Aproximativ 33% dintre companiile care au depus declaratiile fiscale aferente anului 2014 nu au desfasurat in realitate nicio activitate, arata o analiza a Coface, companie specializata in rating financiar si asigurare.

Mai mult, conform datelor Coface, aproape jumatate dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro pe an (2014), insa ponderea valorica in total cifra de afaceri a acestui segment este de doar 5%, in timp ce peste 1.700 de companii (1.725) au inregistrat o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 milion de euro in 2014, de aproape doua ori mai mult fata de nivelul din 2013, cand au fost 999 companii. Acest segment al firmelor reprezinta aproximativ 7% din totalul firmelor active, insa genereaza aproximativ 74% dintre veniturile inregistrate la nivelul intregului sector.

Companiile de constructii din Romania, expuse unui risc major de intrare in insolventa

Companiile de constructii care activeaza in sectorul autohton al dezvoltarii de proiecte rezidentiale inregistreaza cea mai mare pondere din Europa Centrala si de Est a riscului major de intrare in insolventa.

Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activeaza in sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale inregistreaza cifre de afaceri in crestere care se regasesc in profituri mai mari. Concluzia a rezultat in urma analizei a 15.246 de firme care au depus declaratiile financiare in formatul extins in 2014, un esantion relevant, in conditiile in care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii.

Cu aceasta ocazie, a reiesit ca investitiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizandu-se investitii in active fixe de doar de 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestuia scazand pana la 272 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 168 de zile.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” au generat in 2014 o cifra de afaceri totala de 27,95 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul anterior. Motorul cresterii este reprezentat 100% de companiile cu o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro. Totusi, 47% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat venituri in scadere in 2014. Potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 27% prezinta un risc de insolventa mediu, iar 23% prezinta un risc de insolventa scazut.

Cu toate ca performanta comerciala s-a imbunatatit vizibil in 2014 prin cresterea veniturilor, a profiturilor si a lichiditatii, furnizorii sunt platiti cu intarziere. Datoriile totale raman la 77% din active, iar nivelul investitiilor in active fixe este de doar 5%, ceea ce inseamna ca fie companiile din sectorul lucrarilor de constructii amana investitiile din cauza incertitudinii sau a inexistentei unor oportunitati interesante, fie lichiditatile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative in 2015.

„Anul 2014 a adus un rezultat divergent din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescand cu 11% in conditiile in care 47% dintre companii au raportat venituri in scadere. Aceasta crestere este alimentata de companiile mari, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, a caror performanta a compensat si depasit subperfomanta companiilor mici. In ciuda acestui fapt, avansul veniturilor se regaseste foarte putin in profituri suplimentare, dinamica acestora fiind doar usor crescatoare. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8%, inregistrand o dinamica sensibil crescatoare fata de nivelul din trecut, respectiv 1,8% pentru anul 2013 si -1,5% in 2012. In acest context, desi finantarea investitiilor pe termen lung nu este o prioritate, companiile din sectorul analizat au mentinut termenul mediu de plata al datoriilor pe termen scurt la un nivel ridicat, de 272 de zile, cu 35 zile peste ciclul operational. De asemenea, zilele de incasare a creantelor, mult peste media nationala, indica un sector foarte sensibil la socuri si dependent in mare masura de incasarea creantelor. In acest context, companiile autohtone care activeaza in acest sector prezinta o situatie precara a indicatorilor financiari comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est, Romania raportand pentru acest sector, prin comparatie cu media regionala, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolventa precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere”, a declarat Nicoleta Maruntelu, economist in cadrul Coface Romania.

Coface este unul dintre cei mai importanti asiguratori de credit, companie care ofera business-urilor solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri