Comparativ cu nordul capitalei, zona de sud este o Cenusareasa de soarta careia zina buna a uitat complet. Desi preturile terenurilor si ale caselor sint la jumatate fata de cele din nord, sudul abia reuseste sa intre in gratiile investitorilor. Acestora pare sa le convina mai mult sa plateasca scump si sa cistige considerabil in timp scurt, decit sa blocheze sume mici si sa astepte citiva ani pina sa creasca valoarea proprietatilor imobiliare.

Privit din perspectiva preturilor de vinzare a terenurilor, sudul Bucurestiului se poate lauda cu un urias potential de dezvoltare. Si nu putini sint cei care spun ca achizitia de paminturi in sud reprezinta, acum, unul dintre cele mai promitatoare plasamente imobiliare. Numai ca ceea ce poate fi catalogat, fara greseala, drept investitie de succes vizeaza doar segmentul industrial. Pentru dezvoltatorii de spatii logistice si de depozitare, dar si pentru fabricile care vor fi obligate sa parasesca centrul orasului, mutindu-se in afara lui, sudul este mana cereasca. Si asta deoarece garanteaza o rata de profitabilitate cuprinsa intre 10-12%.

Apoi, proiectele de spatii industriale nu vor avea alta solutie decit sa migreze spre sud, dat fiind ca in zona de nord gradul de ocupare a spatiilor a ajuns la 90%, iar preturile terenurilor de aici s-au scumpit, numai anul acesta, cu pina la 60%. La Calugareni, de exemplu, localitate traversata de unul dintre viitoarele coridoare paneuropene, un teren de 870.000 de metri patrati, cu un front stradal de 5.000 mp se vinde cu 2 euro/mp. Spre comparatie, in Otopeni, loturile de 500 mp nu se vind cu mai putin de 40-135 euro/mp pentru terenurile prevazute cu utilitati. Diferenta este enorma si, din pacate, proportia se va mentine la acest nivel. Ceea ce este ieftin acum, va ramine ieftin, spune Iulian Fechita, coordonatorul departamentului terenuri din cadrul Euroest.

DOAR DOUA PROIECTE REZIDENTIALE

Dezvoltarile rezidentiale, se arata intr-un recent studiu al companiei Regatta, se indreapta tot mai agresiv spre zone considerate pina in urma cu 3-5 ani, drept periferice. La loc de cinste ramine zona de Nord (Baneasa - DN 1, Bucurestii Noi, Barbu Vacarescu Petricani, Sos. Pipera), urmata de zonele de Vest (Militari si Drumul Taberei) si Est (Pantelimon, Titan).

Pe noua harta rezidentiala, sudul lipseste cu desavirsire. Aceasta zona este mai mult industriala, dezvoltarea rezidentiala fiind foarte slaba. Nimanui nu-i place sa locuiasca linga o fabrica, ne-a declarat Robert Teodorescu, Directorul Departamentului Vinzari Rezidentiale din cadrul Regatta. Potrivit planurilor actuale, in zona de sud, centrele industriale moderne se vor concentra intre cele doua linii de centura, zonei rezidentiale revenindu-i spatiul din exterior. Si sigur ca s-au gasit si temerari care au pornit, timid, la constructia de vile, insa nici acestia nu s-au aratat dispusi sa riste indepartindu-se prea mult de centrul capitalei.

Astfel, in vreme ce nordul, estul si vestul Bucurestiului defileaza cu proiecte impresionante, singurele dezvoltari rezidentiale notabile din sud sint proiectul Jupiter si investitia Euroest. Proiectul Jupiter este situat pe Calea Oltenitei, intre Parcul Tineretului si Lacul Vacaresti, si prevede construirea a trei blocuri, cu pina la 11 etaje, care vor insuma 196 de apartamente cu doua si trei camere. Primele vor avea suprafete cuprinse intre 73-77 mp si vor costa intre 68.068 euro si 71.400 euro.

Cele cu trei camere vor masura intre 95-99 mp, pretul fiind cuprins intre 85.085 si 94.010 euro. Preturile au TVA si cuprind si costul locului de parcare. Tot pe Soseaua Oltenitei, la 6 km de Danubiana, Euroest a demarat lucrarile de constructie ale unui complex rezidential care va cuprinde 481 de case. Proiectul a ridicat mult nivelul zonei, dar exista terenuri prevazute cu utilitati si care se pot cumpara cu aproximativ 40-50 euro/mp, a declarat pentru Prezent, Iulian Fechita.

ZONA METROPOLITANA, PROIECT SALVATOR

In opinia consultantilor imobiliari, minusurile zonei de sud sint multe si greu de remediat. Principala frina ce sta in calea dezvoltarii rezidentiale intr-un ritm mai alert tine de infrastructura deficitara si lipsa cailor de comunicatii. Din acest punct de vedere, Zona Metropolitana, proiectul care umfla Bucurestiul de 20 de ori, pare colacul de salvare al sudului. Planurile autoritatilor locale, care deocamdata ramin pe hirtie, prevad amenajarea unui hipodrom si a unui teren de golf in zona Lacului Vacaresti, pentru ca localitatea Vidra sa gazduiasca un aeroport international de doua ori mai mare decit Henri Coanda.

Pe noua harta a Zonei Metropolitane, localitatea Budesti este un pol insemnat, dat fiind ca aici se intentioneaza crearea celui mai mare parc regional din totalul de opt proiecte, urmind sa ocupe o suprafata de aproape 42.000 de hectare. Celelalte parcuri regionale din sud urmeaza sa fie create in Mihailesti (33.605 hectare) si Comana (35.194 hectare). Tot ceea ce este cuprins in proiectul Zona Metropolitana a crescut si va creste si mai mult, deoarece odata cu zona se va extinde si PUG-ul (n.n. Planul Urbanistic General). Deja in sud, in localitatea Popesti Leordeni, terenurile si casele si-au tot sporit valoarea in ultima vreme, a adaugat Fechita.

SUDUL BATE PASUL PE LOC SI DIN CAUZA SNOBISMULUI ROMANILOR

Pe linga lipsa infrastructurii, sudul mai pacatuieste si pentru ca nu poate, asemeni nordului, sa ofere un blazon. De la un moment dat, nordul a devenit punct principal de atractie tocmai pentru ca schimba fundamental statutul si pozitia persoanei care locuia in lumea buna. Asadar, snobismul romanilor este o alta piedica pusa in calea dezvoltarii zonei din sud, recunoscuta ca fiind cel mai sarac pol, in care se concentreaza si mari comunitati de rromi. Multi dintre cei care s-au mutat in Voluntari, in celebra zona Iancu Nicolae, au facut acest lucru doar pentru a se invecina cu cineva anume, cu cei considerati oameni de succes, confirma reprezentantul Euroest.

Odata depasita aceasta mentalitate, este de parere Dan Ioan Popp, presedintele Impact, sudul ar putea interesa intr-o masura mai mare. Polul numarul unu, existent inca de acum 30-40 de ani, ramine zona de nord, care a migrat, s-a dilatat si a devenit un nord-est, nord-vest, cuprinzind Mogosoaia, Voluntari, in mijloc aflindu-se nordul nord, Baneasa. E o presiune tot mai mare, care prefigureaza si motiveaza ideea de zona metropolitana. Sudul e un pol usor intirziat si cred ca asta se intimpla nu numai din cauza infrastructurii, ci si a mentalitatii. Nici in nord nu exista infrastructura, dar atractia padurii a fost mereu un avantaj. Singura cale prin care se poate schimba acest raport este ca sa se faca mai mult in privinta infrastructurii din sud, a declarat Dan Ioan Popp.

CUM VOR EVOLUA PRETURILE?

Agentii imobiliari inca nu gasesc motivatii ferme pentru a scoate sudul din categoria investitiilor riscante. Rezidentialul, spun ei, capata amploare acolo unde exista bani. Iar sudul, din punct de vedere economic, sta prost. Nu beneficiaza de o zona de retail, care sa devina punct de interes, si nici de o zona de business, care sa-i aduca pe cei cu bani. Astfel, din punct de vedere rezidential, investitiile cu sanse de reusita sint cele care nu se indeparteaza la mai mult de 20 de kilometri de Bucuresti.

Daca in primul inel de centura preturile au reusit sa depaseasca niveluri de pina la 50 euro/mp, la al doilea rar poate fi vorba de preturi de peste 10 euro/mp. Singurele recomandabile sint investitiile in proiecte limitrofe, aflate la maximum 20 km de capitala. Indicate sint si achizitiile de case batrinesti, care, de regula, beneficiaza de suprafete mari de teren. Daca le renovezi si le tii cam doi ani, dupa care le revinzi, cistigul este si sigur, si frumos. Mergind mai departe, casele sint si mai ieftine, dar peste doi ani, tot ieftine vor fi, completeaza agentul Euroest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri