Companiile au inchiriat spatii de birouri in Bucuresti pentru 8.000- 10.000 de angajati noi in primele noua luni, sectorul IT continuand sa domine piata, cu jumatate din cererea noua, dar si a inchirierilor totale din primele noua luni, arata o analiza Jones Lang LaSalle (JLL), unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari prezenti pe piata din Romania.

Potrivit acestora, nivelul inchirierilor din perioada ianuarie-septembrie a totalizat peste 211.000 metri patrati, cu peste 7% fata de cel din intervalul similar din 2014

Cererea noua de spatii de birouri in Bucuresti a totalizat aproximativ 81.000 de metri patrati, aproape 40% din suprafata totala inchiriata de companii in primele noua luni ale anului. Avand in vedere o medie de 8-10 metri patrati de birouri alocata unui angajat, inseamna ca vor fi create 8.000-10.000 de locuri de munca noi.

Cea mai mare parte a cererii noi a venit de la companiile din domeniul IT, segment care a fost principalul angajator in ultimii ani in Romania, cu peste jumatate din total, respectiv 42.200 metri patrati.

”Un numar de aproape 90 de companii au inchiriat spatii noi de birouri in acest an in Bucuresti. Interesul companiilor locale, dar mai ales multinationale pentru a deschide noi birouri sau pentru extinderea spatiilor existente, a revenit pe o traiectorie crescatoare in ultimii 2-3 ani. In ultima perioada acestia sunt preocupati din nou de extindere in contextul unor indicatori macroeconomici favorabili si cu perspective incurajatoare”, a declarat Marius Scuta, head of office department and tenant representation in cadrul JLL.

Noi angajari urmeaza sa fie realizate si de companiile din domeniul serviciilor profesionale, in conditiile in care acestea au inchiriat 8.600 de metri patrati de birouri, peste 10% din cererea noua din Capitala in primele noua luni.

Spatii noi au fost inchiriate si de catre companii din domeniul BPO, FMGC, sanatate si farma, retail sau media, cu un total de 16.500 metri patrati, ceea ce inseamna birouri pentru 1.600 de persoane. Mai mult, zonele Dimitrie Pompei, cu aproape 20.000 de metri patrati si Floreasca- Barbu Vacarescu, cu 18.500 de metri patrati, au atras jumatate din cererea noua de birouri.

Suprafata de spatii de birouri inchiriata in primele noua luni a totalizat peste 211.000 metri patrati, in crestere cu peste 7% fata de nivelul de 197.000 metri patrati din perioada similara a anului trecut, Cererea de anul acesta a fost compusa din 81.000 de metri patrati cerere noua, 68.000 metri patrati relocari din alte cladiri moderne si 62.500 metri patrati reinnoiri de contracte.

Si per total, companiile din IT domina piata cu o suprafata totala inchiriata in perioada ianuarie-septembrie de peste 110.000 de metri patrati, acestea fiind urmate de cele din domeniul serviciilor profesionale, cu 29.300 metri patrati si din sectorul farma si sanatate, care au tranzactionat 12.600 de metri patrati de birouri.

Companiile din retail au inchiriat in total 11.800 de metri patrati, cele din FMCG aproape 7.600 metri patrati, iar cele din domeniul serviciilor financiare 6.000 de metri patrati.

”Pentru acest an estimam ca piata de inchirieri de spatii de birouri va ajunge la aproximativ 300.000 de metri patrati, nivel comparabil cu cel de anul trecut. Din cererile pe care JLL le primeste din partea companiilor, vedem in continuare o pondere importanta a cererii noi in totalul pietei. Bucurestiul a devenit si va deveni hub pentru multe companii multinationale mai ales din domeniul serviciilor financiare, IT si BPO. Multe dintre acestea si-au stabilit deja birouri pe piata din Romania, insa succesul pe care il au aici ii determina sa se extinda, dar va atrage si alti competitori”, a adaugat Marius Scuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri