Chiriile pentru birourile de clasa A se situeaza intre 16-19 euro/mp/luna, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar se depasesc 20-21 euro/mp/luna, potrivit unui studiu intocmit de DTZ Echinox.
Chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12-15 euro / mp / luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atat catre 8-9 euro (in locatii semi-centrale sau periferice) cat si spre 18 euro (in locatii de top din zona centru-nord).

Pe piata romaneasca inca nu se practica un sistem unanim acceptat de departajare a imobilelor de birouri pe clase. Locatia (vizibilitate, acces), suprafata pe nivel (min. 1000 mp), eficienta planului (luminozitate, flexibilitate) si numarul de locuri de parcare (min. 1:70 mp inchiriabili) sunt criteriile cele mai importante.

In imobilele de birouri clasa A isi stabilesc in general sediul corporatii internationale care activeaza in diverse domenii (banci, asigurari, consultanta, IT&C, farmaceutica etc), precum si companii locale puternice, in special cu profil de consultanta.

Suprafetele cele mai mari in imobilele clasa B il ocupa tot corporatiile internationale, in special pentru activitati care nu au relatie directa cu clientii (back office, call centre, shared-service centre), precum si companii locale.

Din stocul total de circa 650,000 mp de spatii de birouri din Bucuresti, estimam ca aproximativ o treime, respectiv 220,000 mp se pot incadra la clasa A, conform practicii de pe piata romaneasca. Exista insa putine imobile care sa se incadreze in aceasta categorie conform standardelor practicate pe alte piete europene, mult mai dezvoltate.

Datorita lipsei ofertelor de terenuri suficient de mari si de forma convenabila situate in zone centrale sau semicentrale, precum si a preturilor foarte mari cerute in asemenea locatii, developerii s-au orientat spre achizitionarea de terenuri pentru dezvoltari de birouri in zone mai departate de centrul orasului.

Astfel, in zona Baneasa, la nord de aeroportul Aurel Vlaicu, se vor finaliza peste 200.000 mp de birouri in urmatorii 2-3 ani, in zona satului Pipera se afla in constructie 85.000 mp si alti 100.000 sunt sub diferite faze de proiectare, iar zona Barbu Vacarescu - Floreasca va cunoaste de asemenea o dezvoltare accelerata pe termen mediu.

O alta zona de extindere a pietei de birouri pe termen mediu este catre vest, iar centrul este reprezentat cu precadere de proiectul Esplanada. Majoritatea proiectelor sunt promovate ca fiind clasa A, si repreentantii DTZ se asteapta ca in urmatorii ani sa se constate o apropiere de standardele de calitate practicate si in alte tari europene.

Exista o piata si pentru spatii de categorie inferioara: fie foste institutii de stat, fie spatii in imobile gandite initial ca rezidentiale (ex: Piata Victoriei, Piata Unirii, Bdul. Unirii). Aceste spatii sunt ocupate in general de companii romanesti sau de cele cu un buget redus, de regula pe termen scurt (pana la 3 ani), desi sunt si unele exceptii in locatii foarte bune.

Tendinta pe piata este de relocare, pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor, din asemenea spatii in imobile de birouri moderne, si in acelasi timp firmele avand sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere isi muta sediul in spatiile eliberate astfel, in zone considerate mai bune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri