Liviu Tudor, Genesis Development: Nici vorba de bula imobiliara!

Liviu Tudor, Genesis Development: Nici vorba de bula imobiliara!

Piata imobiliara romaneasca este departe de o supraincalzire, bancile fiind mult mai precaute inainte de a acorda credite unor dezvoltatori noi sau atunci cand au in fata proiecte nesustenabile, considera Liviu Tudor, presedinte Genesis Development.

“Nici vorba sa avem o bula imobiliara in Romania, dar daca ne grabim sa supradezvoltam un anumit sector atunci s-ar putea sa nu avem succesul sperat. Supraoferta genereaza presiune asupra preturilor, dar chiar si asa nu putem sa vorbim in prezent de o bula”, a declarat Liviu Tudor, in cadrulconferintei (RE)Construct, organizata de WALL-STREET.RO in parteneriat cu Genesis Development si Coldwell Banker.
Zona de birouri este una dintre putinele unde in prezent se poate vorbi despre o supraoferta, considera Liviu Tudor, care adauga faptul nu s-ar grabi sa faca o dezvoltare in acest sector.

Coldwell Banker: 2015, cel mai bun an pentru piata rezidentiala din Romania

Coldwell Banker: 2015, cel mai bun an pentru piata rezidentiala din Romania

Anul 2015 va fi cel mai bun pentru piata rezidentiala din Romania, astfel ca vor fi finalizate peste 10.000 de unitati locative in Bucuresti pana la sfarsitul anului, sustine Gabriel Voicu, director al diviziei new homes la Coldwell Banker, prezent la conferinta ReConstruct organizata de WALL-STREET.ROin parteneriat cu Genesis Development si compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"In ultmele 11 luni am observat o stabilizare a preturilor, care a readus increderea consumatorului final. Clientul a si fost sustinut sa se reintoarca in piata prin produse financiare ale bancilor, nu doar prin Prima Casa. Astfel, in 2015, piata este formata in proportie de 90% de consumatori finali. Aceasta este o piata sanatoasa", considera reprezentantul Coldwell Banker.

Omer Susli, Praktiker: 50%-60% din locuintele din Romania nu sunt la standardele Uniunii Europene

Omer Susli, Praktiker: 50%-60% din locuintele din Romania nu sunt la standardele Uniunii Europene
Mai mult de jumatate (50%-60%) din locuintele din Romania nu sunt la standardele Uniunii Europene, sustine Omer Susli, proprietarul Praktiker, prezent la conferinta ReConstruct, organizata de WALL-STREET.RO in parteneriat cu Genesis Development si Coldwell Banker.

"50%-60% din locuintele din Romania nu sunt la standardele Uniunii Europene. Orice oras din Romania va fi demolat si reconstruit, nu azi sau maine, dar cred ca pe termen scurt si mediu ajungem la nivelul din Berlin, unde nu putem face diferenta intre sud si nord, vest si est', a declarat Omer Susli.

El a mai spus ca, "din pacate", bancile nu au deschis pusculitele pentru noi investitii in constructii, desi in opinia lui Romania este o piata sigura pentru investitii si pentru plasarea banilor.

Mai mult, odata cu reducerea TVA de la 24% la 20%, Omer Susli considera ca va avea loc un impact pozitiv pe piata, chiar daca in fond aceasta reducere nu o sa aiba un efect semnificativ asupra societatilor comerciale.

Liviu Tudor: Toata piata imobiliara a suferit in criza, mai putin birourile cu multinationale

Liviu Tudor: Toata piata imobiliara a suferit in criza, mai putin birourile cu multinationale

Intreaga piata imobiliara a avut de suferit in perioada crizei, singurul sector care a fost in mare parte ferit de probleme fiind cel al spatiilor de birouri in care chiriasi erau firmele multinationale.

“Birourile au fost atractive pentru ca in timpul crizei au reprezentat unul dintre pilonii de rezistenta, avand in vedere ca marii angajatori ai lumii – multinationalele – au sustinut aceasta zona. Tot sectorul imobiliar a suferit in criza, mai putin birourile cu multinationale. Totusi, pentru zona de birouri parerea mea este ca avem deja o supraoferta si nu m-as grabi la dezvoltare”, a declarat Liviu Tudor, presedintele Genesis Development in cadrul conferintei (Re)Construct.

In privinta relatiei dezvoltatorilor imobiliari cu bancile, Liviu Tudor spune ca accesul la finantare este la fel de facil ca acum 5 ani pentru proiectele sustenabile, problemele incepand sa apara in cazul proiectelor de tip “aventura”.

“Pentru proiectele sustenabile este la fel de usor sa te finantezi precum acum 5 ani. Pentru jucatorii noi sau pentru proiectele nesustenabile nu este insa deloc mai usor sa obtii o creditare. Este bine ca bancile sunt mai precaute; acum 7 ani nu exista loc unde sa nu vezi doi oameni care puneau la cale un proiect imobiliar. Bancile si-au invatat lectia in contextual nefast al crizei, iar acum nu cred ca vom mai vedea proiecte ‘aventura’, ci mai degraba proiecte sustenabile”, a declarat Liviu Tudor.

Stefan Tudos, Genesis Development: Diferenta dintre o cladire verde si una inteligenta este precum diferenta dintre un Volkswagen si un Rolls Royce

Stefan Tudos, Genesis Development: Diferenta dintre o cladire verde si una inteligenta este precum diferenta dintre un Volkswagen si un Rolls Royce
Multinationalele vin pentru “Volkswagen-ul” imobiliar din Romania, nu pentru Rolls Royce”, este de parere Stefan Tudos, leasing manager in cadrul Genesis Development, in opinia caruia diferentele dintre o cladire verde si una inteligenta sunt precum cele dintre o masina de oras si un Rolls Royce.

“Totul depinde de ce vrea sa cumpere clientul in Romania. Multinationalele vin pentru eficienta, adica pentru acel asa-zis “Volkswagen”. Putine companii au sediul principal intr-o cladire unde s-a investit foarte mult in ideea de a avea o cladire ‘smart’. Noi estimam pe termen mediu-lung, Romania va fi o tara unde companiile vor veni pentru a face economii pe partea de costuri si in consecinta dezvoltatorii vor investi pentru eficienta, nu neaparat pentru acest luxury care deocamdata nu este cautat”, a declarat managerul Genesis Development.

Cladiri “verzi” sunt considerate in general acele cladiri care au fost construite si sunt utilizate in mod responsabil fata de mediul inconjurator, dispunand, printre altele, de o eficienta energetica ridicata. Datorita eficientei energetice, cladirile verzi ofera chiriasilor posibilitatea de a inregistra costuri mai reduse.

Conceptul de cladire “smart” sau inteligenta este rar intalnit in Romania. Acest tip de cladire integreaza tehnologii destinate unei administrari eficiente, precum controlul si supravegherea comunicatiilor interne, controlul si supravegherea factorilor ambientali, ai securitati si ai eficientei energetice.

Andreea Paun, associate director Colliers: Abia in 2-3 ani de zile vom vedea o traiectorie a chiriilor influentata de evolutia economica

Andreea Paun, associate director Colliers: Abia in 2-3 ani de zile vom vedea o traiectorie a chiriilor influentata de evolutia economica

Evolutia chiriilor va ramane stabila in acest an, dar in urmatorii 2-3 ani este posibil sa asistam la schimbari venite in urma evolutiei economiei, sustin reprezentantii Colliers.

“Ne asteptam sa vedem o evolutie stabila a chiriilor in acest an. Exista cerere in formare dar nu sunt motive reale pentru cresteri sau scaderi semnificative intr-un orizont de timp apropiat. Poate peste 2-3 ani vom vedea o traiectorie a chiriilor influentata de felul in care economia Romaniei va evolua.

Coldwell Banker: Prima casa este motorul pietei rezidentiale

Coldwell Banker: Prima casa este motorul pietei rezidentiale
Preturile apartamentelor se vor mentine la un nivel similar pana in prima parte a anului 2016, insa pot sa apara scaderi pe anumite zone, crede Gabriel Voicu, manager in cadrul Coldwell Banker.

„Cele mai multe proiecte rezidentiale sunt dezvoltate in zona de sud a Capitalei, in proportie de peste 27%, urmata de zona de est. Am inceput din nou sa vindem in stadiul de constructie, Prima Casa este motorul pietei rezidentiale. Dar as vrea sa tratam anul 2016 cu precautie, desi pare ca pana acum oferta este adaptata la cerere", a spus Gabriel Voicu, director al diviziei new homes la Coldwell Banker.

Cei mai multi cumparatori fac parte din categoria mass market (peste 51%), care cumpara in general apartamente de doua camere sub 50.000 de euro prin programul Prima Casa. De altfel, cele mai multe locuinte (70%) sunt vandute prin acest program.

In 2014 au fost finalizate 10.110 de unitati locative in Bucuresti, cifra care se apropie de situatia anului 2008, inainte de criza.