Legea darii in plata ar putea avea efecte negative puternice asupra pietei de locuinte, crede Eduard Uzunov, proprietarul companiei de consultanta imobiliara Regatta Real Estate, care se asteapta ca stabilirea unui avans de 30% la achizitia unei noi locuinte ar conduce la un impact foarte ridicat in piata imobiliara.

“Avansul de 30% va lovi foarte rau piata de locuinte pe care le-as numi social houses/mass -market. Daca avansul creste la 30%, putini vor putea sa vina la banca cu 15.000 euro in loc de 5.000 de euro. In ultimii ani au crescut mult cartierele de la periferia Capitalei, in zona de vest – Militari Residence, in cea de sud – cartierele din Popesti-Leordeni, in zona de nord unde se afla Cosmopolis - ei vor avea de suferit pe termen scurt daca se majoreaza avansul. (…) Banca este motorul pietei imobiliare si al economiei. Ar trebui sa existe si alte surse de finantare, dar in Romania exista numai bancile, deci trebuie sa existe o relatie buna intre piata imobiliara si acestea. Banca este ca o umbrela care se deschide cand afara e soare si se inchide cand afara ploua. Initiatorii legii darii in plata incearca sa amendeze aceasta inchidere pe timp de ploaie, insa bancile trebuie consultate”, a declarat Eduard Uzunov (foto cover), proprietarul Regatta Real Estate, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Cea mai noua informatie legata de legea darii in plata prevede ca aceasta sa se aplice si celor care au contractat credite prin programul Prima Casa, asta dupa ce senatorii din comisiile Economica si Juridica au votat acest lucru, fiind respinsa cererea bancilor si a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege.

Potrivit datelor prezentate de viceguvernatorul bancii centrale Liviu Voinea, creditele Prima Casa au fost acordate unui numar de 159.106 de clienti, care au o rata de neperformanta de 0,04%, el considerand ca acest aspect reprezinta un argument solid pentru a nu-i avea cuprinsi in legea darii in plata.

In ciuda problemelor cu incertitudinea in care se scalda in prezent piata imobiliara din Romania, Eduard Uzunov spune ca exista clar motive de optimism la orizont.

“Dezvoltatorii israelieni se intorc in Romania, tara care le este foarte draga, iar dupa ce vine valul de investitori israelieni vin si ceilalti, pentru ca inseamna ca este o piata buna. Tocmai am terminat o serie de intalniri cu un dezvoltator mare din Israel care este interesat de Romania, iar concluzia lui a fost ca este bine sa investeasca aici”, crede omul de afaceri.

Eduard Uzunov este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din domeniul consultantei imobiliare la nivel local, care, in 1993, lansa pe piata agentia Regatta Real Estate. Compania a incheiat anul 2014 cu afaceri de aproximativ 600.000 de euro, conform datelor raportate la Ministerul de Finante.

In topul celor mai mari consultanti imobiliari pe plan local se numara Coldwell Banker, Colliers, JLL, CBRE, Knight Frank, DTZ, precum si ESOP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri