Skanska, unul dintre cei mai importanti constructori si dezvoltatori de proiecte imobiliare la nivel european, si-a propus ca pana in 2020 sa isi canalizeze activitatea la nivel local in cea mai mare parte in dezvoltarea proiectelor de birouri, un segment care a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani si care are un orizont optimist, avand in vedere cererea continua de spatii noi de business.

“Orizontul 2020 nu va presupune iesirea din Capitala, iar focusul va fi centrat in special pe activitatea de birouri. In prezent toate eforturile noastre sunt concentrate in Capitala si aceasta va fi si strategia noastra pe piata in urmatorii ani. Nu ne gandim la noi divizii de activitate, dar analizam cu atentie orice oportunitate si din alte zone ale Bucurestiului. Tinem radarul activ in permanenta”, spune Aurelia Luca, noul country director al Skanska in Romania.

In opinia directorului Skanska, Bucurestiul este un oras aglomerat, dar apreciaza ca in ciuda aglomeratiei cu care se confrunta Capitala in zona de Nord, dar si lipsa anumitor lucrari esentiale de infrastructura, nu face ca noul pol de business al metropolei sa fie cu mult diferit de alte capitale europene sau decat alte zone ale orasului.

“Bucurestiul este un oras aglomerat, iar zona de Nord nu poate fi mai rea decat altele. Sunt zone mai aglomerate, altele mai putin aglomerate. Bucurestiul este un oras care se dezvolta incontinuu, este o metropola in plina expansiune. Vor exista provocari legate de trafic, acesta este si motivul pentru care tot mai multi dezvoltatori isi orienteaza activitatea spre alte zone. In Vest, de exemplu, este important sa vedem ce schimbari au loc pe partea de infrastructura. Cladirile de birouri din Nord sunt desfasurate mult mai compact decat in Vest, unde dezvoltarile sunt mult mai aerisite. Sunt multe posibilitati de investitii , dar trebuie sa calculam cu atentie fiecare pas”, a declarat Aurelia Luca, in cadrul unei intalniri restranse cu presa.

Sefa Skanska a aratat ca in prezent compania pe care o conduce este in cautarea de noi terenuri care sa se afle in apropiere de zonele de transport. “Primim oferte, dar analizam cu atentie orice propunere. In momentul in care luam decizie pornim cu toata viteza inainte”.

La randul sau, Richard Burleigh (foto mai jos), responsabil de divizia de constructii in cadrul Skanska Romania, a precizat faptul ca piata constructiilor din tara noastra traverseaza o perioada foarte buna.

“Piata constructiilor a evoluat intr-un ritm surprinzator, dar mai ales in cursul anului trecut. Este adevarat ca cea mai mare parte a investitiilor s-a derulat in zona privata. Trebuie sa fim atenti ca acesta sa nu devina un obicei, intrucat poate avea un impact nedorit. Ma astept si imi doresc ca piata sa creasca intr-un mod sustenabil. Nu trebuie sa vedem un boom ceea ce se intampla acum in piata pentru nu ar fi deloc sustenabil”, a spus Richard Burleigh.

Intrebat de wall-street.ro de planurile de a intra si in proiecte de infrastructura la nivel local, asa cum anunta chiar acesta in cursul anului trecut, Burleigh a aratat ca momentan prioritatile nu sunt in aceasta directie. “Cand va veni vremea vom intra si pe piata proiectelor de infrastructura. Nu ne grabim, dar vom continua sa monitorizam proiectele sau oportunitatile din piata”, a declarat Richard Burleigh.

Skanska demareaza constructia a doua noi proiecte de birouri in Bucuresti

Skanska va demara in acest an constructia a doua noi proiecte proprii de birouri pe terenurile achizitionate in ultimii ani, unul in zona de nord a Capitalei si cel de-al doilea in zona de vest a Bucurestiului.

In acest fel, suedezii de la Skanska vor incepe lucrarile la proiectul “Equilibrium” in al doilea trimestru al acestui an, in zona Fabrica de Glucoza din nordul Capitalei unde va ridica doua cladiri de peste 10 etaje, in timp ce in a doua parte a anului va demara lucrarile la proiectul din apropiere de AFI Palace Cotroceni, in zona de Vest a orasului, pe fostul teren unde se afla fabrica Pumac.

Compania, care a dezvoltat in ultimii ani proiectul Green Court Bucharest in zona Barbu Vacarescu – Floreasca, si care se afla in momentul de fata in plin proces de finalizare a celei de-a treia cladiri a proiectului, a anuntat ca noile proiecte pe care le pregateste in Capitala se vor baza pe concepte diferite fata de cel al actualului spatiu din zona Vacarescu – Floreasca.

“Viitorul centru de business de pe terenul din Nord va fi un concept diferit, dar, la fel ca si Green Court, va fi dezvoltat in mai multe faze. In prezent lucram cu arhitectii la proiectarea constructiei si trasam ultimele detalii inainte de demararea efectiva a lucrarilor”, a declarat Aurelia Luca.

In ceea ce priveste proiectul din zona de Vest a Capitalei, teren pe care compania l-a achizitionat in urma cu un an de zile, Aurelia Luca sustine ca va fi mai apropiat de cerintele companiilor care isi desfasoara activitatea in spatii extinse, asa cum este cazul celor care ofera servicii de tipul outsourcing, BPO etc.

“Proiectul din zona Pumac va demara in cel de-al treilea trimestru al acestui an, iar conceptul va fi unul care sa se potriveasca unor companii cu activitate in domenii precum BPO, outsourcing, telecom sau back office. Angajatul din zona de Vest a Capitalei este diferit fata de cel care lucreaza in Nord, acolo unde sunt concentrate deobicei sediile centrale ale marilor companii”, a punctat Aurelia Luca.

Intrebati despre stadiul lucrarilor celei de-a treia cladiri a proiectului Green Court, reprezentantii Skanska sustin ca lucrarea se va finaliza tot in acest an si a atins in momentul de fata un nivel de preinchiriere “in linie cu asteptarile”.

“Vom finaliza si cea de-a treia cladire a proiectului Green Court in luna iunie a acestui an. In momentul de fata ne aflam in negociere cu o serie de companii, iar gradul de ocupare este in linie cu asteptarile”, au adaugat oficialii dezvoltatorului suedez.

Intrebata de wall-street.ro cine se afla pe lista potentialilor cumparatori, Aurelia Luca sustine ca sunt discutii tot cu Globalworth, fond de investitii care a cumparat de la suedezi si cele doua cladiri ale proiectului Green Court.

Skanska este unul dintre cei mai mari dezvoltatori si constructori de proiecte imobiliare la nivel mondial cu aproape 60.000 de angajati in intreaga lume. Compania dezvolta in momentul de fata un numar de 44 de proiecte de birouri in intreaga lume, activitatea din Romania devenind din ce in ce mai intensa in ultimii ani si cu perspective mari de dezvoltare pe termen lung.

Piata de birouri din Romania devine tot mai atractiva pentru marii dezvoltatori din intreaga lumea, tot mai multe nume cu greutate anuntand investitii importante atat in Bucuresti, cat si in tara. Pentru acest an se estimeaza ca nu mai putin de 400.000 mp de spatii de birouri vor fi livrati.

Principalii concurenti ai Skanska si Globalworth la nivel local sunt Genesis Development (Liviu Tudor), AFI Europe, Portland Trust, NEPI sau Vastint.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri