Peste 40 de proiecte rezidentiale au fost depuse in ultimele sase luni la Primaria Sectorului 3 din Bucuresti si urmeaza sa fie construite intr-un an si jumatate, investitiile cumulate totalizand 40 de milioane de euro, a declarat agentiei Stefan Dumitrascu, arhitectul sef al Sectorului 3.

"A crescut mult numarul cererilor de autorizare depuse de catre societati de constructii sau developeri romani, dar si cativa straini, pentru constructii care sa se situeze undeva la regimul de inaltime 4-6 etaje, cu apartamente si spatii comerciale la parter. Investitii care se situeaza, ca valoare, intre 0,7 si 1,5 milioane de euro pe bucata. Sunt foarte multe terenuri care in ultimii sapte ani nu au fost vandute, ori din cauza unui pret prohibitiv, ori pentru ca din calculele economice, investitiile care s-ar fi realizat n-ar fi adus profitul scontat, dar care acum s-au vandut", a spus Dumitrascu, noteaza Mediafax.

El a afirmat ca peste 40 astfel de terenuri au fost vandute in ultima jumatate de an, pentru ele fiind solicitate deja certificate de urbanism. Majoritatea acestora presupun constructia de blocuri de apartamente. In ultimii 7 ani, spune arhitectul, nu s-au vandut aproape deloc astfel de terenuri in Sectorul 3 al Capitalei. "S-au vandut maxim cateva pe an, le numarai pe degete. Chiar in conditiile mult mai restrictive in ceea ce priveste autorizarea, cand nu se mai pot obtine atatia metri patrati construiti pe suprafata de teren, aceste terenuri care nu au fost vandute din 2007-2008, acum s-au vandut cu niste preturi rezonabile (350-500 euro metrul patrat), iar dezvoltatorii si-au facut business planurile si proiectele astfel incat sa aiba un profit rezonabil, nu de 300% cum erau obisnuiti", a mai spus el.

Potrivit arhitectului, valoarea insumata a proiectelor va depasi 40 de milioane de euro. Vor fi construite, astfel, in jur de 1.500 - 2.000 de apartamente, in conditiile in care in fiecare dintre anii de dupa 2008 se construiau in Sectorul 3 cel mult cateva sute de apartamente. In ceea ce priveste profitul, Stefan Dumitrascu a precizat ca dezvoltatorii imobiliari castiga un euro pentru fiecare euro investit in constructia de apartamente in Bucuresti, dupa ce in 2007-2008 profitul era de trei ori mai mare decat investitia.

Aceste apartamente se vor devaloriza progresiv, iar in urmatorii doi ani aceasta scadere se va mentine.

"Pentru un euro investit acum in imobiliare, in Bucuresti, castigul este de 100%. Inca este foarte rentabil. Pana in 2008 castigul dezvoltatorilor era de 300%. In acei ani preturile apartamentelor erau mult mai mari, iar coeficientul de construire intensiva pe teren era si el mult mai mare", a explicat Dumitrascu. El crede ca la apartamentele vechi preturile vor scadea in continuare.

"Aceste apartamente se vor devaloriza progresiv, iar in urmatorii doi ani aceasta scadere se va mentine, din cauza uzurii inevitabile a acestor spatii, dar si a calitatii mult mai ridicate a spatiilor care se construiesc. Acum inca se vand apartamente vechi in zone bune de locuit cu 1.000 de euro metrul patrat, or cu acesti bani se cumpara o cu totul alta calitate intr-un ansamblu nou. Sunt dezvoltatori care iti dau si o masina sau mobila in banii astia", a afirmat arhitectul.

Acesta spune ca mai este inca "loc de ieftinire" si estimeaza ca piata se va stabiliza in urmatorii trei ani la pretul de vanzare de 550-600 de euro metrul patrat pentru un apartament vechi. Pretul apartamentelor a scazut cu pana la 50% intre 2008 si 2012, iar in ultimii doi ani piata s-a stabilizat oarecum si preturile au fluctuat cu cateva procente pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri