Tinerii care decid sa intre in lumea antreprenoriala trebuie sa fie extrem de determinati, sa isi asume responsabilitati si sa riste extrem de mult in lungul drum pe care il au in fata daca hotarasc sa isi porneasca o afacere profitabila, este de parere Ioan Mezei, directorul general Stihl Romania, filiala locala a producatorului german de motounelte agricole Stihl, manager care are experienta in conducerea unor companii precum France Telecom sau Coca-Cola.

“Tinerii antreprenori trebuie sa investeasca intr-o educatie solida. Ei trebuie sa ‘se arunce’, sa isi asume responsabilitati. Sa nu astepte pe mama, pe tata, cu atat mai putin statul. Tanara generatie este mai inclinata spre a-si lasa viata spre propriile maini. Asistam la o lume intr-o schimbare foarte accelerata, in care au loc schimbari majore ale tehnologiei, schimbari de mentaliti , sisteme – si este o provocare pentru toti dintre noi sa ne adaptam, sa conducem. Este o provocare pe care si cei tineri o au”, a declarat Ioan Mezei, in cadrul unei intalniri cu presa.

Potrivit acestuia, din experienta pe care a capatat-o pana in prezent, orice actiune poate conduce la greseli, dar pana la urma “din greseli se invata”, crede acesta.

“Ma astept sa gresesti”, spune Ioan Mezei noilor angajati in companie. “Daca nu iti asumi riscuri inseamna ca nu te duci dupa oportunitati – este o forma de involutie. Daca ai gresit o data incearca sa nu o mai faci din nou!”, este de parere managerul companiei Stihl.

El este de parere ca in Romania, unui tanar ii este foarte greu sa isi gaseasca modele de succes. “In Romania avem modele putine, si un mediu politic extrem de criticat, astfel ca optiunile pentru a alege un model sunt foarte limitate”.

Intrebat de wall-street.ro ce ar face daca ar trebui sa porneasca de la zero si ar avea la indemana 10.000 de euro, Ioan Mezei sustine ca ar miza pe software si IT.

“As incepe o afacere in servicii, in domeniul software/IT. Acum 12 ani am avut un proiect care a trebuit sa propun o industrie in care un investitor sa vina in Romania. Industria de componente auto era interesanta, asa ca am propus-o si astazi este una dintre cele mai infloritoare sectoare ale pietei. Astazi cred ca IT-ul si serviciile sunt viitorul”, a punctat seful Stihl Romania.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro in cursul anului trecut, Ioan Mezei sustinea ca Romania are nevoie de cateva sute de mii de locuri de munca pentru a ajunge la o crestere economica sanatoasa in incercarea de a tine pasul cu tarile din Vest, insa acest lucru nu se poate realiza fara sustinerea investitiilor straine in tara noastra, dar si aplicarea unei strategii de tara cu un scop precis.

"Romania mai are nevoie de cateva sute de mii de euro pentru a avea o crestere sanatoasa. Fara investitori straini nu se poate, din pacate insa capacitatea administrativa a tarii noastre nu este la un nivel ridicat. (...) O mare problema a Romaniei este aceea ca mai ales din partea autoritatilor publice nu exista o strategie pentru tara. Trebuie sa ne intrebam care sunt domeniile la care noi excelam si sa mizam tot mai mult pe ele. (...) Vedem o explozie a numarului de centre de suport in IT. Este un palier care se va dezvolta puternic in urmatorii ani. Din pacate, insa, sistemul de educatie nu este conectat cu cererea economiei si asa rezulta foarte multe dezacorduri", a declarat Ioan Mezei, de 17 ani director general in cadrul Stihl Romania, cel mai mare producator local de motoutilaje agricole.

Potrivit managerului Stihl, in ciuda bunavointei mediului de afaceri, a intalnirilor si a proiectelor propuse, nu s-a putut ajunge la niciun consens in ceea ce priveste strategia de tara.

Ioan Mezei este director general Stihl Romania, unul dintre cei mai mari producatori de motounelte pentru gradina si spatii verzi, companie care anul acesta se asteapta la depasirea pragului de 30 de milioane de euro in afaceri.

Principalii concurenti ai Stihl la nivel local sunt suedezii de la Husqvarna, dar si producatorul local Ruris Craiova, controlat de catre omul de afaceri Catalin Stroe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri