In ciuda problemelor cu care piata inca se confrunta, Adrian Hertz, unul dintre cei mai importanti antreprenori romani din constructii, proprietar al companiei de project management Hertz Construction, se arata optimist in ceea ce priveste revenirea consumului in piata de constructii si mizeaza pe o revenire puternica a sectorului rezidential.

"Piata, dar si atitudinea actorilor din piata, s-au schimbat mult fata de acum sase luni. Bancile au inceput sa ofere finantare. Pana acum mare parte din activitate era blocata. Ce a a fost inainte de criza nu va mai fi niciodata", crede Adrian Hertz.

Zona de nord, cel mai mare potential in rezidential

In opinia lui Adrian Hertz, zona de nord din Capitala va deveni cea mai cautata din Bucuresti in urmatoarea perioada. "Zona de nord va fi cea mai dinamica intr-un an de zile. Se vand apartamente chiar langa sediile de birouri, este practic noul pol de business, iar aici sunt apartamente unde chiria ceruta depaseste si 600 de euro pe luna. Planul de dezvoltare este urias. Toti investitorii straini sunt cu ochii pe terenuri in zona Nordului", a mai spus Hertz.

Pentru acest an, Hertz Construction & Project Management se va ocupa in special de dezvoltarea si contractarea de proiecte rezidentiale, compania avand deja in lucru mai multe proiecte de camine studentesti, dar si proiecte imobiliare de milioane de euro in zona de Nord a Capitalei.

Conform datelor Crosspoint Investment Banking & Real Estate, daca in urma cu mai multi ani piata terenurilor a fost sustinuta de retaileri, acum se remarca o activitate din ce in ce mai intense din partea dezvoltatorilor rezidentiali. “Daca acest trend se va mentine, este posibil ca in perioada urmatoare sa asistam chiar la o apreciere a terenurilor, insa vorbim in special de terenuri foarte bine localizate si care beneficiaza de planuri urbanistice zonale valabile”, declara Mihai Dumitrescu, managing partner in cadrul Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

Pe segmentul rezidential, un indicator de redresare a pietei este reluarea activa a vanzarii de apartamente in etapa de constructie. Analiza Crosspoint noteaza o situatie care nu a fost prezenta in piata nici inainte in perioada 2006-2008, si anume o tendinta in crestere de contractare de apartamente in imobile noi, aflate in stadii de dinainte de obtinerea autorizatiilor de constructie. De la inceputul anului si pana in prezent, departamentul rezidential Crosspoint Real Estate a intermediat pre-contractarea unor pachete de astfel de apartamente, in valoare totala de peste 2.5 milioane de euro in zona de nord a Bucurestiului - in proiecte a caror constructie va fi anuntata in perioada urmatoare.

O serie de dezvoltatori au facut deja publice noi proiecte rezidentiale iar cantitatea proiectelor livrate va avea o tendinta de crestere in lunile urmatoare, conform analizei Crosspoint. De asemenea, notam revenirea in piata a dezvoltatorilor “traditionali” – cei care au pus in asteptare o serie de proiecte in perioada de criza si care se pregatesc sa le reia in perioada urmatoare, adaptate contextului actual (ex. Neocity, Impact).

In ceea ce priveste calitatea noilor dezvoltari rezidentiale, analiza noteaza o tendinta de diversificare a proiectelor. Daca in anii de criza au predominat imobilele de mici dimensiuni, in perioada urmatoare consumatorii vor avea o paleta mai larga de optiuni: de la imobile cu caracter exclusivist, de 15-20 de apartamente, pana la ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, cu facilitati de tip “oras in oras”.

Gasirea de specialisti, una din principalele probleme in piata

Gasirea specialistilor in constructii este o mare problema in Romania, fiind una din provocarile cu care se confrunta majoritatea antreprenorilor din industria de profil.

"Gasirea de personal bun pe piata este o mare problema. Ne este foarte greu sa gasim oameni de calitate in industria de profil, o explicatie fiind aceea ca sunt multi plecati sa lucreze afara, mai ales in Dubai sau in zona tarilor arabe. Romanii sunt cunoscuti ca oameni de meserie in lume si tocmai de aceea este dificil sa gasim oameni competenti", a declarat Adrian Hertz, antreprenor in constructii si proprietar al companiei de project management Hertz Construction, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Totodata, Adrian Hertz a subliniat faptul ca un alt impediment cu care se confrunta piata este acela ca apar peste noapte tot mai multe firme de profil, dar care nu isi iau in serios angajamentele.

"Vorbim aici si de o neseriozitate a constructorilor. Sunt firme care apar peste noapte, dar care nu isi duc la bun sfarsit contractele sau intelegerile pe care le au cu o firma de project management, de exemplu. S-au intamplat foarte multe situatii, mai ales in perioada crizei. Vorbim, de asemenea, si despre foarte multa birocratie in piata care ne incetineste”, a mai precizat Hertz.

Adrian Hertz (37 de ani) a cunoscut ce inseamna boom-ul imobiliar, a dat piept crizei, dar in prezent se arata extrem de optimist in ceea ce priveste revenirea sectorului constructiilor. Povestea antreprenorului roman este una extrem de interesanta. Plecat la un an de acasa, din Cluj-Napoca in Israel, impreuna cu parintii sai, a ramas vreme de circa 25 de ani in "Tara Sfanta", unde a invatat, alaturi de tatal sau ce inseamna si ce potential are industria constructiilor.

La numai 21 de ani a reusit sa faca o mica avere din constructii, iar acest lucru i-a conferit si mai multa incredere pentru ceea ce avea sa urmeze. In urma cu 10 ani, Adrian Hertz s-a intors in Romania unde s-a ocupat de mai multe proiecte, infiintand compania Hertz Construction & Project Management, una dintre cele mai mari companii de profil de pe plan local.

Afla povestea antreprenorului de 37 de ani care construieste apartamente de milioane de euro in Capitala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri