Una dintre cele mai importante schimbari de care este nevoie se refera la clasa politica si la intregul sistem care functioneaza defectuos, iar pentru acest lucru nu este suficient sa schimbam un presedinte sau un guvern. In acelasi timp, o tara nu poate evolua daca cetatenii sai nu au o gandire sanatoasa, pozitiva, cu spirit de initiativa, apreciaza Andreea Comsa, CEO, Premier Estate Management, unul dintre cei mai importanti brokeri din piata imobiliara.

"Nu este suficient sa schimbam un presedinte sau membrii unui guvern, deoarece acestia singuri nu vor avea puterea de a schimba un intreg sistem disfunctional creat in aproape 27 de ani. O Reforma Reala presupune o noua abordare pentru toate cele 3 puteri in stat: executiva, legislativa si judecatoreasca. Romania ar putea sa isi atinga potentialul maxim numai in conditiile in care toti participantii si decidentii din institutiile care reprezinta principalele puteri in stat vor prioritiza nevoile cetatenilor romani, vor crea o strategie de tara pe termen mediu si lung, vor respecta legile intru totul si, cel mai important, vor fi diferiti fata de predecesorii lor, atat din punct de vedere al pregatirii politice, cat si al mentalitatii", spune Andreea Comsa (foto).

In opinia sa, o alta schimbare esentiala se refera la nivelul educational care "isi pierde din calitate de la un an la altul. Consider ca disciplina si bunul simt se invata in primii 7 ani acasa, iar in urmatorii 10 se definitiveaza, la scoala. Sistemul educational nu ar trebui sa isi reflecte importanta si rezultatele doar in notele obtinute la matematica sau la limba romana, ci si in modul in care un copil de 7 ani va parcurge urmatorii ani, cum se va transforma acesta intr-un viitor adult, cu ce valori ramane, ce principii il definesc si ce a invatat despre respect si disciplina".

Calitatea mass media trebuie crescuta, schimbata, insanatosita.

Toate acestea, spune managerul Premier Estate Management, "vor contribui in mod esential la comportamentul viitorului individ matur in societate, la felul in care priveste munca si atitudinea fata de semenii sai. Doar un sistem educational care include si care prioritizeaza formarea de oameni si nu doar de absolventi de bacalaureat poate reusi sa aduca schimbarea mult dorita si necesara, de altfel, in noile generatii ale caror reprezentanti vor prelua fraiele acestei tari".

Nu in ultimul rand, Romania sufera si in ceea ce priveste "calitatea mass media", care, in opinia sa, "trebuie crescuta, schimbata, insanatosita. In ultimii ani, nivelul mass media a scazut, iar tot focusul a trecut pe creare de rating. Desigur ca rating-ul este esential pentru o televiziune sau numarul de click-uri pentru o publicatie online, insa abordarea iresponsabila a trusturilor media asupra subiectelor zilnice, intoxicarea cu informatii negative sau imagini socante, are ca efect direct influentarea audientei intr-o maniera care creaza panica si inhiba initiativele pozitive.

Pe cale de consecinta, arata ea, "se pierde din spiritul creativ, iar oamenii risca sa ramana doar la nivelul de autoconservare deoarece le este inspirata teama cu fiecare ocazie cand deschid televizorul sau citesc stirile online. O tara nu poate evolua daca cetatenii sai nu au o gandire sanatoasa, pozitiva, cu spirit de initiativa, iar mass media are responsabilitatea de a nu distruge aceste calitati ale audientei sale, ci dimpotriva, de a le cultiva, fiind in directa legatura cu intreaga evolutie a tarii in care traiesc", conchide Andreea Comsa.

Wall-Street.ro a lansat proiectul: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri