Romania are nevoie de o reforma reala intre sistemul economic si cel politic in care ar trebui sa existe o conlucrare foarte buna, astfel incat companiile care activeaza in tara noastra sa aiba o planificare clara a business-ului fara sa existe derapaje de schimbari legislative care pot afecta bunul mers al activitatii, cel putin asta sustin voci importante din industria de imobiliare la nivel local.

“Sunt antreprenor de peste 20 de ani. Mi-e greu, foarte greu, pentru ca schimbarile politice si economice ne-au derutat pe toti. Orice lege e modificata de o ordonanta sau de o hotarare de Guvern, astfel incat daca vine cineva in control e imposibil sa fii perfect curat. Nu poti sa faci afaceri si sa fii mandru de ceea ce faci pentru ca exista aceste provocari legislative permanente”, a declarat Eduard Uzunov, proprietarul si directorul general al Regatta Real Estate, una dintre cele mai mari companii cu capital autohton specializate in consultanta imobiliara.

In plus, subliniaza Uzunov, imaginea antreprenorilor ar trebuie sa fie alta decat aceea de infractori, acestia ajungand sa nu mai fie protejati de prezumtia de nevinovatie.

“Acum aproape toti antreprenorii din Romania sunt vazuti ca infractori, nu putem vorbi de prezumtia de nevinovatie. Antreprenorii sunt practic dezarmati de toate controalele care au loc. Autoritatile stiu pe unde se sifoneaza banii. Vanzatorii de facturi de pe Soseaua Colentina sunt in continuare acolo, iar antreprenorii tineri care vor sa puna bazele unei afaceri abia pot porni, pentru ca sunt in permanenta controlati, amendati, verificati etc”, este de parere unul dintre cei mai vechi antreprenori din imobiliare la nivel local.

Potrivit acestuia, tara noastra are nevoie de o conlucrare mai buna intre autoritatile statului si intreprinzatorii privati.

“Ma bucurasem acum cativa ani cand un anumit minister inchiriase un sediu de la un dezvoltator – acum m-am intristat sa vad ca ministerul se muta de acolo inapoi intr-o cladire apartinand statului. Vreau ca antreprenorii mici si mari sa conlucreze cu autoritatile”, a spus Uzunov.

“Coruptia este peste tot: primarul se schimba, dar functionarii raman. Trebuie purificat aerul in autoritatile locale.”

Intrebat de situatia din piata in care activeza, Eduard Uzunov a precizat faptul ca pentru a reporni cu succes motoarele industriei este nevoie de o buna conlucrare intre primarie si antreprenori, dezvoltatori si constructori.

“Stim cu totii cat costa o autorizatie de constructie. Stim cu totii care sunt centrele de coruptie si spaga. Incepand de la PUG si PUZ, care ar trebui clar stabilite, si pana la liniile de centura despre care se discuta demult, nimic nu s-a concretizat. Eu am incercat de multe ori sa intru in contact cu primarul Capitalei sau cu arhitectul sef si nu am reusit sa fac niciun pas inainte, tot timpul am primit scuze puerile care nu tin cont de nevoile urbei si de nevoile dezvoltatorilor imobiliari. Aceste mentalitati mi-e teama ca nu se vor schimba. Am auzit ca exista spagi de mii de euro pe care le primesc consilierii de la primarie. Asa ceva nu e posibil decat intr-o tara corupta, cu o primarie corupta. Primarul se schimba, dar functionarii raman. Trebuie purificat aerul in autoritatile locale.

Turismul, o comoara a Romaniei

In opinia antreprenorului roman, turismul din Romania a inceput sa creasca, iar acest lucru poate insemna si un potential foarte ridicat pentru segmentul de business, nu doar pentru cel de distractie sau de experiente.

“Este foarte important ca turismul a inceput sa creasca, suntem geopolitic bine pozitionati, interesul pentru Romania este mare. Dar mai avem nevoie de facilitati pentru cei care investesc in cladirile care alcatuiesc cartea de vizita a Capitalei. Vorbim de cladirile vechi, care daca ar exista din nou carti postale, ar fi puse acolo. Ce am pune acum pe o carte postala? Ateneul, Muzeul National de Arta, Intercontinentalul. Provocarea e sa-l determinam pe cel care construieste sau renoveaza o casa sa se gandeasca cum ar arata cladirea sa pe o carte postala. Atunci s-ar reface mult mai rapid tot orasul”, a mai spus Eduard Uzunov.

Eduard Uzunov este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din domeniul consultantei imobiliare la nivel local, care, in 1993, lansa pe piata agentia Regatta Real Estate. Compania a incheiat anul 2014 cu afaceri de aproximativ 600.000 de euro, conform datelor raportate la Ministerul de Finante.

In topul celor mai mari consultanti imobiliari pe plan local se numara Coldwell Banker, Colliers, JLL, CBRE, Knight Frank, DTZ, precum si ESOP.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri