Piata constructiilor a avut o scadere de 4% anul trecut, la 8,9 miliarde euro, reprezentand cel mai scazut nivel consemnat de industria de profil de la inceperea crizei, potrivit ARACO, asociatia sperand la o crestere in 2015, daca proiectele bugetate vor fi puse in practica.

"La fiecare rectificare bugetara (din 2014, n.r.) au fost amputari din zona de investitii, ceea ce a afectat in final cifrele cu care sectorul inchide activitatea. Este pentru prima oara cand valoarea agregata coboara sub 9 miliarde euro, nivelul de 8,9 miliarde euro fiind, din evaluarile noastre, minimul care se atinge dupa 2007. Asta arata ca, din pacate, decidentii politici nu au avut nici intelepciunea, nici curajul, nici rezonabilitatea de a veni cu programe de investitii pe care sa si le asume", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Datele asociatiei arata ca piata constructiilor a scazut de la 15,7 miliarde euro la 9,33 miliarde euro in perioada 2007 - 2012, in anul urmator fiind consemnata o crestere usoara, pana la 9,36 miliarde euro.

Printre factorii care au influentat negativ performanta industriei constructiilor in 2014 se numara influenta politica in alocarea proiectelor, recuperarea dificila a creantelor de catre constructori, sincope in asigurarea finantarii lucrarilor, incapacitatea autoritatilor de a promova proiecte in parteneriat public-privat si declinul sever al investitiilor straine directe.

ARACO evidentiaza, ca elemente care au afectat evolutia sectorului de profil, si pozitiile "abuzive" ale unor entitati achizitoare de stat in pregatirea licitatiilor, alterarea mecanismelor de facturare din cauza platii anticipate a TVA, nefinalizarea de catre ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrari, toleranta "complice" a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare a capabilitatii tehnice si umane, precum si continuarea "epidemiei" de insolvente/ falimente in randul constructorilor.

Plosceanu spune ca in acest an premisele sunt mai favorabile acestui sector decat in 2014 iar piata ar putea reveni pe plus, la peste 9 miliarde euro, in conditiile in care bugetul aprobat de Parlament include sume "considerabile" pentru investitii, dar puncteaza ca este nevoie ca autoritatile sa-si asume implementarea proiectelor.

"Este un gripaj, generat poate de teama de anchetele pe care DNA le efectueaza, dar in multe judete din tara firmele ne spun ca au probleme in derularea contractelor din cauza faptului ca cei care trebuie sa joace anumite roluri specifice nu le joaca: amana, nu au curajul sa-si asume decizii. (...) Inca nu simtim determinarea Guvernului de a-si asuma riscurile pentru programul de investitii pe care si l-a asumat prin bugetul aprobat de Parlament", a mai spus reprezentantul ARACO.

Printre masurile propuse de asociatie pentru relansarea industriei se numara asumarea unui program de plata a creantelor catre constructori, comunicarea publica a programelor de investitii si a resurselor financiare disponibile, promovarea unui act normatic privind certificarea firmelor din constructii, finalizarea Master Planului General de Transport, corectarea mai multor reglementari tehnice inadecvate, numirea de manageri profesionisti la principalele companii de stat si atragerea de experti tehnici neutri in comisiile de licitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri