Suprafete inchiriate pe zeci de mii de metri patrati pentru domenii precum IT&C, retail, banking, dar si avocatura, unde 90% dintre tranzactii au avut loc in Bucuresti. Cam in acest fel poate fi descrisa, pe scurt, activitatea de pe piata de inchirieri de spatii de birouri in cursul anului trecut.

Doar primele trei tranzactii de inchiriere de birouri derulate in 2015 au depasit 50.000 mp, arata o analiza a wall-street.ro, pe baza unor informatii furnizate de catre compania de consultanta imobiliara CBRE, unul dintre cei mai mari jucatori specializati pe acest segment.

In acest fel, Genpact, companie specializata in furnizarea de solutii de outsourcing, a inchiriat in 2015 o suprafata de 22.000 mp in proiectul de birouri Hermes Business Campus III din Capitala, fiind cea mai mare tranzactie de pe piata in cursul anului trecut, locurile 2 si 3 in top fiind ocupat de gigantul software american Oracle, companie care a inchiriat 20.000 mp in Oregon Park, respectiv 10.400 mp in cladirea Sky Tower in Capitala.

Conform datelor CBRE, topul este completat de companii din domeniul tehnologic, banking, retail, dar si consultanta, suprafata totala inchiriata de cele mai mari 10 tranzactii derulate in cursul anului 2015 ridicandu-se la circa 100.000 mp.

CHIRIAS SUPRAFATA INCHIRIATA (mp) CLADIRE DE BIROURI ORAS TIPUL TRANZACTIEI
1 Genpact 22.000 Hermes Business Campus III Bucuresti Preinchiriere
2 Oracle 20.000 Oregon Park Bucuresti Preinchiriere
3 Oracle 10.400 Sky Tower Bucuresti Contract nou
4 Client domeniul IT (confidential) 7.800 Upground - BOC Tower Bucuresti Reinnoire/Renegociere
5 UniCredit Business Integrated Solutions 7.000 United Business Center 5 Iasi Preinchiriere
6 Carrefour 6.300

Green Court Bucharest - Building B

Bucuresti Contract nou/relocare
7 KPMG 5.730 Victoria Park Bucuresti Reinnoire/Renegociere
8 NNDKP 5.700 Bucharest One Bucuresti Preinchiriere
9 Luxoft 5.500 Hermes Business Campus - Building B Bucuresti Contract nou
10 Siveco 5.300 Victoria Park Bucuresti Reinnoire/Renegociere

(Sursa: CBRE)

Conform datelor din piata, in acest an urmeaza sa fie livrati nu mai putin de 400.000 mp de birouri in Capitala, de cinci ori mai multe spatii decat in cursul anului 2015.

„Este al doilea an consecutiv in care se consolideaza tendinta, remarcata inca din 2014, de crestere a cererii de spatii noi si de extindere a spatiilor inchiriate, in detrimentul simplelor renegoceri care au caracterizat perioada de ezitari si neincredere a pietei din anii trecuti. Este un semnal excelent de crestere a increderii in piata din Romania, in linie cu cresterea economica generala comunicata de catre Institutul National de Statistica. Cifrele vorbesc: business-urile noi care au nevoie de spatii de birouri au dublat practic cererea in ultimii doi ani, de la 28.700 mp in 2013 pana la 52.800 mp in 2015”, a declarat Mihai Paduroiu, head of office agency in cadrul CBRE Romania.

CBRE este unul dintre cei mai mai mari consultanti imobiliari specializati in tranzactiile de birouri, pe o piata pe care mai activeaza companii precum Colliers, JLL, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri