Ponderea celor care au deja o proprietate si isi cumpara casa: triplare in ultimii 4 ani

Ponderea celor care au deja o proprietate si isi cumpara casa: triplare in ultimii 4 ani

Ponderea celor care au luat un credit pentru locuinta si detin deja o alta proprietatea a ajuns in 2014 la 34% la nivel national. Teodor Mincu, seful biroului parteneri al BCR, a mentionat ca in 2011 aceasta pondere era de doar 9-10%. Cererea din partea acestui tip de client este determinata fie ca urmare a unui upgrade imobiliar, fie sunt parinti care achizitioneaza o a doua proprietate pentru copii. In acelasi timp ponderea este in crestere si ca urmare a revenirii in piata a micilor investitori, cei care prefera sa isi plaseze banii intr-o locuinta.Aceasta tendinta a revenirii micilor investitori a fost sesizata si de dezoltatorii imobiliari si brokerii de credite.

Creditele ipotecare standard, prind avant

Creditele ipotecare standard, prind avant

Prima Casa ramane in continuare un motor al pietei rezidentiale, insa creditele ipotecare standard au prins avant considerabil in 2014 pe masura ce costurile au scazut substantial, iar creditarea in lei a devenit preferate. In primul trimestru din 2015, spre exemplu, volumul creditelor ipotecare standard acordate de BCR a crescut cu 48%, in timp ce finantarile prin Prima Casa au inregistrat o majorare de 43%, an la an.

Se mentine trendul de crestere al numarului de tranzactii

Se mentine trendul de crestere al numarului de tranzactii

Trendul de crestere al numarul de tranzactii imobiliare se va mentine si in 2015, vorbim insa de o crestere lenta si constanta, nu de un boom. Mincu spune ca in cadrul celui mai recent roadshow BCR, eveniment in cadrul caruia oficialii BCR se intalnesc cu partenerii din intreaga tara, agentii imobiliari si dezvoltatorii au spus ca se asteapta si in acest an la cresteri cuprinse intre 5 si 15%.

Oferta s-a diversificat: tot mai multe proiecte rezidentiale noi finalizate

Oferta s-a diversificat: tot mai multe proiecte rezidentiale noi finalizate

Evoluatia cererii este determinata si de diversificarea ofertei, oficialii BCR observand pe piata tot mai multe proiecte rezidentiale noi finalizate. Atat proiecte din zona Prima Casa, cat si proiecte premium care se pozitioneaza mai sus ca nivel de pret.

Apartamentele de doua camere raman vedeta, dar se simte o dezghetare si pentru suprafete mai mari

Apartamentele de doua camere raman vedeta, dar se simte o dezghetare si pentru suprafete mai mari

Apartamentele de doua camere raman vedeta pe piata rezidentiala cu 45% din volumul total al creditelor acordate anul trecut de BCR. In acelasi timp insa se simte un interes mai mare, ca urmare a intalnirii cererii cu ofertei, si pe suprafetele mai mari. La nivel national, vilele si casele reprezinta 16% din tranzactii, peste garsoniere, care acopera doar 10% din volumul creditelor acordate. Situatia difera de la oras la oras. Spre exemplu, in Timis 19% din credite au fost pentru case/vile, in timp ce in Cluj doar 9% au fost pentru case/vile. Dupa apartamentele de doua camere, cele de 3 camere acopara cel mai mare volum cu 27% din creditele acordate de BCR in 2014.

Creditul mediu acordat de BCR in 2014 a fost de 163.000 lei, in crestere usoara fata de 2013. In Bucuresti, valoarea medie a fost de 191.000 lei, fiind orasul cu cele mai mari valori. Avand in vedere ca, in afara unor cazuri particulare, la nivel de piata preturile au fost relativ stabile in 2014, dar si faptul ca a crescut ponderea creditelor standard, care necesita un avans mai mare, se poate interpreta ca numarul celor care au achizitionat locuinte cu suprafete mai mari a fost in crestere. Cererea mai mare pentru unitati cu mai multe camere sau case este vizibila si in felul in care incepe sa se diversifice oferta: reapar ansamblurile rezidentiale de vile, iar unii dezvoltatori si regandit proiectele astfel incat sa cuprinde mai multe locuinte de 3 camere, ca urmare a cererii din primele faze (un exemplu este proiectul CityPont din Aviatiei). Totusi, vilele si apartamentele de 3 camere raman inca sunt apartamentele de doua camere ca volum de vanzari.