Patrimoniul Romaniei se degradeaza cu o viteza mai mare decat cea cu care poate fi restaurat de catre Ministerul Culturii, sustine Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, facand aceste afirmatii, luni, dupa o conferinta de presa in care a fost lansat concursul international de solutii de arhitectura "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei", organizat sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor.

In acest context, Vlad Alexandrescu a vorbit despre restaurarea patrimoniului din Romania, precizand ca, in 2016, Ministerul Culturii va aloca mai multi bani acestui domeniu.

"Prin bugetul pe care l-am propus pentru 2016 si care a fost aprobat in Parlament am dublat suma alocata Planului National de Restaurare, care este destinata restaurarii obiectivelor de patrimoniu si care este derulata prin Institutul National al Patrimoniului. Ea este acum de 50 de milioane de lei. Anul trecut a fost de 23 de milioane de lei. Nu este o suma foarte mare si sunt foarte multe santiere care sunt deschise, peste o suta. Asta este una din probleme. Cu cat deschizi mai multe santiere, cu atat reusesti sa inchizi mai putine, pentru ca fiecare are exigentele lui (...) Deci vom reusi cu siguranta sa facem anul asta mult mai mult decat anul trecut, dar asta nu inseamna ca vom rezolva toate situatiile de urgenta din tara si ca vom putea interveni in toate obiectivele de patrimoniu care se degradeaza. In general, in Romania, patrimoniul se degradeaza cu o viteza mai mare decat cea cu care putem noi restaura", a afirmat ministrul Culturii, informeaza Mediafax.

Vlad Alexandrescu a precizat ca aceasta este "o problema nationala, foarte serioasa, care necesita o reflectie adancita la nivel factorilor de decizie, la nivelul comunitatilor locale". "Pentru ca nu numai Ministerul Culturii reabilitateaza sau restaureaza. Este vorba si despre comunitatile locale care au bani pentru asta, este vorba si de initiative private si cred ca este foarte important sa spunem lucrul asta. Ministerul Culturii nu are banii necesari sa intervina peste tot in tara la cladirile de patrimoniu care se distrug", a spus Alexandrescu, precizand ca problema patrimoniului este "legata de identitatea nationala" si nu trebuie "ascunsa sub pres".

Totodata, Vlad Alexandrescu a vorbit despre situatia monumentelor aflate in proprietate privata, precizand ca la nivelul Ministerului Culturii exista un grup de lucru care are rolul de regandi Codul national al patrimoniului, astfel incat acesta "sa prevada tot felul de situatii, inclusiv obligatii pentru detinatorii de cladiri de patrimoniu".

"Deocamdata, obligatia patrimoniala, de restaurare sau de ingrijire a unui moment, este inscrisa in cartea funciara (...) Nu pot sa-mi bat joc de un obiectiv de interes national. Daca nu am banii sa-l intretin, sa-l restaurez, atunci trebuie sa-l cedez. In Franta, se vand castele cu suma de un euro, pentru ca cheltuielile pentru reabilitare, pentru restaurare sunt atat de mari, incat cel care cumpara se angajeaza la niste investitii majore", a spus ministrul Culturii.

Raspunzand unei intrebari adresate de jurnalisti, ministrul Culturii a facut referire si la casa lui Titi Dimitriu de pe soseaua Kiseleff. "Acela este un exemplu clasic de esec care provine si din faptul ca, din cate stiu, proprietatea nu este foarte clar demarcata. In general, in locurile in care proprietatea nu este sigur atribuita sunt probleme si de restaurare", a spus Vlad Alexandrescu.

Totodata, ministrul Culturii a spus ca trebuie respectata si proprietatea si trebuie create nu numai obligatii pentru proprietarii de imobile de patrimoniu, ci si facilitati, astfel incat acestia sa fie ajutati sa le intretina. "Una din problemele care ni se pun acum este faptul ca noul Cod fiscal lasa in seama autoritatilor publice locale daca detinatorii de imobile de patrimoniu vor plati sau nu taxe si impozite locale pe cladirea respectiva. Pana acum erau scutiti prin lege", a spus Vlad Alexandrescu.

Acesta a spus ca ii este teama ca autoritatile locale se vor gandi automat sa le impuna taxe detinatorilor de imobile de patrimoniu. "Problema este sa incercam sa ne gandim care sunt si obligatiile unui proprietar de patrimoniu (...) Impovararea financiara a unui proprietar de patrimoniu e mult mai mare (...) As da o recomnadare autoritatilor locale sa exonereze de impozite locale proprietarii de imobile clasate, pentru ca si-asa au foarte multe obligatii si foarte multe sarcini financire", a explicat ministrul Culturii.

Pe de alta parte, ministrul Culturii a facut referire si la persoane care au degradat in mod voit imobile de patrimoniu. "S-a pus intentionat foc unor cladiri de patrimoniu ca sa se ajunga la o declasare a monumentului istoric pentru a se obtine un teren viran si a face posibila o investitie imobiliara", a spus Vlad Alexandrescu, precizand ca in acest sens este necesara "intarirea masurilor administrative, care tin si de Politie, de o anumita disciplina".

Sursa foto: monumenteuitate.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri