Canadienii ar putea intra in Cartea Recordurilor cu cea mai inalta cladire realizata integral din lemn, un proiect al carui constructie a inceput deja in orasul Vancouver din Canada.

Cu termen de finalizare in 2017, cladirea cu 18 etaje, care masoara peste 50 metri in inaltime va deservi pentru sute de studenti ai Universitatii British Columbia (UBC) din orasul canadian.

Proiectul, care va putea fi ralizat datorita unei schimbari legislative, si al carui cost va depasi 50 de milioane de dolari canadieni (circa 40 mil. dolari), este de asteptat sa fie cea mai inalta si sa depaseasca astfel blocul de 13 etaje “Origine” construit in Quebec.

Cea mai inalta constructie pe structura din lemn este un apartament de blocuri din Melbourne (Austrialia), un proiect finalizat in urma cu trei ani de zile.

Constructia proiectului Brock Commons din Vancouver, care la finalizare va fi cea mai inalta pe structura din lemn la nivel global, a debutat pe 9 noiembrie si este programata sa fie inaugurata in luna septembrie 2017 si va putea gazdui peste 400 de studenti in 270 de studiouri si 33 de camere cu 4 paturi.

La inceputul acestui an, autoritatile din regiunea British Columbia au dat acordul Universitatii sa opteze pentru dezvoltarea pe structura din lemn la dimensiuni mai mari, asta daca vor respecta cerintele de sanatate si de siguranta.

Pe langa gazduirea studentilor, Brock Commons va fi considerat si un “laborator viu”, oferind posibilitatea cercetatorilor sa monitorizeze performantele constructiei.

“Pe langa locuit, proiectul va creste reputatia Universitatii drept un hub de sustenabilitate si design inovator, ceea ce va oferi studentilor un grad sporit de confort”, au aratat reprezentantii institutiei de invatamant superior din Vancouver.

Constructia cladirii se va realiza dintr-o superstructura pe baza de lemn, care va fi montata peste o fundatie solida din beton. UBC se asteapta ca viitoarea cladire sa obtina cel putin o certificare LEED Gold, un sistem de rating care evalueaza cat de prietenoasa cu mediul este o structura, design-ul sau precum si consumul de energie.

Proiectului din orasul canadian ii va fi foarte greu de pastrat titlul de “Cea mai inalta cladire din lume”, asta in conditiile in care au tot fost anuntate proiecte tot pe baza de lemn care i-ar putea depasi performantele. In Viena, de exemplu, dezvoltatorii au propus o constructi cu 24 de etaje si o inaltime de peste 80 metri pe structura din lemn, care ar urma sa poarte denumirea de HoHo Vienna, constructia proiectului urmand sa inceapa in cursul anului 2016.

Interesul pentru constructiile inalte din lemn este unul foarte crescut, asta dupa ce in ultimii ani a crescut intr-un ritm impresionant acest gen de constructii. In 2013 o echipa de arhitecti danezi a proiectat un bloc de locuinte cu 34 de etaje pentru centrul capitalei Suediei, Stockholm, iar in acelasi an o echipa de arhitecti din Statele Unite a proiectat un astfel de structura pe baza de lemn cu 42 de etaje.

Sursa: GCR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri