Suprafata inchiriata de companiile din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor a crescut cu 11% in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2014, potrivit unui raport al companiei de consultanta si imobiliare DTZ Echinox.

Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a crescut cu 2,5% in prima jumatate a anului, iar spatiile de clasa A si B depaseau la finalul lunii iunie 2,21 de milioane de metri patrati. In total au fost livrate trei cladiri de birouri, cu o suprafata totala inchiriabila de 54.000 de metri patrati: City Offices, Auchan Tricodava si Green Court - cladirea B, scrie Mediafax.

In prezent se afla in constructie 100.000 de metri patrati cu data de finalizare pana la sfarsitul anului. Aproximativ 50% sunt concentrati intr-un singur proiect: Bucharest One, localizat in zona de centru-nord.

Activitatea totala de tranzactionare (cererea si renegocierile) a fost de 135.000 de metri patrati. In comparatie cu perioada similara din 2014, activitatea de tranzactionare a ramas stabila. Cererea a insumat 112.000 de metri patrati, reprezentand 80% din totalul tranzactionat. Aceasta a fost impartita intre relocari in interiorul stocului modern (44%) si cerere noua (56%). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cererea a crescut cu 3,5%, iar raportul dintre relocarile in interiorul stocului modern si cererea noua s-a inversat. Per total, in comparatie cu S1 2014, cererea noua (extinderi, relocari din vile si spatii de birouri clasa C in spatii de birouri moderne si operatiuni noi) a crescut cu 35%.

Suprafata preinchiriata in primul semestru din 2015 a crescut fata de perioada similara a anului trecut cu 50%. In total au fost preinchiriati 59.000 de metri patrati de spatii de birouri, care se afla in diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzactii ca suprafata semnate in primul semestru al anului au fost cele de preinchiriere.

Majoritatea cererii a fost inregistrata in zona Centru Nord - 64%, urmata de Pipera Sud - 27% si zona Vest - 7%. In ceea ce priveste activitatile de renegociere si reinnoire a termenilor contractuali, acestea au insumat 23.000 de metri patrati, 40% din aceasta suprafata fiind inregistrata in zona Pipera.

Cei mai activi chiriasi pe segmentul spatiilor de birouri continua sa fie companiile din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor, reprezentand 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul servicii profesionale - 14% si retail - 9%. Analizand cererea pe sectoare de business, suprafata inchiriata de catre companiile din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor a crescut cu 11% fata de primul semestru din 2014.

Rata generala de neocupare pentru cladirile de clasa A si B din Bucuresti a ajuns la sfarsitul semestrului la 13.5%. La sfarsitul lunii iunie, in Bucuresti erau 300.000 de metri patrati de spatii de birouri vacante, majoritatea fiind localizata in zona Pipera Nord (26%) si zona Nord (17%).

Cele mai scazute rate de neocupare se inregistreaza in zona centrala (Victoriei - Aviatorilor) si zona de Vest - 5%, dar si in zona de Centru Nord - 9%. In Pipera Sud, rata de neocupare a ramas stabila si se situeaza la 11%. Zona Barbu Vacarescu - Floreasca, cu un stoc de 295.000 de metri patrati, inregistreaza la finele primului semestru o rata de neocupare de 8,5%.

Chiria prime a ramas stabila, situata in jurul valorii de 18,5 Euro/mp/luna. In cladirile semi-centrale, chiriile se incadreaza in intervalul 12 - 15 Euro/mp/luna, iar in zonele periferice chiria pentru spatii de clasa A variaza intre 8 si 11 Euro/mp/luna. In urmatoarele 18 luni se vor finaliza in Bucuresti 345.000 de metri patrati de spatii moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programati pentru livrare anul viitor. De altfel, in 2016, nivelul livrarilor de spatii noi va fi cel mai ridicat din ultimii 5 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri