Caldura degajata de echipamentele electronice sau electrocasnice, asa cum este cazul televizorului sau al frigiderului ar trebui sa fie suficienta pentru incalzirea unei case si ar putea lua locul solutiilor de incalzire “eco-friendly” si a surselor de energie care dau caldura, care fac parte tot mai mult din solutiile cu care dezvoltatorii de proiecte imobiliare isi asteapta clientii, arata o analiza a consultantului britanic Max Fordham specializat in proiecte de inginerie in constructii, citata de GCR.

“In locul montarii de solutii complicate de incalzire, dezvoltatorii ar trebui sa aiba in primul rand in vedere izolarea mai eficienta a cladirilor. O constructie corect izolata termic ar trebui sa primeasca incalzire pentru numai cateva zile pe an”, au declarat reprezentantii Max Forham, care sustin ca noile sisteme moderne de incalzire aduc costuri suplimentare pentru 52 de saptamani pe an.

Compania de consultanta sustine ca prioritatea noastra ar fi aceea de a izola casele. “O izolatie corecta reduce cantitatea de energie necesara pentru incalzirea casei”.

In opinia expertilor, reducerea cantitatii de energie consumata ar scadea puternic costul facturilor, dar ar putea reduce si considerabil impactul asupra mediului, prin reducerea emisiilor de carbon.

Bill Watts, senior partener in cadrul companiei Max Forham, sustine ca in Marea Britanie s-au “irosit” fonduri de peste 1 miliard de lire sterline (1,35 miliarde de euro) pentru solutii de incalzire prietenoase cu mediul, care consuma o cantitate uriasa de energie comparativ cu sistemele conventionale.

Cum sta Romania la capitolul izolatie termica

Reducerea consumului de energie din locuinte este o norma europeana care se va aplica tuturor constructiilor de locuinte noi incepand cu anul 2020. Pana atunci, insa, tara noastra, precum si celelalte din Uniunea Europeana, au obligatia de a reduce consumul de energie cu 20%, conform obiectivelor asumate fata de UE.

Romania si-a asumata o tinta de consum de energie primara de 43 milioane TEP (Tona Echivalent Petrol) in anul 2020, ceea ce reprezinta o scadere cu 19% fata de consumul previzionat in anul 2007. TEP (Tona Echivalent Petrol) este o unitate de masura a energiei care este egala cu energia chimica eliberata prin arderea unei tone de petrol.

In ciuda angajamentului pe care l-am luat fata de Uniunea Europeana, tara noastra se afla mult in spatele statelor dezvoltate din UE cand vine vorba de cladirile eficiente energetic, in momentul de fata, cu mai putin de 5 ani pana la termenul limita, Romania avand sub 10% din totalul cladirilor anvelopate.

In Romania sunt aproximativ 8,2 milioane de locuinte aflate in peste 5 milioane de cladiri. Dintre acestea, peste 81.000 sunt blocuri care necesita termoizolare, cu aproximativ 3 milioane de apartamente. In perioada 2009 – 2015 au fost prinse in programul national peste 92.000 de apartamente, dintre care 58.000 au fost finalizate. In perioada 2007 -2013, prin fonduri europene au fost reabilitate aproximativ 52.000 de apartamente. La acestea se adauga lucrarile realizate intre timp, insa totalul procentului de locuinte termoizolate nu atinge inca 10%, arata datele Asociatiei Romane a Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS).

"Perspectivele ar trebui sa fie insa bune, asta in conditiile in care acum exista finantare si pentru termoizolarea cladirilor publice. O veste buna este ca in anul 2015 autoritatile locale din Cluj-Napoca, Zalau, Bistrita, Baia Mare, Tirgu-Jiu, Ploiesti, Timisoara, dar si din alte mari orase, au demarat lucrari de reabilitare a blocurilor de locuinte cu finantare europeana. (...) In Bucuresti ritmul lucrarilor a fost ceva mai alert fata de restul tarii. Acest lucru ar putea avea la baza si faptul ca accesul la informatie a fost facilitat in Capitala de mai multe organizatii din domeniu, printre care si ROMEPS, care a inceput o campanie de informare a beneficiarilor cu privire la felul in care se pot accesa fonduri pentru reabilitarea termica", a declarat Delia Filip, director general ROMEPS.

Atat prin programele nationale, cat si prin finantare europeana, fiecare sector are blocuri incadrate in anumite etape. "Spre exemplu, sectorul 2 are cel mai mare program de reabilitare termica, dupa cum a anuntat si Primaria. Din peste 1.600 de blocuri, 511 au fost finalizate si receptionate de catre beneficiari, iar 160 sunt la finalizare. Acest lucru inseamna peste 56.000 de apartamente. In 2015 intra in executie, in etape, inca 604 blocuri (peste 39.000 apartamente), iar pentru restul de blocuri inscrise in programul de reabilitare lucrarile vor incepe in a doua parte a anului 2016, conform estimarilor Primariei Sectorului 2. O situatie similara este la sector 6, unde aproape 300 de blocuri au fost finalizate. Este foarte important ca beneficiarii sa solicite informatii si sa urmareasca felul in care se realizeaza lucrarile, astfel incat sa nu fie periclitate rezultatele acestora", a mai spus reprezentantul ROMEPS pentru wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri