CA Immobilien si O1 Group au confirmat ca iau in considerare o investitie minoritara in Immofinanz, care ar putea include o potentiala oferta comuna pentru circa 15% din gigantul austriac Immofinanz la pretul actual al actiunilor ( 2,51 euro pe data de 24 februarie-n.r.). Valoarea tranzactie ar fi, luand in calcul capitalizarea actuala a Immofinanz, de 400 mil. euro.

O1 Grup a preluat in toamna anului trecut 16,35% din CA Immo de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. O1 Group Limited, o societate inregistrata in Cipru, care detine o participatie majoritara in O1 Properties, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din centrul Moscovei. In acelasi timp, la aceea data O1 a informat CA Immo ca intentioneaza sa lanseze direct sau prin una dintre companiei afiliate o oferta de preluare catre ceilalti actionarii CA Immo.

Immofinanz este cel mai mare investitori imobiliar, detinand circa 200.000 mp de spatii de birouri, dar si mai multe centre comerciale: printre care Polus Cluj, Maritimo Constanta sau Gold Plaza Baia Mare. De asemenea, Immofinanz mai detine si dezvoltatorul rezidential Adama. CA Immo pe de alta parte detine circa 100.000 mp de birouri in Capitala. Anul trecut compania a vandut proiectul logistic Europolis Logistic Park din Capitala catre P3 Properties, intr-o tranzactie care inclus un portofoliu logistic de circa 460.000 mp.

CA Immo a vandut la finalul lui 2014 proiectului Europolis Logistic Park, parte dintr-un portofoliu logistic de 460.000 mp

europolis logistic park

Tranzactia a inclus un proiect logistic din Romania, doua active in Polonia, plus un teren si un lot mic de teren in Serbia. Activele sunt detinute printr-un joint-venture dintre CA Immo si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Europolis Logistic Park are o suprafata inchiriabila de 214.000 mp si chiriasi precum Carrefour, Altex sau eMag, iar CA Immo a devenit proprietarul acestuia in urma achizitiei unui alt grup austriac, Europolis, care s-a implicat inca din 2004 in dezvoltarea parcului logistic demarat de grupul italian Cefin. Compania P3 Logistic Parks, din Cehia, va extinde cu doua cladiri, dupa o investitie estimata la 35 milioane euro, parcul logistic Europolis, achizitionat rde la CA Immobilien si redenumit P3 Bucharest.

Austriecii de la CA Immo au in Romania un portofoliu imobiliar evaluat la circa 400 de milioane de euro si obtin venituri anuale de peste 30 de milioane de euro din chirii, cele mai importante fiind Europe House, Opera Center, Bucharest Business Park si Riverplace Semanatoarea.

Proprietatile Immofinanz Group in Romania reprezinta 14% din portofoliul total al companiei. Grupul detine in Romania 82 de proprietati (15 investitii finalizate, 2 in curs de dezvoltare si 55 de proiecte in curs de analiza), cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro - investitiile finalizate, 41 milioane de euro - proiecte in curs de dezvoltare si 258,1 milioane - proiecte in curs de analiza). Portofoliul curent de investitii este constituit din opt cladiri de birouri, totalizand 206.000 metri patrati, ocupate in proportie de 77,5%, patru proprietati in zona de retail, totalizand circa 148.000 metri patrati si un grad de ocupare de 92,6%si trei centre logistice, cu o suprafata de 52.341 metri patrati, ocupata 95,3%.

Compania a anuntat recent reluarea investitiilor in Romania si a inceput extinderea parcului Iride din Pipera, unde vrea sa investeasca circa 85 milioane de euro in 40.000 metri patrati de birouro. Printre care cele mai importante proiecte detinute de Immofinanz se numara Iride Park, Victoria Park sau Bucharest Corporate Centre, Maritimo Center Constanta sau Polus Cluj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri