Anul 2016 va pastra un trend mai timid demarat in urma cu cativa ani, astfel ca tot mai multe companii multinationale sau firme locale vor urmari sa isi extinda activitatea si provincie, in orase secundare, insa in care dezvoltarile de proiecte de birouri sunt intr-o crestere sustinuta.

„In 2016 trendul se va pastra, interesul pentru forta de munca din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinationale si de companii romanesti mari care vor alege orasele secundare va duce la intarirea increderii investitorilor imobiliari in piata de birouri din aceste localitati. Ca urmare, estimam ca in acest an calitatea cladirilor noi din Timisoara, Cluj Napoca, Iasi si stabilitatea acestui business local va atrage si mai multi investitori imobiliari internationali, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting, parte a grupului CORFAC International.

Potrivit reprezentantului ESOP, dezvoltatori imobiliari, asa cum este cazul NEPI, cu proiecte importante la Timisoara si Cluj, ar urma sa conduca la noi nume pe piata , inclusiv pe pietele secundare precum Craiova sau Brasov.

Conform datelor EOP, in anul 2015, volumul tranzactiilor de inchiriere de birouri in afara Capitalei a crescut la o suprafata totala de circa 50.000 mp, cu 32% mai mult decat in 2014. Vedete au fost orasele Iasi si Timisoara, acolo unde ESOP Consulting a intermediat doua mari tranzactii anul trecut: un spatiu de circa 4.000 mp pentru compania Hella, in Timisoara si un spatiu de birouri de circa 1.000 mp pentru Cegeka, in Iasi.

„Exista un tandem fericit care face posibila dezvoltarea pietei de birouri din marile orase ale Romaniei – cererea de forta de munca a companiilor IT&C si de outsourcing si cresterea ofertei de calitate a spatiilor de birouri, in cladiri noi, la standarde internationale. Romania se afla pe locul doi intr-un top al celor companiilor din IT cu cea mai rapida dezvoltare, acest lucru urmand sa se materializeze intr-un interes din ce in mai mare al investitorilor pentru piata de munca din Romania si implicit pentru acomodarea ei, nu doar in Capitala, ci in toate marile centre universitare”, a afirmat Alexandru Petrescu.

Cegeka si Centric IT Solutions, printre chiriasii din T4 2015 care au optat pentru Iasi

Printre marii chiriasi de spatii de birouri care si-au indreptat atentia spre alte centre universitare, in afara Capitalei, in ultimul trimestru din 2015 se numara Cegeka, companie care a inchiriat un spatiu de circa 1.000 mp la Iasi si Centric IT Solutions care a inchiriat 1.700 mp tot in Iasi. Tot in aceasta perioada, WeLocalize a inchiriat un spatiu de birouri de 600 mp iar OSF o suprafata de 550 mp de birouri in Cluj Napoca.

Lor li se alatura si alte mari companii care au inchiriat birouri in primele noua luni din 2015, precum Xerox (in Iasi), Accenture Services (in Iasi, dar si in Timisoara), Hella (in Timisoara), Amazon (in Iasi), Bitdefender (Iasi), Unicredit (Iasi) si Ness ( inTimisoara).

Cladirile de birouri in care s-au tranzactionat spatii mari in 2015 in tara au fost Palas si Unites Business Center 3 din Iasi, City Business Center si UBC Open Ville din Timisoara, Cluj Business Center si The Office din Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri