de mall pentru ceea ce va fi programul rezidential, dar si pentru ceea ce va fi intr-o etapa ulterioara, partea de retail. Pentru rezidential vrem sa pregatim 22 de hectare de teren, iar pentru partea de retail mai avem rezervate 8 hectare", a precizat Diaconu.

Immochan vrea sa construiasca partea de rezidential cu dezvoltatorul complexului Avangarden din Brasov. "Avansarea proiectului depinde noi. Terenul are resturi de fundatii, subsoluri, cu dificultati din punct de vedere al constructiei, pe care le-am intalnit si in momenul dezvoltarii centrului comercial. Lucrarile de demolare si pregatire a terenului reprezinta un proiect in sine. In mare parte, subsolurile sunt la 6 metri, iar acestea trebuie demolate. Daca ne apucam in mai-iunie, avem nevoie de 6 luni pentru demolare, astfel ca in cel mai bun caz constructia poate incepe in primavara lui 2016", a mai explicat oficialul Immochan.

Coresi va fi primul centru comercial livrat in acest an pe piata locala, dar si prima investitie de acest gen din Brasov, in conditiile in care NEPI, compania poloneza Echo Investments si Cora au in plan astfel de proiecte, insa niciunul nu a fost inceput. "Brasovul la un moment dat va avea doua centre comerciale mari. Insa, asa cum arata lucrurile in momentul de fata, nu cred ca un al doilea centru comercial va aparea mai devreme de cel putin 3 ani. Ma refer la faptul ca nu exista autorizatie pentru un alt centru si ca operatorii mari care au semnat cu noi, probabil vor astepta o perioada de 12-16 luni pentru a intelege cum functioneaza comertul in Brasov. Cred ca succesul asteptat de la Coresi va incuraja un al doilea operator sa construiasca, dar cred ca cel mai probabil acest lucru se va intampla intr-un orizont de timp de 3-5 ani. Cele trei proiecte au fiecare avantaje si incoveniente, dar oricare ar putea sa se faca", a subliniat Diaconu.

In opinia sa, succesul Coresi se traduce in numarul de vizitatori pe care il va reusi sa-l atraga si care este estimat la 8 milioane de persoane in primul an si la 10 milioane de persoane dupa 4-5 ani de functionare. "Este o cifra mare pentru oras si regiune. Zona metropolitana a Brasovului, Fagaras, Zarnesti, Sf. Gheorghe, chiar si Miercurea Ciuc, toate orasele acestea adunate iti dau un potential de clienti destul de mare. (...) Am incercat sa facem cel mai bun proiect pentru intreaga regiune. L-am dimensionat ca atare. Sa construiesti in provincie astazi intr-un oras de 300.000 de locuitori 45.000 metri patrati inchiriabili, sa realizezi o constructie de 72.000 metri patrati si sa investesti 60 milioane de euro reprezinta o provocare. Provocarea din punctul meu de vedere este o provocare financiara a investitorului", a conchis Diaconu.

Citeste si:

    Immochan este filiala imobiliara a grupului francez Auchan.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri