Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a depasit la sfarsitul primului trimestru nivelul de 2,2 milioane metri patrati, fiind mai mare cu 2% comparativ cu martie 2014, a anuntat compania imobiliara DTZ Echinox.

"In primul trimestru au fost finalizate doua cladiri de birouri, avand suprafata totala inchiriabila de 37.000 mp - City Offices si Auchan Tricodava. Pentru restul anului sunt programati pentru finalizare 130.000 mp in cladiri precum Bucharest One si Green Court - B in zona Centru Nord, George Enescu OB in Centru, PC Business Center in Nord si AFI Business Park IV&V si Sema Office 3 in zona de Vest", arata DTZ Echinox, scrie Mediafax.

Activitatatea totala de tranzactionare (cererea si renegocierile) a fost in perioada analizata de 56.000 mp. In comparatie cu perioada similara a anlui trecut, activitatea de tranzactionare este cu 8% mai scazuta. Cererea a insumat 40.000 mp, fiind impartita intre extinderi/noi intrari - 58%, relocari in interiorul stocului modern - 38% si relocari din clasa C - 11%. Per total, cererea noua (extinderi, relocari din vile si spatii de birouri clasa C in spatii de birouri moderne, si operatiunile noi, deschise fie de chiriasi existenti, fie de companiile noi intrate in piata) reprezinta aproximativ 70% din totalul cererii.

Majoritatea cererii a fost inregistrata in zona Centru Nord - 61%, urmata de Pipera Sud – 15% si zona Centrala de Business - 7%. Activitatea de renegociere si reinnoire a termenilor contractuali a insumat 16.000 mp, 50% din aceasta suprafata fiind inregistrata in Pipera Sud. Tendinta observata in 2014 continua si anul acesta, doar chiriasii deplin multumiti de locatia in care se afla optand pentru renegocierea termenilor contractuali.

Cele mai mari tranzactii ca suprafata au fost Oracle, cu 10.000 mp in Sky Tower, si Carrefour, care a preinchiriat aproximativ 7.000 mp in Green Court - B, ambele proiecte fiind localizate in zona Barbu Vacarescu - Floreasca. In general, suprafata medie tranzactionata a fost de 600 mp, doar sase tranzactii pentru suprafete mai mari de 1.000 mp fiind concluzionate in T1. Cei mai activi chirasi continua sa fie companiile din sectorul Tehnologiei si Telecomunicatiilor, urmate de companiile din sectorul Retail si Servicii Profesionale.

Rata generala de neocupare pentru cladirile de clasa A si B din Bucuresti a ajuns la sfarsitul T1 la 14%, inregistrand o usoara crestere - 70 de puncte procentuale - fata de valoarea inregistrata la sfarsitul lui 2014. In prezent, in Bucuresti sunt 309.000 mp de spatii de birouri vacante, 25% fiind localizate in zona Pipera Nord.

Cele mai scazute rate de neocupare se inregistreaza in zona Centrala de Business (Victoriei – Aviatorilor) – 5% si in zona de Vest - 6%. In comparatie cu trimestrul anterior, rata de neocupare in Pipera Sud a inregistrat o crestere de 400 de puncte procentuale. Zona de Centru Nord are o rata de neocupare de 10%, fiind singura zona care a inregistrat o scadere majora a ratei de neocupare. Barbu Vacarescu – Floreasca, cu un stoc de 280.000 mp, inregistreaza la finele T1 o rata de neocupare de 7.5%. Chiria prime a ramas stabila, situata in jurul valorii de 18,5 euro/ mp/ luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri