O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a testat cu succes macheta din lemn a unei cladiri in miniatura, de 29 de etaje, capabila sa reziste la un cutremur simulat de 10 grade pe scara Richter, urmand sa participe cu proiectul la un concurs in SUA.

Capitanul echipei de studenti a UTCN, Alexandru Tiganescu, a declarat la testarea machetei desfasurata la Facultatea de Constructii a UTCN ca pentru realizarea acesteia s-a lucrat timp de doua saptamani, scrie Mediafax. "Macheta este o structura de lemn de balsa, o cladire in miniatura de 29 de etaje, cu o inaltime de 1,5 metri, pe care am numit-o Beacon Tower, si care a fost construita in vederea unei comportari cat mai bune la incarcari seismice. Este o cladire usoara, pentru care am folosit doar lemn si lipici. Macheta noastra rezista la un cutremur, generat artificial, pe o platforma seismica, de 10 grade pe scara Richter. Am lucrat toata echipa cam doua saptamani pe aceasta structura, de dimineata pana seara. Noi am trimis conceptul de design si am fost selectati pentru concursul din SUA", a spus studentul.

Potrivit acestuia, pentru participarea la competitie, urmeaza fie realizata o noua macheta care va tine cont de masuratorile rezultate in urma testarii.
In cadrul testarii, de pe platforma seismica s-au simulat trei cutremure impuse de organizatorii americani, doua care au fost reale si care au avut loc in 1940 si 1994 in SUA, iar cel de-al treilea fiind generat artificial, Grand Motion Davis, evaluat la 10 pe scara Richter. Ovidiu Prodan, sef de lucrari la Facultatea de Constructii a UTCN, a declarat, la randul sau, ca structura creata de studentii UTCN a rezistat la toate cele trei cutremure simulate si s-a rupt doar in urma unor teste repetate de cutremure cu o amplitudine mai mare.

"Constructia s-a comportat cum am prezis noi. La cel putin jumatate dintre structurile participante la un astfel de concurs, la o simulare a unui cutremur de 10 pe scara Richter, structura se prabuseste. A noastra a rezistat. Speram sa avem o comportare cat mai buna la competitia din SUA", a afirmat Prodan.
Acesta a subliniat ca, totusi, structura de lemn de balsa nu poate fi asimilata unei constructii reale, dar la realizarea ei s-au folosit "elemente reale care se folosesc la constructia cladirilor si la cresterea rezistentei in caz de cutremur". Echipa de noua studenti a UTCN va participa, pentru al cincilea an consecutiv, la competitia internationala Seismic Design Competition, care va avea loc la Boston (SUA), in perioada 31 martie - 3 aprilie 2015.

Sursa foto: Cutremur, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri