Piata birourilor traverseaza o perioada dinamica, in care au loc schimbari importante in piata, modificari care vom conduce la repozitionari.

“Simtim o nemultumire a firmelor si angajatilor celor care activeaza in zona Pipera. O solutie pentru piata va fi multipolarizarea. Nordul este supraaglomerat, vestul se dezvolta tot mai mult, iar noi ne asteptam ca o crestere importanta sa observam in zona centrala – Timpuri Noi – care va oferi un mix de office si apartamente si am mari sperante in ceea ce-l priveste. Ma astept ca proiectul sa fie unul reusit. (…) Omul modern pune mult accent pe familie, deci si pe apropierea de casa, astfel ca proiectul diviziei de imobiliare a IKEA poate fi un prim pas. Proiectul mix de birouri si de locuinte va incepe sa fie comercializat in curand si va conduce la un nou trend in piata”, este de parere Mihnea Serbanescu, CEO al companiei de consultanta DTZ Echinox.

In opinia sa, acest fenomen de multipolarizare va schimba centrele de dezvoltare, prin repozitionari si concentrari in alte zone ale Capitalei, dar si la nivel national. “Acest proces de multipolarizare va face ca Bucurestiul sa nu mai fie polul investitiilor, lucru care deja se resimte de ceva timp in piata. Atat Clujul cat si Timisoara sufera de un fenomen de tipul overemployment-ului. In acest caz, orase precum Iasiul, Craiova sau Targu Mures, pot fi zone in care vor activa companii care desfasoara in activitati de tipul BPO sau outsourcing.

In Bucuresti, activitatea totala de tranzactionare a fost cu aproximativ 10% mai ridicata in primele noua luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut. “Ne asteptam ca volumul total de anul acesta sa depaseasca rezultatele din 2014”

In ceea ce priveste cererea noua de spatii de birouri, in primele noua luni ale anului aceasta a fost mai ridicata cu 11%, ceea ce demonstreaza ca la nivelul Europei Centrale si de Est orasul Bucuresti este atractiv din punct de vedere al costurilor totale de ocupare, al productivitatii si calitatii fortei de munca.

In 2016, stocul de birouri din Bucuresti va intra in a doua etapa majora de dezvoltare, volumul spatiilor noi pentru urmatorii doi ani fiind de peste 550.000 mp. Cu toate acestea, Bucurestiul va continua sa fie in urma principalelor capitale din regiunea Europei Centrale si de Est (prognoze pentru finalul anului 2017: Bucuresti – 2,9 milioane mp, Varsovia - 5,4 milioane mp, Praga – 3,4 milioane mp, Budapesta – 3,4 milioane mp).

Volumul total al spatiilor de birouri programate a se livra in 2016 este de trei ori mai ridicat fata de 2015 – 350.000 mp. Aproximativ 35% din aceste spatii sunt deja preinchiriate.

Rata de neocupare a inregistrat scaderi, situandu-se la finalul T3 2015 in jurul valorii de 12,7%. Tinand cont de rata medie de absorbtie a ultimilor doi ani si de volumul cererii, rata de neocupare este prognozata sa atinga nivelul de 12% pana la finalul T4 2015. In 2016, rata de neocupare va inregistra tendinte de crestere. Cu toate acestea, prognoza pentru finalul anului 2016 reflecta o valoare cu mult mai scazuta fata de valoarea maxima inregistrata in T1 2014 (17%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri