Sunt deja zone in Capitala care constituie un context pentru o competitivitate mai crescuta pe piata de birouri. Daca aceasta situatie poate reprezenta un lucru bun pentru piata imobiliara si chiriasi, care pot gasi conditii foarte bune pentru inchiriere, pe de alta parte, dezvoltatorilor nu prea le convine atunci cand chiriasii incep sa puna presiune pe chirii, a declarat Ilinca Paun, managing director Colliers International.

"Piata de birouri din Biucuresti este estimata la un volum de aproximativ 200.000 de metri patrati care sunt absorbiti an de an, iar aceasta cred ca va fi media si pentru urmatorii ani. Exista insa deja in anumite zone riscul de supra-oferta" a spus Ilinca Paun (foto). Declaratiile au fost facute la conferinta Real Estate & Construction Forum, organizata de Business Mark.

Prezent la conferinta, Florin Furdui, CEO, Portland Trust, a declarat ca piata de birouri din Bucuresti "este de ceva vreme o piata a chiriasilor", odata cu startul noilor dezvoltari de proiecte dupa perioada de criza.

"Perioada de criza a insemnat o incetinire dramatica a dezvoltarilor de birouri si intr-o perioada foarte scurta a devenit o piata a proprietarilor, pentru ca cererea a fost mai mare decat oferta in zona birourilor de calitate. La ora actuala insa cred ca vremea dezvoltarilor mediocre s-a dus. Pana acum, piata oferea posibilitatea dezvoltarilor de birouri fara nimic special sa aiba un oarecare succes. Nu se mai intampla acest lucru si, de aceea, exista si tendinta de concentrare pe anumite zone si supra-oferta", a declarat Florin Furdui.

Managerul Portland Trust arata ca ingredientele sunt simple pentru aceasta supra-oferta: infrastructura sau un mediu care sa permita mai multe decat activitatea de birou, precum zona de nord a Capitalei.

In opinia sa, ciclul cerere-oferta in piata de birouri din Capitala dureaza undeva la 5-7 ani. "Piata de birouri din Capitala este cea care are tractiune in zona de real-estate, cea care genereaza efectul de spin-off, cel mai mare nivel de salarii si consum. In Bucuresti nu prea exista un ciclu anume, este o piata atipica, nu una stabila bazata pe niste parametrii. Totusi, cred ca undeva la 5-7 ani ar fi perioada de timp a unui ciclu oarecum corect", a mai spus seful Portland Trust.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri