Pentru cei care au intentionat in ultimii doi ani sa investeasca in segmentul rezidential, volatilitatea pietei le-a dat batai de cap. In plus, multitudinea de speculatii pe marginea efectelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a creat panica in piata. Aceasta s-a tradus in principal in cresterea sustinuta a preturilor apartamentelor vechi, cu toate ca dezvoltatorii anuntau tot mai des iesirea pe piata a unor noi complexuri rezidentiale, mult mai confortabile decat cele vechi, insa evident mai scumpe.
O revolutie era de asteptat sa se produca anul acesta, datele tuturor marilor companii imobiliare indicand posibile crash-uri ale preturilor apartamentelor comuniste. Cu toate acestea, la trei luni distanta de finele anului, preturile pe metrul patrat in aceste spatii continua sa creasca ametitor. In paralel, chiriile inregistreaza maxime istorice, pe fondul dezvoltarii extrem de lente a spatiilor noi in ultimii zece ani.

Cu 15% mai putin

Reprezentantii agentiilor imobiliare sunt, insa, increzatori ca acest sfarsit de an si urmatorii doi vor calma apetitul de crestere al pietei rezidentiale. Trei sunt factorii care vor dobori preturile de cele mai multe ori aberante ale apartamentelor comuniste. Potrivit Ruxandrei Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, odata cu aderarea Romaniei la UE preturile vor cunoaste o tendinta generala de crestere, iar investitiile in imobiliar vor fi mai putin oportune. "Probabil ca scaderea va fi de pana la 15% ca urmare a socului economic care va avea loc pe fondul scumpirii utilitatilor, a alimentelor. Romanii nu vor mai fi atat de interesati sa cumpere locuinte, ulterior insa preturile vor creste treptat, dupa care va avea loc o stabilizare", a spus Clenciu, la Congresul International Imobiliar.

Un al doilea factor care va determina scaderea preturilor la apartamente tine de strategia dezvoltatorilor, care au inteles ca pentru majoritatea romanilor preturile noilor complexe sunt prea mari, chiar si pentru clasa medie. Nu au lasat din calitate, insa au creat apartamente mai mici, ale caror preturi le concureaza puternic pe cele ale apartamentelor vechi. "Pretul pe metru patrat in noile complexuri rezidentiale sunt mai mici decat in apartamentele comuniste. Dezvoltatorii s-au adaptat cererii din Romania si creeaza acum spatii mai reduse si mult mai accesibile, un model de succes fiind apartamentele de doua camere", ne-a declarat presedintele ARAI.

Apetit pentru inchiriere

De asemenea, Ruxandra Clenciu crede ca un factor important in diminuarea preturilor apartamentelor vechi va tine de schimbarea de mentalitate a romanilor in privinta proprietatii asupra locuintelor, iar piata inchirierilor va avea un rol foarte important. "Tot mai multi romani vor pleca in strainatate sa lucreze, din acest motiv nu va mai fi un interes atat de mare pentru cumpararea locuintelor. De asemenea, vor veni si multi straini sa lucreze in Romania si vor cauta sa inchirieze o locuinta", ne-a mai precizat presedintele ARAI.

Previziuni similare a formulat, la seminar, Kamil Kosman, director de divizie in cadrul Ceska Sporitelna Bank din Cehia, parte a grupului austriac Erste.

El a apreciat ca evolutia pietei imobiliare din Romania va fi similara cu cea din Cehia sau Slovacia. "Pe piata rezidentiala, de exemplu, preturile au crescut extrem de mult inainte de integrarea in Uniunea Europeana, dupa care a avut loc o scadere a preturilor. Treptat, insa, preturile au inceput sa creasca din nou si ca urmare a amplificarii pietei creditului ipotecar", a aratat Kosma.
El a apreciat ca si in Romania, imediat dupa aderare, preturile locuintelor vor scadea, dar vor incepe ulterior sa creasca treptat.

BNR vrea sa dezumfle balonul imobiliar

Totodata, cel mai important factor care ar putea duce la o scadere a preturilor apartamentelor este acelasi care a si inflamat piata: decizia BNR de a sprijini sau nu expansiunea creditelor imobiliar si ipotecar. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, singurul instrument prin care BNR poate interveni in piata imobiliara este prin intermediul politicii de creditare si a apreciat, recent, ca o eventuala interventie este justificata, chiar daca preturile la imobile nu sunt incluse deocamdata in cosul de consum, in functie de care se calculeaza rata inflatiei.

El a adaugat ca principalul obiectiv al Bancii Centrale este stabilitatea preturilor, iar faptul ca pretul caselor si al terenurilor nu intra in cosul de consum nu restrange dreptul bancii centrale de a incerca sa ajusteze dezechilibrele pietei imobiliare. Consiliul de Administratie al BNR a decis recent majorarea ratei rezervei minime la pasivele in lei si ridicarea dobanzii de politica monetara pana la 8,75%. Aceste masuri ale BNR sunt de natura sa descurajeze avansul creditului in lei si, implicit, al tuturor tipurilor de credite, inclusiv imobiliare.
In acest joc al pietei imobiliare au intrat si bancile, care au decis sa ofere clientilor produse diversificate, destinate si celor care vor sa cumpere apartamente nefinalizate.

Cresteri pe toate segmentele imobiliare

In ceea ce priveste previziunile ARAI pentru celelalte segmente imobiliare, Ruxandra Clenciu a aratat ca toate vor inregistra dezvoltari semnificative dupa aderare. "Piata spatiilor de birouri va atrage investitii importante, care vor reusi in cele din urma sa echilibreze raportul cerere-oferta, ceea ce va duce la stabilizarea chiriilor", a spus Clenciu.
Potrivit acesteia, cea mai importanta evolutie va avea loc pe piata spatiilor industriale, dar dezvoltarea acestui segment va depinde foarte mult si de nivelul investitiilor in infrastructura.

Referitor la piata spatiilor comerciale, reprezentantul ARAI a aratat ca aceasta va consemna nu numai intrarea unor operatori importanti, ci si iesirea de pe piata a altora. "Concurenta va fi din ce in ce mai apriga, dezvoltatorii se vor axa pe conceptul de parcuri comerciale, si de asemenea, vom vedea si retrageri de pe piata, pe fondul amplificarii concurentei", a mai spus Clenciu. Cu toate acestea, reprezentantul Erste Bank a apreciat ca Bucurestiul este cu zece ani in urma capitalei Cehiei in privinta dezvoltarii pietei spatiilor comerciale, insa este optimist ca exista premise de dezvoltare. In opinia acestuia, piata spatiilor comerciale se va dezvolta mai ales pe segmentul lanturilor de centre comerciale si mai putin pe cel al spatiilor comerciale stradale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri