Proprietarii din Bucuresti au redus preturile solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare cu pana la 10,5% in martie fata de ianuarie, asteptarile vanzatorilor la inceput de an fiind diferite de realitatea pietei, au declarat reprezentantii firmei de consultanta imobiliara HomeFinders.

"In 2015, vanzatorii de apartamente din Bucuresti au solicitat in ianuarie preturi cu pana la 10,5% mai mari decat in luna martie. Optimismul proprietarilor de la inceput de an se poate explica prin faptul ca in ianuarie, acestia vad oportunitatea de a stabili un nivel mai ridicat al preturilor apartamentelor, in contextul cresterii pietei rezidentiale din anul anterior. Pe parcursul lunii ianuarie, ei se confrunta cu realitatea pietei, diferita de asteptarile lor. In prezent, piata rezidentiala a Capitalei este mai echilibrata din punctul de vedere al raportului calitate - pret si nu poate sustine cresteri mari la nivelul preturilor", au precizat consultantii firmei, potrivit Mediafax.

Potrivit HomeFinders, pretul mediu solicitat de proprietarii de apartamentele din zonele semicentrale, centrale si de nord din Bucuresti era 76.000 de euro, insa in luna februarie, proprietarii au solicitat preturi in medie cu 13% mai mici decat in ianuarie, respectiv de 66.500 de euro. In martie, pretul mediu a crescut usor la 68.000 de euro, insa, raportat la pretul solicitat in ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest pret este cu 10,5% mai mic.

O evolutie similara a preturilor din primul trimestru s-a inregistrat si in anul anterior. Comparativ cu prima luna a anului, februarie 2014 a atras o scadere a pretului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, in 2014, pretul median a scazut de la 73.000 de euro in ianuarie la 67.000 de euro in februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendinta descendenta a preturilor s-a mentinut si in luna martie, cand pretul median a scazut la 65.000 de euro.

"Desi luna februarie a acestui an a atras o scadere semnificativa la nivelul preturilor, preturile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de nord au inregistrat o crestere de 2,68% in primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, de la 68.333 de euro anul trecut la 70.166 anul acesta. Astfel, pentru zonele centrale, semicentrale si de nord se confirma tendinta usoara de crestere a preturilor solicitate de proprietari, inregistrata inca de anul trecut", apreciaza sursa citata.

Fenomenul de optimism din luna ianuarie se regaseste si in zonele marginase ale Bucurestiului, unde pretul median solicitat de proprietari in prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decat pretul median la nivelul trimestrului. Dar, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale si de nord, acest segment de piata a inregistrat un trend descendent la nivelul preturilor solicitate in primele trei luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca pretul median al unui apartament situat intr-o zona marginasa a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro in trimestrul unu 2014, anul acesta, pretul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic.

Optimismul vanzatorilor de apartamente la inceput de an se transpune si in numarul de oferte scoase pe piata. In primul trimestru al anului 2015, cel mai mare numar de oferte s-a inregistrat in luna ianuarie, respectiv 3.879. Numarul de oferte a scazut in luna februarie cu 18,89%, pana la 3.146, iar in martie s-a consemnat o alta scadere, de 4,41%, comparativ cu februarie.

Volumul de oferte inregistrat la nivelul intregii piete rezidentiale a Capitalei in primul trimestru din 2015 a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in primele trei luni ale anului 2015 au fost scoase pe piata 10.032 de apartamente.

"Daca optimismul de inceput de an al vanzatorilor de apartamente se poate observa la nivelul intregii piete rezidentiale a Capitalei, trendul ascendent al preturilor din primul trimestru al acestui an se manifesta doar in cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de Nord. Aceasta evolutie diferita a preturilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari in trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale si de Nord, ne reconfirma divizarea pietei rezidentiale a Capitalei in doua segmente de piata cu evolutii distincte", a declarat Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri