Pretul locuintelor din Romania a scazut in medie cu 2,6%/an in ultimii 5 ani, cu o stagnare in ultimul trimestru din 2014, astfel ca piata rezidentiala va continua sa fie stabila, fara sa existe semne concludente ca preturile vor avea cresteri semnificative, potrivit Eurobank Property Services(EPS).

"Indicele national arata o scadere de 1,6% in ultimul trimestru din 2014 in comparatie cu trimestrul precedent, mentinandu-se perspectiva de stabilitate a preturilor pentru urmatoarea perioada. Variatia anuala a indicelui a insemnat o scadere de 2,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. Stagnarea recenta a pretului, combinata cu scaderea medie anuala de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugereaza ca stabilitatea va continua pe piata rezidentiala din Romania, fara sa existe semne concludente ca preturile vor suferi cresteri semnificative", se arata intr-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, aferent ultimului trimestru din 2014, scrie Mediafax.

Indicele aferent Bucurestiului a scazut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mica in comparatie cu trimestrul precedent, pe cand indicele Bucuresti Centru a crescut cu 1,1% in aceeasi perioada. Mai mult decat atat, indicele Bucuresti Periferie a prezentat o scadere usoara de 0,3%, pe cand indicele calculat pentru judetul Ilfov a inregistrat o crestere de 1,7% in trimestrul al patrulea din 2014. De la inceputul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o crestere minora de la an la an, mai putin in judetul Ilfov unde s-a inregistrat o crestere negativa de 1,5%.

In ceea ce priveste cele opt diviziuni ale Romaniei, in trei dintre acestea a continuat tendinta de crestere, pe cand restul diviziunilor au prezentat o scadere a preturilor. Pe de-o parte, in diviziunea Dunare si Marea Neagra s-a observat cea mai mare crestere trimestriala, de 1,4%, urmata de Diviziunile Sud si Bucuresti - Ilfov. Pe de alta parte, Diviziunea Vest a inregistrat cea mai abrupta scadere, de 4,9%, urmata de Muntenia, Moldova si Nord. In ceea ce priveste indicii calculati la nivelul celor mai mari zece orase din Romania, acestia au prezentat o evolutie trimestriala echilibrata, cu fluctuatii care pot fi puse mai degraba pe seama unor corectii pe termen scurt sau zgomotului statistic, decat sa constituie o indicatie temeinica a unei anumite performante, fie negativa, fie pozitiva.

Preturile proprietatilor noi din Bucuresti au continuat sa creasca mai repede decat media, ajungand la 4,8% in ultimele patru trimestre, pe cand proprietatile vechi situate in Capitala au stagnat. Cu toate acestea, la nivel national proprietatile noi inregistreaza scaderi mai mari decat proprietatile vechi, de 2,6% de la an la an. "In general, indicele rezidential calculat de EPS arata continuarea trendului de scadere a valorii proprietatilor. Faptul ca indicele agregat la nivel national poate fi rezultatul a doua tendinte concurente, de crestere si de scadere a preturilor, concomitent cu o usoara redresare a pietei de prima importanta (Bucuresti Centru) sugereaza ca o crestere a indicelui ar putea fi posibila in trimestrele urmatoare", apreciaza autorii studiului.

Eurobank Property Services este o subsidiara a grupului Eurobank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri