O piata lovita de criza, dar care s-a trezit. Asa ar putea fi descris in cateva cuvinte sectorul dezvoltarii de centre logistice din Romania, un domeniu de activitate cu un potential foarte mare pentru dezvoltatorii imobiliari.

Marii dezvoltatori imobiliari se pare ca resimt din nou gustul investitiilor in acest sector si au demarat noi proiecte care necesita un efort financiar destul de ridicat, fiind vorba de proiecte care se intind pe sute de mii de metri patrati.

Este si cazul Immofinanz Group, holding austriac cu greutate pe piata dezvoltatorilor imobiliari, o companie care insa si-a sistat o mare parte din activitate in ultimii ani, asteptand un val propice dezvoltarii de noi proiecte.

Compania austriaca a demarat lucrarile de constructie a primei faze a proiectului logistic LOG.IQ Bucuresti, proiect care va cuprinde o suprafata inchiriabila totala de 140.000 metri patrati si care va necesita o investitie ce depaseste 35 de milioane de euro, suma care reprezinta atat costurile de constructie, cat si achizitia terenului.

Prima etapa a proiectului, cu o suprafata de 40.000 metri patrati, este planificata pentru livrare in al patrulea trimestru din 2015 (hala B) si primul trimestru din 2016 (hala A).

Etapa initiala a LOG.IQ Bucuresti, planificata pentru livrare in al patrulea trimestru din 2015 (hala B) si primul trimestru din 2016 (hala A), va cuprinde o suprafata inchiriabila de 40.000 metri patrati, in timp ce etapele 2 si 3 ale proiectului vor creste suprafata inchiriabila cu 100.000 metri patrati.

Immofinanz, investitii de circa 100 mil. euro in parcuri logistice la nivel local. Planurile dezvoltatorului austriac

Potrivit informatiilor oficialilor grupului austriac, investitia totala necesara deschiderii parcului logistic din Mogosoaia se va ridica la un total de 80 de milioane de euro, fara a lua in calcul si achizitia terenului. In plus, fata de proiectul din Mogosoaia, grupul Immofinanz are in lucru si dezvoltarea spatiului logistic pe care il detine in Ploiesti cu inca 15.000 mp, ceea ce ar face ca unul dintre chiriasii companiei sa ocupe un spatiu total de circa 30.000 de metri patrati.

Pentru extinderea cu inca 15.000 mp a spatiului din centrul logistic situat in Ploiesti, Immofinanz si-a bugetat investitii de circa 15 milioane de euro.

Mai mult, o data cu dezvoltarea celor doua faze ale proiectului din Mogosoaia si cu extinderea centrului logistic din Ploiesti, Immofinanz isi va dubla portofoliul logistic dezvoltat la nivel local, la peste 100.000 mp.

„Pentru proiectul LOG.IQ din Mogosoaia inca nu avem contracte semnate, dar suntem in negocieri avansate cu mai multe companii atat straine, dar si locale. Proiectul din apropierea Bucurestiului se adreseaza operatorilor industriali. (…) Locatia este una foarte buna, centrul logistic fiind situat foarte aproape de Soseaua de Centura a Capitalei si la o distanta relativ mica de Aeroportul Henri Coanda, avand la dispozitie si doua linii de tren care vor folosi viitorilor chiriasi”, a declarat Sorin Visoianu, country manager office & logistics pentru Romania si Bulgaria in cadrul Immofinanz Group.

In viitorul spatiu logistic situat langa Bucuresti ar urma sa lucreze circa 1.500 de angajati, numai in prima faza a proiectului fiind programate circa 400 de angajari.

Piata logistica da semne de revenire

Conform reprezentantilor Immofinanz, piata logistica continua sa dea semne de revenire dupa mai bine de cinci ani de criza.
„Sunt semne pozitive in piata, lucru datorat in mare parte si economiei romanesti care este intr-o crestere peste media europeana. Totodata, spatiile logistice au inceput sa fie tot mai cautate, iar interesul din partea clientilor, dar si dezvoltatorilor este tot mai ridicat. (…) Sunt oportunitati in piata, iar noi analizam tot ce ar putea fi interesant. (…) Piata logistica continua sa dea semne de imbunatatire si suntem pregatiti sa raspundem noilor cerinte ale clientilor nostri, atat pentru proprietati existente, cat si pentru cele build-to-suit”, a mai declarat Sorin Visoianu.

Immofinanz Group si-a unit in primavara acestui an proiectele logistice corporative sub marca LOG.IQ, fiind vorba aici despre amplasamentele din portofoliul subsidiarei Deutsche Lagerhaus (DLG), detinuta in intregime de grup, dar si de facilitatile din cladirile din Europa de Est, care au functionat pana acum sub marca LOG Center.

Astfel, LOG.IQ va reprezenta 59 de centre logistice, amplasate de la Marea Nordului pana la Marea Neagra. Aceste proprietati vor intra intr-un proces de rebranding in urmatoarele luni si vor primi noua infatisare LOG.IQ. In Romania, Immofinanz detine putin peste 52.000 de metri patrati de spatii logistice situate langa Bucuresti (in Pantelimon), la Ploiesti si la Timisoara.

Pe langa activitatea logistica desfasurata in tara tara, Immofinanz mai detine in Bucuresti cladirile de birouri Iride si S-Park, Victoria Park sau Bucharest Corporate Centre. Pe segmentul de retail, Immofinanz detine Euromall Pitesti, Polus Center Cluj, Gold Plaza si Maritimo Shopping Center din Constanta.

Citeste si:

    Immofinanz este unul dintre cele mai importante companii de investitii imobiliare din Europa, activitatea de baza a grupului consta in achizitia si managementul investitiilor in proprietati, dezvoltarea de proiecte imobiliare si vanzarea acestora. Immofinanz este activ pe segmentele de retail, birouri, logistica si rezidential in opt piete regionale principale, respectiv Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Polonia si Rusia.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri