Omul de afaceri Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de profil, nu renunta la decizia de a construi o fabrica de vata bazaltica, un proiect lansat pentru prima data cu ocazia deciziei companiei de a se lista pe Bursa in cursul anului 2014.

In acest fel, proprietarul AdePlast sustine ca analizeaza cu atentie orice oportunitate pe piata in acest an si ia in calcul inclusiv constructia unei fabrici de vata bazaltica la nivel local, lucru care ar completa portofoliul de productie al companiei, dupa ce compania s-a specializat in productia de adezivi si mortare, polistiren sau vopsele.

“Analizam piata in vederea achizitiei de producatori de materiale de constructii cu activitati similare cu ale noastre sau complementare. De asemenea, vom revigora proiectul nostru pentru constructia fabricii de vata bazaltica, care va avea o locatie strategica ce va permite accesul usor in afara granitelor, 60% din productie fiind destinata exportului”, a precizat omul de afaceri Marcel Barbut.

In 2014, compania AdePlast a intentionat sa construiasca o fabrica de vata bazaltica, pentru care s-a calificat pentru un ajutor de stat in valoare de 7,3 milioane de euro.

“Cu toate ca am avut acest sprijin, am decis atunci sa punem pauza in proiect deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau sa ne ofere decat tehnologii de productie destul de poluante pe baza de cocs si gaz, dar care erau totusi in limitele legii. Insa, cum este normal, cadrul legislativ cu privire la poluare devine din ce mai restrictiv si ne-ar fi putut crea probleme in viitor. Am decis ca nu putem investi intr-o industrie depasita tehnologic, care nu are perspective. Acum lucrurile s-au schimbat, iar investitia pe care o vom face va fi una extrem de moderna”, explica Marcel Barbut.

In ceea ce priveste finantarea pentru noua fabrica, Marcel Barbut a precizat ca pentru constructia viitoarei facilitati de productie va apela la resurse proprii, dar si la un nou ajutor de stat si mai ales sprijin bancar.

„In luna decembrie vom achita integral un credit de investitii din 2008, pentru care am avut o rata destul de consistenta. Astfel, in 2017 o vom putea lua de la capat cu noi investitii. De asemenea, o buna parte din investitiile mai vechi vor fi amortizate”, a mai aratat antreprenorul romani de constructii.

In vara anului 2014, Marcel Barbut a renuntat la constructia fabricii de vata bazaltica, un proiect estimat la o valoare de circa 20 de milioane de euro.

Omul de afaceri a aratat intr-un interviu acordat WALL-STRET.RO ca piata de vata bazaltica de pe plan local este dominata de importuri, fiind o singura facilitate de productie la nivel local. “Este o piata dominata de importuri, a carei valoare s-a ridicat in 2013 la 30-40 de milioane de euro si aproximativ 42.000 de tone”.

Fabrica de vata bazaltica pe care Barbut ar fi urma sa o ridice pe platforma industriala de la Ploiesti ar fi fost cea mai mare facilitate de productie, care ar fi putut produce pana la 15.000 de tone pe an, echivalentul a 2 pana la 4 tone pe ora.

Afacerile AdePlast isi pierd avantul din ultimii ani

AdePlast, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii de pe plan local, companie condusa de catre omul de afaceri Marcel Barbut, a consemnat o crestere de sub 2% a rulajului in cursul anului trecut, o evolutie mult sub cresterile din anii precedenti cand afacerea genera un plus de cel putin 20% la business-ul antreprenorului roman.

Conform datelor companiei, AdePlast a raportat in cursul anului trecut afaceri de 305,7 milioane de lei (circa 69 mil. euro) si un profit de 13 milioane de lei (2,9 mil. euro), in usoara crestere fata de valoarea din 2014, marcand o evolutie a business-ului de numai 1,75%.

“Diferenta fata de cresterea pe diviziile de productie s-a inregistrat deoarece in 2015 am fost nevoiti sa renuntam la comercializarea de polisitiren extrudat (XPS), pe care nu-l produceam in fabricile noastre. Desi era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor implicate. In plus, strategic vorbind, am concentrat toate resursele companiei pe productia proprie. Astfel, diviziile interne au reusit sa recupereze destul de bine cifrele pe care le inregistram in trecut din XPS”, a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.

“Era pretului mic in piata a apus. Constructorii si beneficiarii au inteles acest lucru”

Anul 2015 a adus o crestere de peste 5% pe toate diviziile de productie ale companiei AdePlast. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la productia de polistiren, unde a fost atins un record de 980.000 de metri cubi.

“In 2016 vom depasi cu siguranta 1 milion de metri cubi. Interesant fiind faptul ca firmele din constructii si beneficiarii finali se concentreaza din ce in ce mai mult pe produse de calitate, in detrimentul pretului cel mai mic. Asta se vede si in vanzarile noastre, unde avem cresteri masive inregistrate la polistirenul EPS 80 + si scaderi pe segmentul EPS 50. Este semnul ca in constructii era pretului cel mai mic a apus. (…) Acum a venit, in sfarsit, momentul calitatii. Acesta este si semnalul pe care il vor primi partenerii nostri de afaceri. Din semnalele primite pana acum de la parteneri este posibil ca in 2016 sa crestem cu cel putin 5%. Insa evolutia pozitiva anuntata in constructii ne poate duce si la un avans cu doua cifre, al cifrei de afaceri”, a mai declarat Marcel Barbut, proprietar AdePlast.

AdePlast este unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, cu activitate atat in ceea ce priveste productia de adezivi, polistiren, dar si vopsele. AdePlast detine trei platforme industriale situate in Oradea, Ploiesti si Roman.

Principalii concurenti ai AdePlast la nivel local sunt Henkel (Ceresit), Baumit sau Duraziv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri