Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Romania, va actiona in instanta pe arhiepiscopul Ioan Robu, ca urmare a declaratiilor acestuia referitoare la proiectul Cathedral Plaza.

"In calitatea mea de actual proprietar al cladirii Cathedral Plaza, calitate pe care am recunoscut-o public dupa achizitionarea in iulie 2012 a participatiilor societatii ce detine compania Millennium Building Development (MBD), ma vad nevoit sa iau atitudine impotriva unor abuzuri imposibil de explicat pentru rationamentul unui om onest si de o perfecta buna credinta. (...) Demersurile actuale ale arhiepiscopului Ioan Robu sub umbrela ARCB (aparute in contextul clasarii recente a ultimei dintre plangerile penale calomnioase formulate de ARCB impotriva MBD pentru o invocata infractiune de executare fara autorizatie de constructie a unor lucrari de constructie amplasate in zone construite protejate - art. 24 litera a) din Legea 50/1991) sunt expresia unui nou si evident abuz, aducandu-mi prejudicii enorme atat pe plan personal, cat si pe plan profesional, fata de preocuparea mea declarata si constientizata chiar de catre ARCB, aceea de om de afaceri onest si pacifist, complet integrat in societatea romaneasca.

Potrivit lui Papalekas, nu a existat niciun circuit financiar intre Romania si Cipru prin care banii unor SIF-uri sa fi fost folositi in interesul sau personal sau al altor persoane. "Achizitionarea societatii ce detine compania Millennium Building Development a fost realizata printr-un contract legal de cesiune de parti sociale intre mine personal si fostul proprietar, avizat de avocatii mei si ai vanzatoarei, cu plata unui pret real in proceduri aflate in deplin acord cu legea romana. Acuzele aduse mie personal in mod absolut nejustificat si calomniator, privind implicarea intr-un grup infractional organizat impreuna cu domnul primar general Sorin Oprescu (pe care l-am intalnit de doar doua ori in activitatea mea, in cursul anului 2014, si asta in prezenta avocatilor mei in cadrul unor Audiente oficiale ce au avut loc la sediul Primariei) si in mod absurd, impreuna cu d-nul Dragos Bilteanu, persoana care nu are absolut nicio legatura cu acest proiect al meu personal, sunt fabulatii total nerealiste, gandite in cel mai diabolic mod cu putinta, pentru a ma prejudicia", a mai spus Papalekas.

Ioannis Papalekas subliniaza faptul ca in prezent, demersurile agresive ale arhiepiscopul urmaresc manipularea opiniei publice, prin valorificarea unei hotarari judecatoresti obtinuta deopotriva fraudulos, emisa de Tribunalul Dambovita si ramasa definitiva in prima instanta urmare a declararii tardive a recursului de juristii din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

"Vreau sa subliniez o data in plus ca d-nul Dragos Bilteanu nu este si nu a fost niciodata proprietar al acestei cladiri, proiectul Cathedral Plaza fiind un proiect pe care l-am accesat de unul singur, in urma analizei de oportunitate asupra situatiei respectivei cladiri. Numai o persoana rau intentionata, cu un scop fraudulos predeterminat, putea imagina o poveste falsa legata de implicarea d-nului Bilteanu in aceasta achizitie si eventual de folosirea unor fonduri puse la dispozitie de Societatile de Investitii Financiare din Romania. (...) Acuzele privind beneficiul unei posibile vanzari la un pret de 70 milioane euro a cladirii nu au practic nicio legatura nici cu intentiile mele actuale, nici cu legalitatea tranzactiei prin care am dobandit controlul asupra proiectului Cathedral Plaza. Cu siguranta insa ca demolarea acestei proprietati edificata cu buna credinta in baza unei autorizatii valabile, recunoscuta judiciar, va aduce un prejudiciu insemnat pentru bucuresteni, pentru ARCB si pentru Romania, fiecare dintre cei mentionati trebuind sa suporte pierderea investitiei MBD, urmare a abuzurilor initiate si conduse exclusiv de arhiepiscopul Ioan Robu".

Un lung sir de acuzatii ale ARCB, nesustinute de probe

Investitorul imobiliar a mai precizat faptul ca in lungul sir de procese dintre MBD si ARCB nu a existat niciodata o proba prezentata de vecinii nostri sau dispusa de catre instante, care sa dovedeasca aparitia unor degradari de orice natura asupra cladirii Catedralei Sf. Iosif. "Cathedral Plaza a necesitat o investitie de peste 50 de milioane de euro. La construirea cladirii au participat unii dintre cei mai renumiti arhitecti ai Romaniei, dar si unul dintre cei mai seriosi constructori de pe piata imobiliara, SC Bog'art SA. Trebuie sa subliniez deopotriva ca anterior preluarii proiectului am evaluat cu mare atentie situatia sa juridica si, in primavara anului 2013, intelegand ca problemele autorizatiei se refera exclusiv la chestiuni de natura procedurala (necompetenta Primariei sectorului 1 ca emitent fiind una dintre aceste probleme si lipsa unui aviz de mediu cu rol exclusiv formal) am acceptat transferul dreptului de proprietate avand convingerea ca procedura de intrare in legalitate initiata inca din septembrie 2011 de dezvoltator se va finaliza intr-un sens pozitiv, iar imobilul va fi repus in circuitul civil".

Ca o concluzie, Ioannis Papalekas sustine ca priveste cu regret faptul ca o fata bisericeasca, ajunsa la apogeul carierei profesionale, arhiepiscopul Ioan Robu, recurge la astfel de metode si mai ales refuza dialogul si al pacii este singura concluzie logica ce se poate desprinde din intregul comportament abuziv si agresiv al arhiepiscopului.

"Consider, dupa aproape 3 ani de asteptare si speranta, ca este momentul ca opinia publica interesata si organele abilitate ale statului sa afle si sa inteleaga ce a nascut si mentinut acest conflict, luand masurile necesare pentru oprirea abuzurilor savarsite de arhiepiscopul Ioan Robu si tragerea sa la raspundere civila si penala", a conchis investitorul imobiliar.

Plangere penala impotriva primarului Sorin Oprescu, in cazul Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti. ARCB ii acuza pe acestia de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati in plus si de abuz in serviciu, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de demolare a turnului Cathedral Plaza si refacerea parcului public existent anterior.

Citeste si:

    "Grupul infractional urmareste cu consecventa obtinerea unui castig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a cladirii ilegale (conform informatiilor din piata), prin mentinerea acesteia in fiinta si eventuala sa punere in functiune, astfel incat aceasta sa poata fi valorificata ulterior. In opinia ARCB, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti s-a format un grup infractional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, cei care au creat un circuit financiar functional, in paralel, la Bucuresti si la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile romanesti au fost spalati prin SIF-uri cipriote si reinvestiti in proiecte imobiliare din Romania. Se observa faptul ca si in cazul de fata, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea SIOMA COMPANY LIMITED", sustin reprezentantii ARCB.

    Citeste si:

      Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie a aceluiasi an. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sfantul Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie si dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat in mod oficial in iunie 2011. O luna mai tarziu, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza", noteaza Hotnews. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-19757855-arhiepiscopia-romano-catolica-bucuresti-depus-plangere-dna-impotriva-primarului-sorin-oprescu-pentru-nu-demoleaza-cathedral-plaza.htm

      La finalul anului trecut, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a fost pus oficial sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare in dosarul SIF, in care au fost arestati seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in CA al societatii.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri